26 Νοε 2021

Κορωνοϊός: Η πανδημία «σαρώνει» τη Γηραιά Ήπειρο - Νέα μέτρα ανακοινώνουν οι χώρες της Ευρώπης


Νέα μέτρα ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αναχαιτίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά την Αυστρία και η Σλοβακία μπήκε σε γενικευμένο lockdown ενώ Γαλλία και Ιταλία ανακοινώνουν επέκταση των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης του εμβολιαστικού πιστοποιητικού.

Την ίδια στιγμή και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Τσεχία λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν το κύμα της πανδημίας. Ανησυχία όμως προκαλεί και η νέα αφρικανική παραλλαγή του ιού που εμφανίσει πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική της ακίδα καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια που ήδη έχουν αναπτυχθεί στην αντιμετώπισή της.
Γαλλία: Επέκταση των περιορισμών για να μπει φρένο στο νέο κύμα

Με την Γαλλία να μετρά σχεδόν 33 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια ημέρα, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε νέα μέτρα την Πέμπτη. Αναλυτικότερα η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε: χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρέωση κατοχής εμβολιαστικού πιστοποιητικού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους και επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ανακοινώθηκε ακόμα η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε όλους ανεξαιρέτως τους ενήλικες πέντε μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Αν και η νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ισχύς του εμβολιαστικού πιστοποιητικού να διαρκεί για εννέα μήνες, η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να την μειώσει στους επτά.

«Δεν σας ανακοινώνω περιορισμό, ούτε καραντίνα, ούτε κλείσιμο των επιχειρήσεων νωρίτερα. Κάνουμε την επιλογή να συνδυάσουμε την ελευθερία με την υπευθυνότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας απευθυνόμενος στου πολίτες.

Ιταλία: Μπλόκο σε ανεμβολίαστους και επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η κυβέρνηση αποφάσισαν ότι σε εστιατόρια, σινεμά και άλλους κλειστούς χώρους, οι Ιταλοί θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι και όχι με αρνητικό τεστ, σε ένα μέτρο που θυμίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, στην Ιταλία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επεκτείνεται σε αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς.

«Θέλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να αποφύγουμε τους κινδύνους. Και φυσικά να διατηρήσουμε αυτό που καταφέραμε. Αυτό που κατάφεραν οι Ιταλοί τον περασμένο χρόνο», σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Γερμανία: Έλεγχοι στα ΜΜΜ - Δεν μπαίνουν ανεμβολίαστοι

Στην Γερμανία… όπου πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ένα γενικευμένο lockdown στο πρότυπο του αυστριακού, πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι σε μετρό, λεωφορεία και άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να μην μπαίνει κανείς χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Άνγκελα Μέρκελ που διανύει τις τελευταίες ημέρες της στην Καγκελαρία ζήτησε εκ νέου περιορισμό των επαφών. Αναφερόμενη στο νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (75.961) και στα 100.000 θύματα της πανδημίας που συμπληρώθηκαν σήμερα, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «πολύ θλιβερή ημέρα», ειδικά, όπως είπε, καθώς προστίθενται καθημερινά περίπου 300 νεκροί.

Πορτογαλία: Επαναφέρει περιορισμούς κατά του κορωνοϊού μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων

Η Πορτογαλία, μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, επέβαλε εκ νέου ορισμένους περιορισμούς, προκειμένου να σταματήσει την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, δίνοντας εντολή σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους. Η Πορτογαλία κατέγραψε 3.773 νέα κρούσματα την Τετάρτη, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ την Πέμπτη ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε στις 3.150. Περίπου το 87% του πληθυσμού της Πορτογαλίας των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως

Ωστόσο, καθώς ένα νέο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη, η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα παλαιότερα μέτρα και ανακοίνωσε κάποια νέα, με στόχο να περιορίσει τη διασπορά ενόψει της εορταστικής περιόδου. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κόστα ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά επιβάτη, εάν μεταφέρουν κάποιον που δεν έχει μαζί του αποδεικτικό ενός τεστ Covid-19. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται για την παραμονή στα ξενοδοχεία, για είσοδο στα γυμναστήρια ή για να δειπνήσει κάποιος στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων. Επιπλέον, η κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου.

Ολλανδία: Η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την πανδημία

Και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα την Πέμπτη. Η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας τα υψηλά ρεκόρ των προηγούμενων κυμάτων. Περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ επεσήμανε ότι νέα μέτρα είναι απαραίτητα καθώς αυτά που ελήφθησαν αρχές Νοεμβρίου δεν είναι επαρκή. Αυτά συμπεριλάμβαναν την εισαγωγή εκ νέου του μέτρου της χρήσης της μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, με τους πολίτες να ενθαρρύνονται να εργάζονται με τηλεργασία και τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 8 το βράδυ τοπική ώρα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετέδωσε πως η Ομάδα Διαχείρισης της Πανδημίας (OMT) συνέστησε στην κυβέρνηση να κλείσει τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μη αναγκαία καταστήματα στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές αποφάσεις.

Τσεχία: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης

Η τσεχική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, μετέδωσε σήμερα η δημόσια τσεχική τηλεόραση.

Η τσεχική κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ να κλείνουν νωρίς, στις 10 το βράδυ, και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από αύριο, Παρασκευή. Η κυβέρνηση θα περιορίσει τις συναθροίσεις καθώς προσπαθεί να μειώσει την ταχεία έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, η οποία θέτει ξανά υπό πίεση τα νοσοκομεία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να δίνει εντολή για περιοριστικά μέτρα στη δημόσια ζωή. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια άλλα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε να εξετάσει την απαγόρευση εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο κοινό και τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, παρά το μέτρο της πλήρους καραντίνας.

Βέλγιο: Η αναζωπύρωση της επιδημίας ξεπερνά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις

H αύξηση των μολύνσεων και των νοσηλειών στο Βέλγιο είναι «υψηλότερη και των πιο απαισιόδοξων καμπυλών» που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί επιστήμονες, ανακοίνωσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει εκτάκτως αύριο, Παρασκευή, το πρωί τους επικεφαλής των περιφερειακών κυβερνήσεων για να αποφασίσουν νέα μέτρα. "Τα τελευταία δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες", υπογράμμισε ο Κρόο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι ημερήσιες μολύνσεις κατέρριψαν τη Δευτέρα στο Βέλγιο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, με 23.621 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Σλοβακία: Η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που μπήκε σε lockdown

Η Σλοβακία, έγινε η δεύτερη χώρα της Ε.Ε μετά την Αυστρία που ανακοινώνει οριζόντιο lockdown για όλους. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες, οι Σλοβάκοι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, για επίσκεψη στον γιατρό, ή για να πάνε στην εργασία ή στο σχολείο τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη