15 Σεπ 2021
Τα ατού Μητσοτάκη για το χτίσιμο της νέας Ελλάδας
Μία ολική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα επιχειρεί η Κυβέρνηση προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία να πετύχει τους μεγάλους στόχους που θα βάλουν τη χώρα στη νέα εποχή.
Το ολιστικό σχέδιο για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας όπως το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ συνιστά ένα δημιουργικό εργαλείο ανασυγκρότησης με βασικές προτεραιότητες στους κλάδους της οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του κοινωνικού κράτους, της πράσινης ανάπτυξης, της Παιδείας και άλλους.
Για να φέρει τα κατάλληλα αποτελέσματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη έχοντας στη φαρέτρα του σημαντικά όπλα. Το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο Ελλάδα 2.0 λ.χ. -που μαζί με το ΕΣΠΑ διαθέτουν περίπου 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 -αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξει επιτέλους η χώρα πίστα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ισχυρής ανάπτυξης και στις δεκατρείς περιφέρειες.
Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από εκατό έργα υποδομών βαρύνουσας σημασίας βρίσκονται είτε στη φάση της υλοποίησης, είτε δρομολογούνται ήδη για τους επόμενους μήνες. Η χώρα έχει ανακτήσει τα τελευταία χρόνια την καλή εικόνα και την αξιοπιστία της στους Ευρωπαίους εταίρους και στη διεθνή κοινότητα, ενώ η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτεται από τις συνεχείς αναβαθμίσεις από κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και το θετικό κλίμα στα επιφανή ξένα ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα η χρηστή διαχείριση των οικονομικών μεγεθών έχει οδηγήσει στη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη υπερβαίνουν σήμερα τα 40 δισ. ευρώ.
Σε όλα τα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συνιστά και την κινητήρια δύναμη της σημερινής κυβέρνησης και δεν είναι άλλος από τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης που βλέπει μέσα από το σημερινό σχήμα διακυβέρνησης τη μεγάλη ευκαιρία για να βελτιωθεί η καθημερινότητα, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους νέους και να διασφαλιστούν συνθήκες κανονικότητας, όπως αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.