10 Σεπ 2021

Από τη δηθενιά της Δημοκρατίας…στη μετάλλαξη της Μουρλοκρατίας


Από τη δηθενιά της Δημοκρατίας στη Μουρλοκρατία….από την Ανακύκληση των Πολιτευμάτων της Ιδανικής Πολιτείας του Πλάτωνα, στην Ανακύκλωση Πολιτικών Σκουπιδιών. Ο πολιτειακός ανασχηματισμός.

…και εγένετο δημοκρατία !!! Η δημοκρατία, όμως, σταδιακά μεταλλάσσεται σε οχλοκρατία,όταν ο λαός διαφθείρεται από τους πολίτες εκείνους που, επειδή ακριβώς δεν έχουν δοκιμάσει την ολιγαρχία, αδυνατούν να κατανοήσουν την αξία της ισότητας και της ελευθερίας της έκφρασης και επιχειρούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους πολλούς με δωροδοκίες και κολακείες. Οι διεφθαρμένοι πολίτες, εθισμένοι πια στο να ελπίζουν στις περιουσίες των άλλων για να ζήσουν, επιδίδονται ανεξέλεγκτα σε ποικίλες αυθαιρεσίες και βιαιοπραγίες, έως ότου αναδειχθεί κάποιος νέος αρχηγός ανάμεσά τους και ο κύκλος της μεταβολής των πολιτευμάτων ξαναρχίσει. Η διαδοχή αυτή των πολιτευμάτων γίνεται με τέτοια ακρίβεια και συστηματικότητα, ώστε η γνώση της να έχει ακόμη και προγνωστική αξία για όποιον την κατέχει.

Αὕτη πολιτειῶν ἀνακύκλωσις, αὕτη φύσεως οἰκονομία, καθ’ ἣν μεταβάλλει καὶ μεθίσταται καὶ πάλιν εἰς αὑτὰ καταντᾷ τὰ κατὰ τὰς πολιτείας. ταῦτά τις σαφῶς ἐπεγνωκὼς χρόνοις μὲν ἴσως διαμαρτήσεται λέγων ὑπὲρ τοῦ μέλλοντος περὶ πολιτείας, τὸ δὲ ποῦ τῆς αὐξήσεως ἕκαστόν ἐστιν ἢ τῆς φθορᾶς ἢ ποῦ μεταστήσεται σπανίως ἂν διασφάλλοιτο, χωρὶς ὀργῆς ἢ φθόνου ποιούμενος τὴν ἀπόφασιν.

Αυτή είναι η ανακύκληση των πολιτευμάτων και με τον τρόπο αυτό τα οικονομεί η φύση, ώστε να μεταβάλλονται, να παραχωρούν τη θέση τους σε άλλο και πάλι να καταλήγουν στο αρχικό. Αν τα κατέχει καλά κανείς αυτά, μπορεί μιλώντας για το μέλλον να πέσει έξω χρονικά, αλλά σπάνια θα έκανε λάθος για το σημείο της ακμής ή της παρακμής του καθενός ή για το πολίτευμα που θα επακολουθήσει, αν η κρίση του δεν θολώνεται από οργή ή φθόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, οι νομοθέτες, προκειμένου ακριβώς να αναχαιτίσουν τις εκφυλιστικές τάσεις των πολιτευμάτων, έχουν θεσπίσει μικτά πολιτεύματα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ισορροπία, καθώς συνδυάζουν τις αρετές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεμονωμένων .

Μετά το καταπληκτικό κείμενο του Ν. Μήλτσιου ας μεταφερθούμε στο σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη, σήμερα παρατηρούμε μια νέα μετάλλαξη της δημοκρατίας, τη μετάλλαξη Μου, που θα το βάπτιζα Μουρλοκρατία. Η Μουρλοκρατία θυμίζει κάτι από κβαντική φυσική….το πολίτευμα είναι ταυτόχρονα και δημοκρατικό και ολοκληρωτικό, και ρατσιστικό και αντιρατσιστικό, και εκλεγμένο από τον λαό και χωρίς την αποδοχή του λαού…Με λίγα λόγια αυτό το τερατούργημα το γέννησαν τα ασαφή όρια της δημοκρατίας, η υπερβολική εκλογίκευση της ανθρώπινης οντότητας σε μια απλή βιολογική μηχανή, τα αμέτρητα λάθος πρότυπα, η τεράστια διαμερισμετοποίηση της γνώσης, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων και πάνω από όλα η αδιαφορία και η διαφθορά των πολιτών καθώς και η έλλειψη χρόνου για ενασχόληση, πέρα από όσα αφορούν τον βιοπορισμό. ‘Όλα αυτά ανέθρεψαν ένα αυτιστικό υδροκέφαλο τέρας και μια δικαιοσύνη που αλληθωρίζει. Είναι ώριμες πια οι συνθήκες να σταματήσουμε την ανακύκλωση πολιτικών σκουπιδιών που δημιουργούν πολιτικούς τυφώνες. Ο προφητευμένος μαρμαρωμένος που αναμένεται ίσως τελικά να έμεινε άγαλμα από την πολύ υποκρισία και τα κόμματα αστραπή, γνωστά ως flash party.

Βούλγαρη Μαρία, Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγές

ARIADNE “Πολύβιος Ρώμη” Nίκος Μήλτσιος, Διδάκτωρ ΑΠΘ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη