2 Δεκ 2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Χρήσιμος οδηγός για τους ψηφοφόρους - Τα εκλογικά τμήματα και τα δικαιολογητικά


Έναν χρηστικό οδηγό που απευθύνεται στους ψηφοφόρους για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη διαδικασία στον 1ο και 2ο γύρο, έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), διευκρινίζοντας ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και πως μπορούν να ψηφίσουν οι 16άρηδες και οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού για τους απόδημους Έλληνες, ενώ όπως σημειώνεται η εκλογική διαδικασία για τα τμήματα του εσωτερικού θα διαρκέσει από τις 7πμ ως τις 7μμ αυτή την Κυριακή.

Η εγκύκλιος της ΕΔΕΚΑΠ

«Γενικές Διευκρινίσεις ΕΔΕΚΑΠ

Στις 5/12 (και στις 12/12 αν απαιτηθεί) διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:

τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Τα σημεία ψηφοφορίας

Η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε τα 840 εκλογικά κέντρα όπου θα ανοίξουν οι κάλπες και θα γίνει η ψηφοφορία στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Δείτε εδω τα 840 εκλογικά κέντρα

Ποιοι ψηφίζουν στις εκλογές

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.

Τα έγγραφα που απαιτούνται

Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Εκλογικά κέντρα του Απόδημου

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (την 5η Δεκεμβρίου μόνο) το οποίο εισπράττεται από το Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στο τέλος της διαδικασίας παραλαμβάνεται το συνολικό ποσό από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος, υπογράφουν το σχετικό έντυπο παράδοσης – παραλαβής και το ποσό αυτό ο πρόεδρος το καταθέτει την Δευτέρα 6/12 σε τραπεζικό λογαριασμό που θα του γνωστοποιηθεί απο τον Γενικό Διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής.

Γενική Επισήμανση: για να αποφευχθεί ο συνωστισμός την ημέρα των εκλογών και καθυστερήσεις για την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου η αίτηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής και συνίσταται για όσους δεν είναι μέλη του Κινήματος η εκτύπωσή της και η συμπλήρωσή της πριν προσέλθουν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα.

Τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στα εκλογικά κέντρα

Κατά τις εκλογές θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή που είναι αρμόδια για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, η ΕΔΕΚΑΠ, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα 813 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Τα μέτρα αφορούν τόσο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, όσο και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου, καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς μέσα στο εκλογικό τμήμα, θα πρέπει – υποχρεωτικά – να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Ακόμα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων θα γίνεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής προς τα μέλη, ενώ και εκείνα με τη σειρά τους θα ελέγξουν τα έγγραφα του Προέδρου.

Στις κάλπες με αντισηπτικά

Σχετικά με τους ψηφοφόρους, θα εισέρχονται ένας – ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικό. Επίσης, θα πρέπει αυστηρά να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Γίνεται ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους, να έχουν «κατεβάσει», εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου του κόμματος από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής. Και αυτό, για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής αλλά και παραμονής εντός του εκλογικού τμήματος.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για να μπορέσει να ψηφίσει ένας πολίτης για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει είτε να είναι ήδη μέλος / φίλος του κόμματος ή να κάνει σχετικό αίτημα την ίδια μέρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη