17 Ιαν 2022

Η …Αραβική άνοιξη της Εθνικής! Το 30% στα …χέρια του Μπιν Σαλμάν (Σ. Αραβία) και του Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν (ΗΑΕ)!


Έχουμε 5 δις. για σας, πέστε μας πού θέλετε να τα επενδύσουμε» φέρεται να τόνισε χωρίς περιστροφές ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Νοέμβριο στο Ριάντ, στο περιθώριο... του 5th Future Investment Initiative στο οποίο συζητήθηκε εκτενώς το οικονομικό μέλλον της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της αραβικής χερσονήσου!


Στο τραπέζι με το PIF το 30% της Εθνικής

Και τότε ήταν που – ουσιαστικά- ξεκίνησαν όλα (ο δεύτερος κύκλος επαφών και οι δεύτερες σκέψεις) γύρω από το μέλλον της Εθνικής τράπεζας!

Από τη μία στιγμή στην άλλη μπήκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο το Sovereign Wealth Fund της Σαουδικής Αραβίας, το περίφημο PIF (Public Investment Fund of Saudi Arabia) να είναι εκείνο που θα «μπει» – μεταξύ άλλων- στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας, του οποίου πλέον θα διατεθεί από το ΤΧΣ όχι το 20% των μετοχών του αρχικού σχεδιασμού, αλλά το 30% καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο πιθανός υποψήφιος διαθέτει τεράστια οικονομική ευρωστία!


Ο ρόλος και οι επαφές του (επιτυχημένου) συντονιστή Goldman Sachs, που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα!

Μέχρι τη στιγμή εκείνη, την πρωτοβουλία όσον αφορά το σχεδιασμό του νέου success story στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά τις απόλυτα επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank, είχε η Goldman Sachs που εκτός των άλλων χειρίστηκε άψογα και την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, καθώς και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις. ευρώ!!!

Επιπροσθέτως η Goldman Sachs, στη λογική διάθεσης μέσω placement του 20% των μετοχών της Εθνικής από το 40,3% που κατέχει το ΤΧΣ, πραγματοποίησε διερευνητικές επαφές με σημαντικούς και αξιόπιστους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τον Ολλανδό της Reggeborgh και του Ελλάκτωρα Χένρι Χόλτερμαν, καθώς και τους εφοπλιστές Αθ. Λασκαρίδη και Γ. Προκοπίου!
Ο Ρουμπάτης, οι γνωριμίες λόγω μυστικών υπηρεσιών και το κρατικό fund του Αμπου Ντάμπι (ADIA)!

Η …αραβική λύση είχε συζητηθεί και νωρίτερα στο Μαξίμου! Και δεν αφορούσε τότε τη Σαουδική Αραβία, το ενδιαφέρον της οποίας δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί, αλλά το Αμπου Ντάμπι και ειδικότερα το Sovereign Wealth fund του Εμιράτου γνωστό ως ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) που είναι κρατικό, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 649 δις. δολαρίων, chairman του οποίου είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 2004 και κληρονομικός εμίρης και κυβερνήτης του Αμπου Ντάμπι Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν!

Εκπρόσωπος του κρατικού fund του Εμιράτου στην Ελλάδα είναι ο Γιάννης Ρουμπάτης, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως φέρεται να συνεργάσθηκε άψογα και με τη σημερινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την αντικατάσταση του! Ο Γιάννης Ρουμπάτης, που διετέλεσε και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ανέπτυξε επιτυχή επαγγελματική δράση στο Εμιράτο, όπου λόγω της θέσης του στην ΕΥΠ είχε κάνει υψηλές γνωριμίες στην κορυφή της πυραμίδας του Κρατικού fund του Αμπου Ντάμπι!
Ο Αλ. Πατέλης «διαπραγματευτής» με τους Σαουδάραβες

Υπό αυτή την οπτική γωνία, την ώρα τούτη η Αραβική εκδοχή αποτελεί και το Plan A’ της Εθνικής τράπεζας, το 30% των μετοχών της οποίας βρίσκεται …στα χέρια του Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του Μπιν Ζαγέντ των ΗΑΕ και του Άμπου Ντάμπι, εάν και εφόσον το αρχικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μετουσιωθεί σε πράξη. Τις επαφές για λογαριασμό της κυβέρνησης φέρεται να χειρίζεται ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης, ενώ ρόλο στις επαφές που πραγματοποιούνται έχει και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Γιάννης Ρουμπάτης!


Εναλλακτική λύση εμπιστοσύνης ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα

Την ίδια στιγμή ο Χένρι Χόλτερμαν, ο ισχυρός άνδρας του Ελλάκτωρα που απολαμβάνει εμπιστοσύνης από το Μέγαρο Μαξίμου, φέρεται να αποτελεί την πρώτη εναλλακτική λύση σε περίπτωση που το εκκολαπτόμενο ντηλ με τους Άραβες «στραβώσει»! Άλλωστε οι καλά γνωρίζοντες έχουν υπόψη τους πόσο εύκολα και ενίοτε αναιτιολόγητα χαλάνε ακόμη και κλεισμένες συμφωνίες με τους Άραβες γενικότερα…

Και μετά βεβαιότητας επιχειρηματίες και εφοπλιστές του μεγέθους του Αθ. Λασκαρίδη και του Γ. Προκοπίου τους οποίους εκτιμά ο πρωθυπουργός, έχουν θέση ούτως ή άλλως στο επενδυτικό εγχείρημα της Εθνικής, είτε συμμετάσχουν οι Άραβες είτε όχι!
Εξελίξεις στο Α’ εξάμηνο 2022

Το colpo grosso της Εθνικής, καλώς εχόντων των πραγμάτων, (σε συνάρτηση με την έκβαση της πανδημίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών) θα προωθηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ από την Βουλή, που προβλέπεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου!


Radar.gr.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη