28 Σεπ 2021

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη


Τα αποθέματα – από το φυσικό αέριο ως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Ρεκόρ χτυπάνε οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας – από το φυσικό αέριο έως τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα – δίνοντας σήμα ότι η έλλειψη του εφοδιασμού θα επιδεινωθεί μόλις ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος.


Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα – από το φυσικό αέριο ως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης θα παραμείνει ασυνήθιστα σφιχτή προς το χειμώνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα», γράφουν αναλυτές του BloombergNEF σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένες εταιρείας λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες.


Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 12%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα σημείωσαν άνοδο 2,2%. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος και το βρετανικό φυσικό αέριο ανήλθαν επίσης σε νέα υψηλά επίπεδα. Το πετρέλαιο μπρεντ, διεθνής δείκτης αναφοράς, διαπραγματεύεται πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018 και οι τιμές του άνθρακα στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση.

Η τελευταία προειδοποίηση ότι η ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη έρχεται από τη νορβηγική εταιρεία δικτύου Statnett SF, η οποία δήλωσε ότι οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοτιοδυτικά της χώρας «πιέζονται» λόγω των χαμηλών εισροών και της πτώσης των αποθεμάτων.

Η έλλειψη θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές σε άλλες αγορές, καθώς αυτό το τμήμα της χώρας αποτελεί κόμβο για μεταφορές ενέργειας στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετωπίζει τη δική του κρίση εφοδιασμού, καθώς και η Γερμανία και η Δανία συνδέονται όλα με το νορβηγικό δίκτυο. «Υπάρχει πολύ χαμηλή ποσότητα νερού, γι΄ αυτή την εποχή του χρόνου, σε πολλές από τις δεξαμενές εδώ», δήλωσε η Statnett.

Η Ευρώπη έχει το πιο φιλόδοξο κλιματικό σχέδιο στον κόσμο, αλλά η πολιτική βούληση δοκιμάζεται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Καθώς οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν το πλήγμα των υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, η Ισπανία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών «ενδέχεται να μην αντέχουν σε μια παρατεταμένη περίοδο καταχρηστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με επιστολή της 20ής Σεπτεμβρίου.


Μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών προέρχεται από την έλλειψη φυσικού αερίου, καθώς ο πιο ψυχρός και μεγαλύτερος χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας γι΄αυτήν την εποχή. Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου έχουν επίσης ως αποτέλεσμα να έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου σε μια βασική εγκατάσταση στη Γερμανία μειώθηκαν ξανά την Τρίτη. Η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο αντιμετωπίζει τη δική της κρίση παροχής φυσικού αερίου και επικεντρώνεται στην πλήρωση των εγχώριων αποθεμάτων.

Σύμφωνα με το κακό χειμερινό σενάριο της BNEF, τα επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Μαρτίου θα είναι 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ή μόλις στο 3,8% της πλήρους χωρητικότητας.

Το ακριβότερο φυσικό αέριο καθιστά τον άνθρακα πιο ελκυστικό για την παραγωγή ενέργειας, δήλωσε ο Tom Lord, επικεφαλής trading και διαχείρισης κινδύνου στην Redshaw Advisors στο Λονδίνο.

Καθώς η επίσημη περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη ξεκινά την Παρασκευή, οι traders παρακολουθούν τον καιρό και τις προβλέψεις του, οι οποίες θα οδηγήσουν τη ζήτηση υψηλότερα. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια δημοπρασία φυσικού αερίου στην Ουκρανία στις 18 Οκτωβρίου για να δούμε πόσα καύσιμα θα προέλθουν από τη Ρωσία. Οποιοδήποτε σήμα από την Gazprom σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν σημαντικές ροές φυσικού αερίου στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία θα επηρεάσει επίσης πιθανώς το ράλι.

«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Επί του παρόντος, η αγορά φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σφιχτή», δήλωσε ο Marco Saalfrank, επικεφαλής εμπορικών συναλλαγών ηπειρωτικής Ευρώπης στην ελβετική εταιρεία κοινής ωφελείας Axpo Holding AG. «Εξαρτάται πολύ από το πώς θα είναι ο χειμώνας, αν είναι κρύος χειμώνας τότε πιθανότατα θα δούμε την τιμή του φυσικού αερίου να συνεχίζει να ανεβαίνει».https://www.fortunegreece.com/article/to-ena-meta-to-allo-spane-ta-rekor-i-times-energias-stin-evropi/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη