26 Νοε 2021
«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής στην Αθήνα
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.
ΠΟΥ: Θα χρειαστεί χρόνος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού (επομοναζόμενη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα») τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. «Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
metallaxi-mpotsoyana-ektakti-syskepsi-tis-epitropis-stin-athina0
Παγκόσμιος συναγερμός
Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, της επονομαζόμενης «μετάλλαξης της Μποτσουάνα», με τους επιστήμονες να φοβούνται την έναρξη μιας νέας πανδημικής φάσης και τις χώρες της Ευρώπης να επιβάλλουν απαγορευτικό στις πτήσεις από το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει «μπλόκο» στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της νότιας Αφρικής και σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παράλλαγή B.1.1.529».
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη απόφαση προέβη χθες η Βρετανία και σήμερα η Ιταλία, Ολλανδία και άλλες χώρες, ενώ αναμένεται «αλυσίδα» απαγορεύσεων σε όλο τον κόσμο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι και η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Νωρίτερα, και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας «φαίνεται πως ήταν βιαστική», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα. «Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημιά που η απόφαση αυτή θα προκαλέσει τόσο στις βιομηχανίες του τουρισμού όσο και στις επιχειρήσεις και των δύο χωρών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ανιχνεύθηκε στο Ισραήλ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Σαρωτική η εξάπλωση στη Νότια Αφρική
Απολύτως σαρωτική είναι η εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική. Η απότομη επικράτησή του στη χώρα, που συνορεύει με την Μποτσουάνα (τη χώρα όπου ανιχνεύθηκε το νέο στέλεχος για πρώτη φορά), αποτυπώνεται στο γράφημα που δημοσιεύουν την Παρασκευή οι Financial Times.
metallaxi-mpotsoyana-ektakti-syskepsi-tis-epitropis-stin-athina2
Financial Times
Φαίνεται καθαρά ότι από την ημέρα που το νέο στέλεχος έπιασε το 1% των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στη χώρα, εκτοξεύτηκε μέσα σε δύο εβδομάδες στο 90% των κρουσμάτων, επικρατώντας ολοκληρωτικά των άλλων στελεχών, μεταξύ των οποίων και του εγχώριου (της Νότιας Αφρικής) που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί Παραλλαγή Βήτα.
Έφτασε δηλαδή μέσα σε 14 ημέρες στο ποσοστό επικράτησης για το οποίο η παγκοσμίως επικρατούσα προς το παρόν Παραλλαγή Δέλτα είχε χρειαστεί 14 εβδομάδες, ή σχεδόν 100 ημέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα των 14 εβδομάδων το τοπικό στέλεχος (Βήτα) είχε ανέλθει οριακά μόνο πάνω από το 50% των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.
Τεράστια είναι η μετάδοση ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια. Επισημαίνεται επίσης ότι το ποσοστό εμβολιασμένων στη Νότια Αφρική ανέρχεται μόνο στο 25% του πληθυσμού.
ADVERTISING
«Αιμορραγία σε Χ.Α. και διεθνείς αγορές»
Το μαζικό sell off στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της επονομαζόμενης «μετάλλαξης της Μποτσουάνα» επηρέασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραφε «βουτιά» άνω του 3,5%.
Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίζονται. Συγκεκριμένα, στην έναρξη των συναλλαγών, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχανε 3,58%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 3,26%, ο CAC 40 στο Παρίσι είχε πτώση 3,63%. Την ίδια ώρα πτώση 4% κατέγραφε ο Eurostoxx 50 ενώ ο Stoxx 600 -3,3%.
Βουτιά σχεδόν 8% έκανε σήμερα το bitcoin, καθώς οι επενδυτές πωλούσαν τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.
Έντονη πίεση δέχεται και ο ταξιδιωτικός κλάδος, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί σε πτήσεις από τις χώρες της νοτίου Αφρικής, με τις μετοχές εταιρειών του τομέα του τουρισμού να σημειώνουν πτώση της τάξης του 6,6%, ενώ η μετοχή της British Airways IAG παρουσιάζει απώλειες 16%.
Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου
H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 6,6%, κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent έπεφτε σε χαμηλό διμήνου, στα 77,54 δολάρια με πτώση 5,6%, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.
«Μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων»
Οι επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής ανιχνεύσει την παραλλαγή B.1.1.529 σε σχετικά μικρούς αριθμούς στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ανησυχούν για το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεών της, που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα, δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.
Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν, ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».
Χθες, Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.
Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.
Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεϊνικής ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.
https://www.kathimerini.gr/society/561603775/metallaxi-mpotsoyana-ektakti-syskepsi-tis-epitropis-stin-athina/