2 Δεκ 2021

Τεράστιο ερωτηματικό…Βρέθηκαν αντισώματα που εξουδετερώνουν όλες τις παραλλαγές Covid… … ισχυρίζονται Κινέζοι επιστήμονες


Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν απομονώσει ένα αντίσωμα που μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά όλα τα στελέχη του Covid-19, αναφερόμενοι τόσο στα εργαστηριακά πειράματα όσο και σε αυτά που εκτελούνται σε έναν ζωντανό οργανισμό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, Κινέζοι επιστήμονες από διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Sun Yat–sen στην Γκουανγκζού και του Πανεπιστημίου Zhejiang στο Hangzhou, δήλωσαν ότι μπορεί να έχουν την πανάκεια για την πανδημία Covid-19.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα 35B5 έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πειράματα τόσο in vitro (πείραμα εργαστηρίου ή δοκιμαστικού σωλήνα) όσο και σε in vivo (που πραγματοποιείται σε ζωντανό οργανισμό) για την εξουδετέρωση του covid-19 πρωτογενούς τύπου (χωρίς μεταλλάξεις) καθώς και σε απειλούμενες παραλλαγές (VOCs). Οι δοκιμές in vivo πραγματοποιήθηκαν σε εξανθρωπισμένα ποντίκια.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι το αντίσωμα λειτουργεί επίσης στην εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή Δέλτα, η οποία είναι υπεύθυνη για θανατηφόρα κύματα μόλυνσης σε όλο τον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία νωρίτερα αυτό το έτος.

«Το 35B5 εξουδετερώνει τον SARS–CoV-2 [Covid-19] στοχεύοντας σε ένα μοναδικό επιτόπιο [μέρος του μορίου αντιγόνου στο οποίο προσκολλάται το αντίσωμα] που αποφεύγει τις επικρατούσες περιοχές μετάλλαξης», εξηγεί η μελέτη. Με άλλα λόγια, το 35B5 στοχεύει σε ένα μοναδικό μέρος του ιού που δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάλλαξης.

Στοχεύοντας μέρος του ιού που δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε κυκλοφορούντα VOCs, το αντίσωμα 35B5 έδειξε ικανότητα για «παν-εξουδετερωτική αποτελεσματικότητα» σε πολλαπλά στελέχη. Αυτά τα ευρήματα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν για τον ορθολογικό σχεδιασμό ενός καθολικού εμβολίου sars–CoV-2 [Covid-19]».

Το μέρος του αντιγόνου που στοχεύει το αντίσωμα 35B5 υπάρχει επίσης στην παραλλαγή Omicron, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη κατά της εξάπλωσης του Omicron, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταλλαγμένο. Ηγέτες και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να αποφύγει την ανοσία και την ανοσία που προκλήθηκε από το εμβόλιο και την ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη