14 Οκτ 2021
Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Τη νέα, πενταετούς διάρκειας συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ θα υπογράψουν στις 09:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Η συμφωνία θα δίνει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, που γίνεται βασική πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.
Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη με σκοπό την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αντίθετα αυξάνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Οι τέσσερις τοποθεσίες που αναμένεται να περιγραφούν συγκεκριμένα, ως χώροι παροχής διευκολύνσεων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, το Λιτόχωρο και Στεφανοβίκειο,
Όμως, οι διπλωματικές διατυπώσεις που έχουν επιλεγεί θα επιτρέπουν σε αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν ως διευκολύνσεις τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Νίκος Δένδιας και ο επικεφαλής του State Depertment Άντονι Μπλίνκεν θα υπογράφουν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 βρίσκονται στη βάση της Λάρισας, την «καρδιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκ των πραγμάτων, εκτός της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για την βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με την συνομολόγηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει εμμέσως την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για την στρατιωτική της μηχανή.
Η αμερικανική προστασία προς την ελληνική εδαφική κυριαρχία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο προοίμιο της συμφωνίας MDCA αλλά και σε επιστολή που κατά πληροφορίες αναμένεται να αποστείλει ο Άντονι Μπλίνκεν προς τον Νίκο Δένδια.
Σε αυτή την επιστολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εικάζεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν την σταθερότητα.