9 Δεκ 2021

Φάρμακο με αντισώματα έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα (79%) και κατά της Omicron


Είναι το τρίτο που πήρε έγκριση για χρήση σε ασθενείς με Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εξαιρετικά αποτελέσματα κατά της νόσησης από covid-19 και ενάντια σε όλες τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Omicron έδειξε μια νέα φαρμακευτική θεραπεία με αντισώματα, σύμφωνα τουλάχιστον με εργαστηριακές μελέτες. Πρόκειται για το φάρμακο sotrovimab, το οποίο αναπτύχθηκε από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Vir Biotechnology, η χρήση του οποίου έδειξε ισχυρή αποτελεσματικότητα ενάντια στις 37 γνωστές σήμερα μεταλλάξεις του νέου στελέχους.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις δοκιμές να δείχνουν ότι υπήρξε μείωση στην πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid κατά 79%.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Sotrovimab, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Xevudy, χρησιμοποιείται προκειμένου να εμποδίσει ασθενείς με covid-19 να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση και είναι χρήσιμο για άτομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. Το φάρμακο προσφέρει στον οργανισμό αντισώματα Covid για την καταπολέμηση της ασθένειας, ενώ τα αντιικά φάρμακα παρεμβαίνουν στον τρόπο αναπαραγωγής του ιού. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη παραγγείλει περίπου 100.000 δόσεις.



Έως τώρα στη χώρα, έχουν εγκριθεί δύο θεραπείες αντισωμάτων με τα φάρμακα Ronapreve και Xevudy, και ενός αντιικού, του Lagevrio, επίσης γνωστού ως molnupiravir.

Παράλληλα, δοκιμές έδειξαν ότι ένα φυτικό εμβόλιο κατά της Covid-19, που αναπτύχθηκε από την GSK μαζί με την καναδική βιοτεχνολογία Medicago, ότι είναι 71% αποτελεσματικό έναντι πολλών παραλλαγών και 75% αποτελεσματικό ενάντια στο εξαιρετικά μολυσματικό Delta. Η δοκιμή έδειξε επίσης ότι δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο στα 24.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ως αποτέλεσμα των δεδομένων, η GSK και η Medicago σχεδιάζουν να ζητήσουν άμεσα έγκριση για το εμβόλιο από τις καναδικές ρυθμιστικές αρχές. Εάν δοθεί το πράσινο φως, θα γίνει το πρώτο φυτικό εμβόλιο στον κόσμο για την Covid-19 που θα εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση. Τα φυτικά φάρμακα μπορούν να παραχθούν γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για μαζικές εκστρατείες δημόσιας υγείας και εμβολιασμούς.

Το εμβόλιο GSK-Medicago μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου, καθιστώντας ευκολότερη τη μεταφορά του σε σχέση με υπάρχοντα εμβόλια όπως αυτό που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τη BioNTech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

kourdistoportocali.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη