24 Σεπ 2021

Η Ελλάδα περιμένει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία


Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, κάνει η ελληνική διπλωματία, μετά τη διπλή αποτυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, καθώς δεν πέτυχε η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ δέχθηκε και επίπληξη για την εμπλοκή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.


Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντηση, που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα δια του Νίκου Δένδια στην Νέα Υόρκη, παρέθεσε στους ευρωπαίους ομολόγους του, χάρτη με τις θέσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Κρήτη.

Αντίστοιχα μηνύματα μετέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και στα τετ α τετ που είχε με την Βικτόρια Νούλαντ αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κλειδώνει ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι στραμμένα τα βλέμματα από αύριο, καθώς ξεκινά η άσκηση Παρμενίων, η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την Αθήνα να «κλειδώνει» όλο τον εναέριο χώρο πάνω τα ακριτικά νησιά, και δεσμευει περιοχή ακτίνας 12 μιλίων στον εναέριο χώρο της νήσου Σύρνας.

Απέναντι στη Τουρκία που συντηρεί την ένταση, ισχυριζόμενη ότι μέρος της περιοχής στην οποία κινείται το NAUTICAL GEO είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα «κλειδώνει» το ανατολικό Αιγαίο για την άσκηση «Παρμενίων» με δεσμεύσεις περιοχών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Άγκυρα αντιδρά αναφερόμενη σε αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλάζοντας μάλιστα και ονόματα κάποιων εξ αυτών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη