23 Νοε 2021

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία - Γιατί η τρίτη δόση κρίνει τη μάχη


«Δεν θα κλείσουμε» ήταν το μήνυμα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, απορρίπτοντας ένα νέο lockdown και εστιάζοντας στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπογράμμισε πως το 73% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και εκ νέου απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για όσους έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Μάλιστα σημείωσε πως δεν υπάρχει σχετική εισήγηση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είπε πως πάει καλά η συμμετοχή των πολιτών στην τρίτη δόση, ενώ αυξάνεται και το ενδιαφέρον των νεότερων ηλικιών για την πρώτη δόση. Ωστόσο χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον από τους περίπου 570.000 πολίτες που είναι άνω 60 ετών και δεν έχουν ακόμα κάνει την πρώτη δόση γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.


Με βάση τα στοιχεία η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα σταθεροποιείται, ενώ βελτιωμένα είναι τα στοιχεία από τη Θεσσαλία. Η Αττική φαίνεται πως μπαίνει στο «κάδρο», ωστόσο το σύστημα υγείας δείχνει αντοχές. Μάλιστα στην Αθήνα παρά το ό,τι υπάρχουν 300 με 400 περισσότερα κρούσματα οι νοσηλείες για σοβαρά περαστικά είναι λιγότερες, γεγονός που συνδέεται και με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το καλό σενάριο προβλέπει κορύφωση του κύματος την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση.
Ωστόσο υπάρχει και ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει κορύφωση κοντά στις γιορτές.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εξαντλείται στους υγειονομικούς και δεν εξετάζεται επέκταση του μέτρου.
Γιατί η τρίτη δόση κρίνει τη μάχη της πανδημίας

Μοναδικό μέσο για την πλήρη ανάκτηση της προστασίας από σοβαρή COVID-19 που είχε επιτευχθεί με το βασικό σχήμα του εμβολιασμού, πολύτιμο εργαλείο για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και ενδεχομένως το βασικό υλικό για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας που θα επιφέρει την τελική νίκη επί της πανδημίας, αναδεικνύεται η αναμνηστική δόση εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.

Σχεδόν έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της COVID-19 στη χώρα μας και ήδη έχει προχωρήσει η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, που από τον επόμενο μήνα θα είναι προϋπόθεση για τα άτομα άνω των 60 ετών προκειμένου να παραταθεί η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού τους σε ορίζοντα μεγαλύτερο των επτά μηνών. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, αντίστοιχη παρέμβαση θα πρέπει να εξετασθεί για το σύνολο των εμβολιασμένων.

Η επεξεργασία των δεδομένων από χώρες που έχουν προηγηθεί στη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και κυρίως από το Ισραήλ, το οποίο κατάφερε πολύ νωρίς να δαμάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τη χρησιμότητα της αναμνηστικής δόσης. Σύμφωνα με αυτά, η αναμνηστική δόση επαναφέρει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα αρχικά επίπεδα και μάλιστα φαίνεται ότι επάγει επίπεδο αντισωμάτων υψηλότερο από τη δεύτερη δόση και συντομότερα – μόλις επτά ημέρες μετά τη χορήγησή της.

Στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού η αναμνηστική δόση μειώνει τον κίνδυνο για συμπτωματική νόσο κατά 80% σε σχέση με όσους έχουν λάβει δεύτερη δόση. Συγκρίνοντας στο Ισραήλ όσους είχαν λάβει αναμνηστική δόση και όσους είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν, φάνηκε ότι το 93% των ατόμων της πρώτης ομάδας είχε μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο, το 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και το 81% μικρότερο κίνδυνο να καταλήξει. Πρώιμα δεδομένα από μη δημοσιευμένα στοιχεία μελέτης από το Ισραήλ αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση επάγει επίπεδα αντισωμάτων μεγάλης διάρκειας, που μπορεί να διατηρηθούν και για διάστημα έως δέκα μήνες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη