6 Δεκ 2021

Συμμαχία Τιτάνων! ΗΠΑ-Ισραήλ και Γαλλία -Σαουδική Αραβία για την αντιμετώπιση του Ιράν-Πιο κοντά από ποτέ ο πόλεμος


Πλησιάζει με γοργά βήματα ένας νέος πόλεμος στη Μ. Ανατολή, κατά του Ιράν αυτή τη φορά


“ΗΣαουδική Αραβία και η Γαλλία ανησυχούν για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν”.
Κοινό μέτωπο Γαλλίας -Σαουδικής Αραβίας κατά του Ιράν

Αυτό ανέφεραν σε κοινή γραπτή δήλωση μετά τη συνάντηση τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία, στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας του πρώτου στον Κόλπο.


Σύμφωνα με τη δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος από το Ιράν.

Οι δύο χώρες τόνισαν επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Η Γαλλία τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει ή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, της ενέργειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ελέγχου των συνόρων και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τον Λίβανο για να το επιτύχουν αυτό.
Προσπάθεια υποβάθμισης ρόλου Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία επεσήμαναν ότι ο ρόλος του λιβανικού στρατού πρέπει να ενισχυθεί και ότι τα όπλα πρέπει να βρίσκονται μόνο στα χέρια των νόμιμων θεσμών του κράτους, φωτογραφίζοντας έτσι την πάνοπλη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία δρά ως ” κράτος εν κράτη “

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να ανακουφιστούν τα δεινά του λιβανικού λαού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, δήλωσε στον Τύπο ότι είχαν μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Μικάτι, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε την επικοινωνία ως «σημαντικό βήμα» για την αναβίωση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων του Ριάντ και της Βηρυτού.
Η απογοήτευση των ΗΠΑ από το Ιράν

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τις ανανεωμένες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Οι συνομιλίες στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή μετά από πέντε ημέρες και αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο διπλωμάτης της ΕΕ Ενρίκε Μόρα, ο οποίος μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν ώστε οι απεσταλμένοι στη Βιέννη να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις, αλλά ο Μπλίνκεν κατηγορεί για την διακοπή το Ιράν.

«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες δύο ημέρες είναι ότι το Ιράν αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι διατεθιμένο να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στη συμμόρφωση, γι’ αυτό και τερματίσαμε αυτόν τον γύρο συνομιλιών στη Βιέννη», είπε ο Μπλίνκεν.

«Θα πραγματοποιήσουμε διαβουλεύσεις πολύ στενά και προσεκτικά με όλους τους εταίρους μας στην ίδια τη διαδικασία… και θα δούμε εάν το Ιράν έχει συμφέρον να εμπλακεί σοβαρά».

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, οι ΗΠΑ «θα καταφύγουν σε άλλες επιλογές».

Δεν διευκρίνισε τι συνεπάγονται αυτές οι επιλογές, αλλά προηγουμένως δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν ως επιλογή, εάν δεν αναβιώσει το JCPOA.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες θέλουν το Ιράν να αποδεχθεί την ελάφρυνση των κυρώσεων που προσφέρονται σε ένα προσχέδιο συμφωνίας κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.

Όμως, δεδομένου ότι δεν επετεύχθη συμφωνία, η στάση του Ιράν είναι ότι όλα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και η νέα κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι πιθανότατα θέλει περισσότερες ελάφρυνση των κυρώσεων.

Την Πέμπτη, το Ιράν παρουσίασε δύο προσχέδια συμφωνιών που καλύπτουν την άρση των κυρώσεων και τις δεσμεύσεις του Ιράν για τα πυρηνικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, οι προτάσεις βασίστηκαν στην πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, αλλά ορισμένα στοιχεία είναι νέα και πρέπει να τύχουν επεξεργασίας.

Αυτό που θέλει ο Blinken είναι να συμφωνήσει το Ιράν σε περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων πιθανότατα χωρίς καμία εγγύηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν ξανά από το JCPOA.

Παρά το πώς ο Blinken απεικονίζει την κατάσταση, εάν το Ιράν υποχωρήσει και συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, αυτό θα ήταν μια μεγάλη παραχώρηση από μέρους του και τελικά θα ήταν μια κακή συμφωνία για την Τεχεράνη.

Η ιρανική πλευρά έχει επίσης καλούς λόγους να αμφιβάλλει ότι οι ΗΠΑ είναι σοβαρές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Πριν από τις συνομιλίες, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν, εξέδωσαν απειλές και συντονίστηκαν στενά με το Ισραήλ για το θέμα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennet είπε στον Blinken ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τερματίσουν «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις.
Η στάση του Ισραήλ

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ απηύθυνε μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπου ανέφερε:

«Το Ιράν πραγματοποιεί πυρηνικό εκβιασμό ως διαπραγματευτική τακτική και αυτό θα πρέπει να απαντηθεί με την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή σκληρών βημάτων από τις παγκόσμιες δυνάμεις»

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει την πυρηνική του δραστηριότητα στα επίπεδα της JCPOA και προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο για να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα.

Το Ιράν είπε ότι το Ισραήλ διαδίδει ψέματα για να «δηλητηριάσει» τις διαπραγματεύσεις.

Όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την Τεχεράνη, ότι πρόκειται να εμπλουτίσει ουράνιο στο επίπεδο 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Μαζί τέλος με τις απαιτήσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις έρχονται και απειλές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίθεση στο Ιράν πρέπει να είναι πάντα μια επιλογή για το Ισραήλ, ακόμα κι αν η χώρα πρέπει να δράσει μόνη της.

pentapostagma.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη