29 Οκτ 2021

Η ΕΥΠ «στο ψυχιατρείο» και οι «Κλουζώ» στην Κατεχάκη


Αν δεν επρόκειτο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΥΠ θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με κατασκοπευτικές κωμωδίες.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση που επικρατεί είναι μάλλον δραματική και τα τελευταία περιστατικά που εντοπίζονται από την έρευνα του tvxs.gr δείχνουν ότι  βρίσκεται σε αποσύνθεση και είναι μάλλον εγκαταλειμμένη από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Μετά την τελευταία οργανωμένη προσπάθεια «εκκαθαρίσεων» δια των μετακινήσεων σε νέες -υπό μετάταξη- υπηρεσίες, για τα μη αρεστά στελέχη, μια σειρά από περιστατικά έχουν διαταράξει ακόμη περισσότερο το κλίμα:

Πώς χάθηκαν τα απόρρητα έγγραφα από σακίδιο υπαλλήλου

► Πρόσφατα σε καφέ της Πλάκας (τα στοιχεία είναι στη διάθεση του tvxs.gr), μετά από συνάντηση με σύνδεσμο της ισραηλινής πρεσβείας, χάθηκε ένα σακίδιο με απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα, που είχε στην κατοχή του τμηματάρχης σε θέση υψηλής ευθύνης ! Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι το δεύτερο πανομοιότυπο περιστατικό για το στέλεχος, το οποίο απολαμβάνει της απόλυτης στήριξης της αρμόδιας υποδιευθύντριας ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε άλλες διηγήσεις κατά το παρελθόν, που έχουν συζητηθεί.

► Την εβδομάδα που πέρασε, ο υπάλληλοι της ΕΥΠ πληροφορήθηκαν ότι συστήθηκε «Γραφείο Ψυχολόγων», που μάλιστα θα μπορεί να ζητά την «άρση απορρήτου», κάτι εντελώς άστοχο καθώς μπορεί να περιλαμβάνει τόσο το ιατρικό απόρρητο όσο και το απόρρητο των επικοινωνιών, κάτι που προσκρούει σε σοβαρές νομικές και συνταγματικές προβλέψεις. Μάλιστα, οι δύο ψυχολόγοι που θα στελεχώσουν το τμήμα, έχουν το δικαίωμα να παραπέμψουν ένα στέλεχος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ! Παράλληλα, ζητείται από το προσωπικό να συναινέσει γραπτώς εκ των προτέρων στην παραπομπή του για ψυχολογική εκτίμηση και άρα να δώσει εκουσίως τις «υπερεξουσίες» στα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί με άγνωστες διαδικασίες για τη στελέχωση.

► Σε ναυάγιο έχει οδηγηθεί και η περίφημη συγκρότηση της Διεύθυνσης Τεχνολογικής Υποστήριξης για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Ένα χρόνο μετά, παραμένει ανενεργή, σύμφωνα με τις καταγγελίες παρότι σε αυτή αποσπάστηκαν στελέχη διαφόρων υπουργείων ενώ πλέον, με νεότερη απόφαση υπάγεται στην οικονομική διεύθυνση και χάνει την αυτονομία της.

► Η πολυδιαφημισμένη Διεύθυνση κυβερνοχώρου που παρουσιάστηκε ώς η «NSA της Ελλάδας» έχει πλέον περιοριστεί να δίνει χρηστικές οδηγίες για το διαδίκτυο σε δημόσιους υπαλλήλους. Μάλιστα για την ηγεσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας προηγήθηκε ένα ολόκληρο σήριαλ πριν τοποθετηθεί ως επικεφαλής, συνταγματάρχης του στρατού που συστήνεται ως συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων (!) που διαφημίζει μέσω του προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, με την άδεια της υπηρεσίας να προσπορίζεται τα όποια κέρδη των πωλήσεων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

► Το δίκτυο του εξωτερικού, παρότι η νέα διοίκηση επέκρινε την προηγούμενη ότι δεν το υποστήριξε, δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, αντιθέτως έχουν τοποθετηθεί σε νευραλγικές θέσεις χαμηλόβαθμοι υπαξιωματικοί του Στρατού, ανεκπαίδευτοι στη συλλογή πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα, οι πληροφορίες που καταφτάνουν στα κεντρικά προκαλούν συχνά το γέλιο καθώς πρόκειται για υλικό από ανοιχτές διαδικτυακές πηγές ή μεταφράσεις ανακοινώσεων τοπικών υπουργείων γειτονικών χωρών. Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι κάποιοι δεν έχουν εγκατασταθεί καν στις χώρες που έχουν τοποθετηθεί και ασκούν τα καθήκοντα από την Ελλάδα.

► Η Ακαδημία Σπουδών, όπου είχε οριστεί ως επιχειρησιακός υποδιοικητής ένας απόστρατος αστυνομικός επίσης ναυάγησε και έμεινε «στα χαρτιά». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αντίστοιχα, υπολειτουργούν μια σειρά από υπηρεσίες όπως η Κοινή Ομάδα Πληροφοριών που ασχολείται με τη μετανάστευση, οι Περιφερειακές Μονάδες Ανάπτυξης ενώ έχει εγκαταλειφθεί το Οργανωμένο Έγκλημα, παρότι οι εξελίξεις της πρόσφατης περιόδου δείχνουν εντυπωσιακή έξαρση που η κυβέρνηση συνολικά έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει.

► Τέλος, όπως έχει καταστεί σαφές, η πελατειακή προσέγγιση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την επιχειρησιακή δυνατότητα, με παλινωδίες στο πλαίσιο και τις επιλογές στελεχών σε θέσεις ευθύνης, χωρίς καμία εμπειρία ή επιστημονική συνάφεια, με προγραφές εκκαθαρίσεων για ανεπιθύμητα στελέχη αλλά και με «επιτελικό» χάος που προκαλούν διαρκείς αλλαγές και το ράβε-ξήλωνε μονάδων και υπηρεσιών, που συνεχίζει ασταμάτητα μετά από δύο χρόνια.

Από τον Κοντολέοντα μέχρι την αποσύνθεση

Ξεκινώντας από την  υπαγωγή της ΕΥΠ στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και τον πολυσυζητημένο ορισμό Κοντολέοντα ως Διοικητή και με βάση όλες τις τελευταίες εξελίξεις, η εικόνα για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν είναι ούτε στοιχειωδώς σοβαρή και υπενθυμίζει ότι ο μύθος των «αρίστων» διακινδυνεύει την ασφάλεια της χώρας, από τους κατεξοχήν οπαδούς της.

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr )

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη