14 Οκτ 2021

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μέχρι τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με την εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο toolkit που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν χθες για την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

Η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνει υψηλή τους μήνες του χειμώνα, μέχρι και την άνοιξη του 2021 και θα αρχίσουν να πέφτουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά. Ωστόσο, εκτιμά η Κομισιόν, οι τιμές θα παραμείνουν ψηλότερες από το μέσο όρων των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια προμήθειας φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι αποθηκευμένες ποσότητες του καυσίμου στην Ευρώπη είναι μικρές, παρά ταύτα φαίνεται να είναι επαρκείς ώστε να καλύψουν τις ανάγκες για φέτος το χειμώνα, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες με πέρυσι.

Παρά ταύτα, η ένταση των καιρικών φαινομένων για φέτος παραμένει ένας παράγοντας κλειδί που θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Ως προς τις αιτίες για την ενεργειακή κρίση, η Κομισιόν αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στην παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία έχει ενισχυθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η αυξανόμενη ζήτηση δεν έχει καλυφθεί από την προσφορά γεγονός που έχει γίνει αισθητό και σε άλλες περιοχές πέραν της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα έχουν παρατηρηθεί χαμηλότερες του αναμενομένου ποσότητες φυσικού αέριου από τη Ρωσία, που έχουν οδηγήσει την αγορά σε στενότητα, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία πλησιάζει η σεζόν της θέρμανσης.
Τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πάντως, είναι μάλλον κατώτερα των προσδοκιών και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα έχουν προβλεφθεί ευρύτερες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, από τις προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν μόνο τους ευάλωτους καταναλωτές.

Τα άμεσα μέτρα που πρότεινε μέσω της εργαλειοθήκης η Κομισιόν είναι:

Έκτακτη στήριξη του εισοδήματος για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια μέσω κουπονιών ή μερικής αποπληρωμής των λογαριασμών, που θα υποστηριχθεί από τα έσοδα της εμπορίας ρύπων

Αναστολές στις πληρωμές λογαριασμών

Ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή αποκοπών μετρητών από το δίκτυο


Παροχή προσωρινών στοχευμένων μειώσεων στη φορολογία για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ενισχύσεις προς εταιρείες ή βιομηχανίες ευθυγραμμισμένες με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις

Ενίσχυση της διεθνούς πρόσβασης στην ενέργεια για τη διασφάλιση διαφάνειας, ρευστότητας και ευελιξίας από τις διεθνείς αγορές

Διερεύνηση πιθανών παραβάσεων της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά και ενίσχυση της εποπτείας όσον αφορά τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο ρύπων

Διευκόλυνση της πρόσβασης για συμφωνίες αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ και υποστήριξή τους με έμμεσα μέτρα.

Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο ένα απανθρακοποιημένο και ισχυρό ενεργειακό σύστημα η Κομισιόν προτείνει:

Επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, την καινοτομία και την ενεργειακή αποδοτικότητα

Ανάπτυξη της δυναμικότητας σε αποθήκευση ενέργειας

Μελέτη από τους ρυθμιστές για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου μοντέλου της αγοράς

Εξέταση πιθανής αναθεώρησης του κανονισμού προμήθειας για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη

Διερεύνηση πιθανών ωφελειών από την κοινή προμήθεια των κρατών μελών αποθεμάτων αερίου

Ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά.https://www.capital.gr/epixeiriseis/3588310/pote-blepei-i-komision-to-telos-tis-energeiakis-krisis
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη