25 Ιαν 2022

«Ο Ερντογάν κόβει γλώσσες»! Λιάνα Μυστακίδου


Η τουρκική κοινή γνώμη κλυδωνίζεται από τις απειλές που εκτόξευσε ο Ερντογάν από τον άμβωνα του τεμένους Τσάμλιτζα στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου, μετά την προσευχή της Παρασκευής.


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Θυμήθηκε μετά από πέντε χρόνια που κυκλοφόρησε το τραγούδι «Είναι θαυμάσιο πράγμα η ζωή» (Şahane Bır Sey Yasamak) της πασίγνωστης τραγουδίστριας Σεζέν Ακσού , ένα στίχο που λέει «Χαιρετισμούς σε εκείνους τους ανίδεους τον Αδάμ και την Εύα».

Το τραγούδι επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την κυκλοφορία του νέου βιντεοκλίπ της κ. Ακσού την Πρωτοχρονιά. Αμέσως μετά την προβολή του ο αντιπρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTUK), Ιμπραχήμ Ουσλού απείλησε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με βαριές κυρώσεις αν θα μεταδώσουν το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ο Ερντογάν μετά την προσευχή ανέβηκε στον άμβωνα και απευθυνόμενος στους πιστούς είπε:«Εσείς είστε εκείνοι που θα σταθείτε όρθιοι έναντι όλων αυτών. Κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τον Αδάμ και την Εύα. Καθήκον μας είναι να κόψουμε, όταν έρθει η ώρα, τις γλώσσες εκείνες που εκφράζονται εναντίον των Προφητών».


Ο σουλτάνος πήρε το γιαταγάνι και κόβει τις γλώσσες καλλιτεχνών, δημοσιογράφων , όλων δηλαδή εκείνων που δεν συμφωνούν με τις απόψεις του.

Όπως γράφει ο Χασάν Τζεμάλ τα τραγούδια της Ακσού αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων γιατί εκφράζουν όλες τις πτυχές της ζωής, τη χαρά, τον πόνο, τη λύπη, τον έρωτα και τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Με τους στίχους της έχει μιλήσει για τα προβλήματα των Κούρδων και των 72 εθνοτήτων που έζησαν στη Μικρά Ασία.

Τα τεμένη είναι χώροι προσευχής, δυστυχώς η τουρκική πολιτική ηγεσία χρησιμοποιεί πάντα τον άμβωνα για να διεγείρει τα πάθη και να εξαγριώσει τα πλήθη . Από τον άμβωνα ξεκίνησε το Πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων το 1955. Από τον άμβωνα πάλι ο Ερντογάν φανατίζει τους οπαδούς του και τρομοκρατεί τους αντιπάλους του. Θέλει να φιμώσει όλες τις φωνές που αντιστέκονται την πολιτική του. Ακολουθεί τα αχνάρια των Ταλιμπάν που επιβάλλονται με τη βία και την τρομοκρατία.

Κύμα συμπαράστασης ξεσηκώθηκε σε όλη την Τουρκία. Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ δήλωσε: «Συντάσσομαι στο πλευρό της. Δεν θα μετατραπούμε σε χώρα και έθνος που καταπιέζει τους καλλιτέχνες της. Η κ. Ακσόι είναι το καμάρι όλων μας.»


Με επιστολή τους 203 καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στην κ. Ακσόι.

Η καλλιτέχνης ευχαρίστησε όσους την συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο και τόνισε :«Το θέμα δεν είμαι εγώ αλλά η χώρα. Από τότε που ξέρω τον εαυτό μου παρατηρώ τις διάφορες ανθρώπινες καταστάσεις και τις εκφράζω με τα τραγούδια μου και χθες βράδυ (21.1.2022) έγραψα τους ακόλουθους στίχους: ΚΥΝΗΓΟΣ

Εσύ δεν μπορείς να με στεναχωρήσεις

Είμαι ήδη πολύ στεναχωρημένη.

Όπου και αν κοιτάξω πόνος.

Εγώ είμαι το θήραμα κι εσύ ο κυνηγός

Χτύπα να δούμε

Δεν μπορεί να με νικήσεις

Δεν μπορείς να συνθλίψεις τη γλώσσα μου

Ποιος είναι ο ταξιδιώτης και ποιος ο ιδιοκτήτης του χανιού

Στάσου να δούμε

Δεν μπορείς να με σκοτώσεις

Έχω τη φωνή , το σάζι και το λόγο μου

Όταν λέω εγώ εννοώ όλους εμάς

Γράφω εδώ και 47 χρόνια και θα συνεχίσω να γράφω».

Να μην παραπονιέται λοιπόν ο σουλτάνος για την Ισλαμοφοβία της Δύσης. Όταν εκφράζεται κατ΄αυτόν τον τρόπο και κόβει γλώσσες από άμβωνος πώς να μη φοβούνται οι άνθρωποι. Όταν κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει Χαλίφης του Ισλάμ χρησιμοποιεί τη γλώσσα των Ταλιμπάν και των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ λογικό είναι να σπέρνει τον φόβο. Αυτός άλλωστε είναι ο τρόπος επιβολής των ισλαμιστών τρομοκρατών η βία και η τρομοκρατία.

Αυτή η ρητορική και οι συλλήψεις διανοουμένων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών που είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυταρχικών καθεστώτων , θα συνεχιστεί όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητας του σουλτάνου.

Η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς οδηγήθηκε στη Φυλακή γιατί σε τηλεοπτική της εμφάνιση επικαλέστηκε μια πολύ γνωστή παροιμία των Κιρκασίων που έλεγε « Όταν ένα βοοειδές μπει στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς , αλλά το παλάτι στάβλος». Η παροιμία αυτή θεωρήθηκε προσβολή του Προέδρου και συνελήφθη η δημοσιογράφος.

Η Σεζέν Ακσού η καλλιτέχνης που την αποκαλούσαν küçük serçe δηλαδή μικρό σπουργίτι απέδειξε ότι είναι τεράστιος , περήφανος αετός.. Το σμήνος των αετών που πολλαπλασιάζεται το τελευταίο διάστημα με ταινίες όπως το The Club , με φωνές τραγουδιστών , με άρθρα και αναλύσεις που μιλούν για το μύθος της γαλάζιας πατρίδας, σηματοδοτούν ένα καλύτερο αύριο για όλους.https://www.militaire.gr/o-erntogan-kovei-glosses-liana-mystakidoy/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη