23 Ιαν 2022

Προκλητικός Ακάρ: Τα νέα όπλα της Ελλάδας είναι παρά πολλά για κανονική άμυνα, αλλά λίγα για την Τουρκία


Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και το απειλητικό ύφος εναντίον της Ελλάδας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα, Μιλιέτ.


Σύμφωνα με τον ΕΡΤ, ο κ. Ακάρ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον εξοπλισμό της Ελλάδας: «Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι προκλητικες όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμμάχων. Προκαλεί μεγάλη ζημιά στις σχέσεις μας. Από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Οι δραστηριότητες αυτές είναι αρνητικές, επηρεάζουν και την καθημερινή ζωή των Ελληνων. Νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας 6 αεροπλάνα».

«Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για μια κανονική τους άμυνα, αλλα πολύ λίγα για να ειναι κατά της Τουρκίας. Συνεχίζουν να κάνουν πράγματα που ξεπερνούν το ύψος τους. Ενεργούν με τις διαβεβαιώσεις αλλων χωρών, κάνουν λάθος»,

Ο Χ. Ακάρ επιτέθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση και δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Μερικοί πολιτικοί, (στην Ελλάδα) μιλούν με καπρίτσια. Έχουν στόχο στη δική τους κοινή γνώμη. Αυξάνουν την ένταση με πράξεις, με αβάσιμες θεωρίες, για εσωτερική κατανάλωση. Ορισμενα ελληνικά ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί, συνταξιούχοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί, πολίτες της κοινωνίας και οργανώσεις μοιράζονται αυτές τις αποψεις μας».

Για νησιά και 12 μίλια

«Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις, ούτε θέλουμε εντάσεις, ούτε προκαλούμε. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί. Η Ελλάδα είναι αυτή που εχει τριπλασιαστεί από το 1832», πρόσθεσε και συνέχισε:«Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας δουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν κατά τη Συμφωνία της Λωζάνης, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα μιλάνε για 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό;».

Για μια ακόμη φορά, προχώρησε σε έμμεσες απειλές εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας: «Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δράσεων».

Προσπαθώντας να φανει διαλλακτικός, επανανέφερε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας: «Δεν θέλουμε ένταση. Εμείς λέμε ελάτε να επωφεληθούμε όλοι μας από τον πλούτο των θαλασσιών πηγών. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση. Μια εγωιστική στάση δεν ωφελεί κανέναν. Αν νομίζουν ότι θα φτάσουν πουθενά αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, που είναι 84 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό είναι ένα όνειρο, ένα όνειρο-εφιάλτης που καταλήγει σε απογοήτευση».

Ο ίδιος νε μέσω απειλών... ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρ’ όλα αυτά, λέμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, ειδικά τα λόγια κάποιων πολιτικών που εκφράζουν την ελληνική εξωτερικη πολιτική. Αυτά δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Διαστρεβλώνουν την πραγματικοτητα για τα δικά τους πάθη και συναισθήματα. Περιμένουν από όλους να πιστέψουν ότι όλα όσα λένε είναι αλήθεια. Δεν σέβονται τα δικαιώματα κανενός. Εμεις ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό».

Ο κ. Ακάρ στη συνέχεια προσπάθησε να σπείρει αμφιβολία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Από το 2014 οι Αμερικάνοι έχουν κάνει διάφορες ασκήσεις για την άμυνα της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολιτικοί, εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονος με τέτοιο τρόπο που πλέον υπάρχει αντίδραση και από το εσωτερικό της Ελλάδας. Έκαψαν ακόμη και σημαίες των ΗΠΑ. Παρακολουθουμε από στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν λέμε ότι όλα αυτά είναι εναντίον μας».

Τέλος, σχολιάσε και το θέμα των προβλημάτων που έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ, με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16: «Το F-35 είναι μια ξεχωριστή ιστορια. Έγιναν επίσημα αιτήματα σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του νέου F-16. Μια αντιπροσωπεία μας πήγε στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες ήταν θετικές. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας. Αυτό θα συμβάλει επίσης στο ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, και το ΝΑΤΟ θα είναι πιο ισχυρό. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του ΝΑΤΟ. Λέμε στο ΝΑΤΟ να αποφευχθούν τα κρυφά ή και ανοιχτά εμπάργκο κατά της Τουρκίας που έχουν σκοπό την αποδυνάμωσή της. Σχετικά με τα F-35. Υπάρχουν έξι F-35 που περιμένουν και ανήκουν στην Tουρκία. Θα δουμε τι θα γίνει με αυτά. Ως αποτέλεσμα, οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται και για τα F-16 και για τα F-35 χωριστά».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη