24 Σεπ 2021

Τρέμουν συθέμελα! Ξυπνάει ο εφιάλτης μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη


Υπάρχει συνεχής σεισμική δραστηριότητα την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά


Επιφανειακός σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά, έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας φοβικούς συνειρμούς.

Συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο Kandilli ανακοίνωσε ότι ένας σεισμός 3,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8,57 στη θάλασσα του Μαρμαρά στα ανοικτά των ακτών της Γιάλοβα.

Σύμφωνα με στοιχεία την τελευταία εβδομάδα η γή τρέμει στην συγκεκριμένη περιοχή, αφού στη Θάλασσα του Μαρμαρά σημειώθηκαν 2 σεισμοί μεγέθους λίγο μεγαλύτερων από 3 ρίχτερ και 10 σεισμοί μεταξύ 2 και 3.

Υπήρξαν επίσης 32 σεισμοί κάτω του μεγέθους 2,0 Ρίχτερ, τους οποίους οι άνθρωποι κανονικά δεν αισθάνονται.

Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,2 ρίχτερ, σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, 39 χλμ βορειοδυτικά των Μουδανιών, στην Προύσα της Τουρκίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 12:22 μ.μ., πριν από 6 ημέρες και ο επόμενος μεγαλύτερος σεισμός σήμερα ήταν 3,2 ρίχτερ και σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, 6,5 χλμ βόρεια της Γιάλοβα, της Τουρκίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8:58 π.μ. πριν από λίγες ώρες.

Τα παραπάνω δημιουργούν προβληματισμό στους Τούρκους πολίτες οι οποίοι φέτος έγιναν αποδέκτες σοβαρών προειδοποιήσεων Τούρκων σεισμολόγων για αυξημένη πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην ευρύτερη περιοχή του Μαρμαρά, άνω των 7 ρίχτερ, τα επόμενα χρόνια.
Οι φόβοι για μεγάλο σεισμό

Οι ανωμαλίες στη γραμμή του ρήγματος που βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη δείχνουν πιθανότητα σεισμού μεγέθους 7,2 ρίχτερ, που θα επηρεάσει τις περιοχές Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece της πόλης, δήλωσε πρίν μήνες ο διάσημος Τούρκος γεωλόγος Naci Görür.

Ο Görür ανέφερε στο Twitter την τελευταία αξιολόγηση από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Έρευνας για Σεισμούς, το οποίο επανέλαβε μια προειδοποίηση για σεισμό στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας.

“Το τμήμα (της πόλης), που εκτείνεται από τις ακτές του Silivri έως το Büyükçekmece, θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για πιθανούς σεισμούς στο μέλλον”, δήλωσε το παρατηρητήριο. “Οι αντιθέσεις ταχύτητας δείχνουν πιθανές ρήξεις.”

Η Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τρόμο με μέγεθος σεισμού 7 Ρίχτερ και άνω.

Ο Görür είπε ότι εδώ και χρόνια ένα ρήγμα στη Θάλασσα του Μαρμαρά ήταν το ρήγμα του Kumburgaz, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των περιοχών Silivri και Yeşilköy.

“Αναφέρω ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ενότητα και θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 7,2 ρίχτερ”, δήλωσε τότε ο Τούρκος επιστήμονας

Ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.

Η πόλη θα χάσει 120 δισεκατομμύρια λίρες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αμέσως μετά από έναν τέτοιο σεισμό, είπε το IPA, με το ανθρώπινο κόστος να είναι ακόμη υψηλότερο.
Οι Τούρκοι αγωνιούν αλλά και προετοιμάζονται

Οι Τούρκοι μπορεί να αγωνιούν για το ενδεχόμενο ενός τόσο μεγάλου καταστροφικού σεισμού, ωστόσο λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων τους και για τον λόγο αυτό ετοιμάζουν ανάλογο σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία πολλών δημόσιων φορέων υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, στοχεύει στη μείωση της απώλειας ζωών, επιταχύνοντας την εκκένωση κατοικιών σε πιθανό σεισμό 7,5 μεγέθους.

“Τα θύματα καταστροφών που θέλουν να μεταβούν στις επαρχίες ή στις πατρίδες τους θα μεταφερθούν στις καθορισμένες περιοχές με θαλάσσια, αεροπορικά, χερσαία και σιδηροδρομικά οχήματα”, είπε.

Σε περίπτωση πιθανής καταστροφής, οι πολίτες θα σταλούν σε συγκεκριμένα σημεία στις ανατολικές και ευρωπαϊκές πλευρές της Κωνσταντινούπολης με αυτοκίνητα.

Οι πολίτες με αναπηρία θα έχουν προτεραιότητα, όπως επίσης τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.

pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη