7 Δεκ 2021

Εκτός αγοράς οδηγούνται 3 εκατ. παλαιά ακίνητα


Σχεδόν 3 εκατομμύρια παλιά ακίνητα απαξιώνονται και οδηγούνται σε αναγκαστικές πωλήσεις εάν τελικά υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται από τη νέα κοινοτική οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αλλά και της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτος Παραδιάς.


Προκόπης Γιόγακας
Το σχέδιο της υπό σύσταση κοινοτικής οδηγίας «διέρρευσε» προς τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ενώσεις (ιδιοκτήτες, μηχανικούς, βιομηχανίες υλικών κ.ά.) προκειμένου, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, να γίνει «χαρτογράφηση» των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τοπίο, σύμφωνα με την ενημέρωση της UIPI, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί επίσημα το σχέδιο της νέας κοινοτικής οδηγίας, για να ακολουθήσει η διαδικασία νομοθέτησης από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση του UIPI, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Τα πρότυπα θα ισχύσουν το αργότερο από το 2027, ενώ έως το 2035 ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Που ξεκινά το πρόβλημα

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, η επικείμενη Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια. Τίθεται έτσι το ερώτημα: Γιατί τόσο πολλά ακίνητα μπαίνουν στον… πάγο;

«Επειδή για να υλοποιηθούν πλήρως τα όσα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν από την κοινοτική οδηγία, για μια μεσαία κατοικία από 80 έως 100 τ.μ. απαιτείται ένα ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Και εδώ δεν μιλάμε για απλές αλλαγές κουφωμάτων αλλά για ολιστικές παρεμβάσεις, όπως θερμοπρόσοψη κελύφους, αντλίες θερμότητας, υποδαπέδια θέρμανση, ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Ξεπούλημα όσο όσο…

Αν οι προϋποθέσεις της Οδηγίας δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα ακίνητα αυτά δεν θα μπορούν να πουληθούν παρά μόνο αν οι αγοραστές τα αναβαθμίσουν εντός τριετίας από την πώληση. Ετσι, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI, «σύμφωνα με το σχέδιο της Οδηγίας, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία, εκτός κι αν το αναλάβει το κόστος ο αγοραστής. Ετσι, όσοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο όσο τα ακίνητά τους».
Πλήγμα για την αγορά μισθώσεων

Επίσης στην προαναφερόμενη περίπτωση, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν σε νέο μισθωτή. Τι σημαίνει αυτό για την αγορά των μισθώσεων; «Σημαίνει πως εφόσον ισχύσει η Οδηγία, η πλειοψηφία από το υπάρχον εκμισθωτούμενο δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς, με ευκόλως εννοούμενα αποτελέσματα στην εξεύρεση στέγης αλλά και στο ύψος των ενοικίων» συμπληρώνει ο Στράτος Παραδιάς.

Με βάση την τελευταία απογραφή (2011) ο συνολικός αριθμός των κατοικιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 4.122.088. Και σύμφωνα με τα ενεργειακά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, το 71,5% των κατοικιών (δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν 3 εκατομμύρια) είναι στην κατηγορία Ε-Η. Πρόκειται δηλαδή κατά κύριο λόγο για παλιά κτίρια. Συνολικά τον χρόνο πωλούνται ή ενοικιάζονται πάνω από 200.000 κατοικίες, επομένως επηρεάζονται, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, πάνω από 140.000 κατοικίες.
Υψηλό κόστος

«Οι πολίτες είναι δύσκολο να πάρουν πάνω τους όλο το κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαγόρευση μεταβίβασης ή ενοικίασης των ακινήτων τους» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Η ΕΕ οφείλει να συνοδεύει την Οδηγία με νέο, γενναιόδωρο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας

«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων» επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε την περασμένη Πέμπτη επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

Μέσω της επιστολής τούς ζητάει να παρέμβουν και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση όλες οι σχετικές προδιαγραφές, προϋποθέσεις και προθεσμίες υλοποίησης των σχετικών υποχρεώσεων να καθορίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανάλογα με τις ενεργειακές και κλιματικές συνθήκες της κάθε χώρας και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του λαού της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη