27 Οκτ 2021

Αρχισαν τα…όργανα στην Ε.Ε.; … Η Πολωνία καλείται να πληρώνει 1 εκατ. ευρώ ημερησίως στη δικαστική διαμάχη με την ΕΕ


BRUSSELS, BELGIUM – OCTOBER 21: Poland’s Prime Minister Mateusz Morawiecki speaks to media as he attends the EU Leaders’ Summit on October 21, 2021 in Brussels, Belgium.
Anadolu Agency | Anadolu Agency | Getty Images

Silvia Amaro

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Ιούλιο ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει τη δραστηριότητα του δικού της Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ωστόσο, η Πολωνία αγνόησε έκτοτε την απόφαση.
Έτσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή ημερήσιας ποινής ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Πολωνία υποχρεώθηκε την Τετάρτη να καταβάλει 1 εκατομμύριο ευρώ (1,16 εκατ. δολάρια) για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, στην τελευταία αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Ιούλιο ότι η πολωνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναστείλει τη δραστηριότητα του δικού της Ανώτατου Δικαστηρίου, με την ομάδα των δικαστών στην Πολωνία να θεωρείται ότι στερείται πραγματικής ανεξαρτησίας.

Αλλά η Πολωνία αγνόησε έκτοτε την απόφαση. Και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ζήτησε τον Σεπτέμβριο από το ΔΕΚ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Βαρσοβία.

Αυτή η τελευταία απόφαση του ΔΕΚ, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ορίζει ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας στην Πολωνία είναι ένα καυτό θέμα τους τελευταίους μήνες, ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου, και της ίδιας ομάδας στην οποία έχει ενστάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τμήματα του δικαίου της ΕΕ έρχονται σε άμεση σύγκρουση με το πολωνικό σύνταγμα. Η απόφαση αμφισβητεί τελικά την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και τα ίδια τα θεμέλια της πολιτικής και οικονομικής ομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε με βάση την αρχή ότι τα κράτη μέλη ακολουθούν ένα κοινό εγχειρίδιο κανόνων, αν και διατηρούν τον τελικό λόγο σε ορισμένους τομείς πολιτικής. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μια χώρα της ΕΕ είναι ελεύθερη να αποφασίζει τη δική της δημοσιονομική πολιτική, αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να έχει δημόσιο χρέος και έλλειμμα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είχαν έντονη συζήτηση για το θέμα. Ο Morawiecki δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εκφοβιστεί και ότι ο ανώτερος νόμος στην Πολωνία είναι το σύνταγμά της. Από την άλλη πλευρά, η von der Leyen δήλωσε ότι η ομάδα της θα μπορούσε να αναλάβει δράση.

Υποστήριξη της Ουγγαρίας
Η Πολωνία έχει έναν φίλο εντός της ΕΕ με τη μορφή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ίδιες τις Βρυξέλλες.

Έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την πολωνική απόφαση. “Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι, τακτικά, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εθνικών κοινοβουλίων και κυβερνήσεων”, δήλωσε ο Όρμπαν την Πέμπτη καθώς ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

“Η Πολωνία; Η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη – δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν κυρώσεις, είναι γελοίο”, δήλωσε επίσης ο Όρμπαν σχετικά με πιθανά μέτρα που μπορεί να λάβουν οι Βρυξέλλες κατά της Βαρσοβίας.

cnbc.com

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη