23 Ιαν 2022

Σερβία: Στις 15 Φεβρουαρίου θα προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές


Πιθανότατα στις 2 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες, θα προκηρυχθούν στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ οι προεδρικές εκλογές πιθανότατα θα προκηρυχθούν στις 2 Μαρτίου.

Ο Ντάτσιτς επεσήμανε ότι προκηρύσσει τις τοπικές και προεδρικές εκλογές, ως Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης «στόχος των περισσότερων κομμάτων είναι όλες οι εκλογές να γίνουν την ίδια μέρα, με τη συμφωνία να είναι ότι θα πραγματοποιηθούν στις 3 Απριλίου. Οι νόμιμες και συνταγματικές προθεσμίες για την προκήρυξη εκλογών είναι διαφορετικές, επομένως, όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές, ανακοινώνονται 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή γύρω στις 15 Φεβρουαρίου. Οι προεδρικές εκλογές ανακοινώνονται 90 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου. Η θητεία του Προέδρου Βούτσιτς λήγει στα τέλη Μαΐου και η ανακοίνωση θα γίνει γύρω στις 2 Μαρτίου» δήλωσε ο Ντάτσιτς στους δημοσιογράφους στο Λέσκοβατς.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) επανέλαβε ότι θα στηρίξει τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον αποφασίσει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία.

Ο Ντάτσιτς επανέλαβε επίσης ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι «εργάζεται προς το συμφέρον όσων θα ήθελαν να ανατρέψουν τον Βούτσιτς».

Ο ηγέτης του SPS ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Προοδευτικού Κόμματος της Σεβίας (SNS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς τις επόμενες ημέρες, σχετικά με το πώς το SNS και το SPS θα πάνε στις κάλπες, είτε σε κοινό ψηφοδέλτιο είτε ξεχωριστά.

Το αν θα κατέβουν στις εκλογές σε κοινό ψηφοδέλτιο ή όχι, ο Ντάτσιτς είπε ότι αυτό εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι, αλλά και τι είναι πιο χρήσιμο για να κερδίσουν μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

«Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που είμαστε σε συνασπισμό με το SNS, νομίζω ότι μαζί έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στη μεταρρύθμιση της Σερβίας. Οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τη Σερβία να προχωρήσει γρήγορα προς τα εμπρός», είπε ο Ντάτσιτς.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη