24 Ιαν 2022

Εκατομμυριούχοι σε όλο το κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις: «να μας φορολογήσουν τώρα»


Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Μια ομάδα 102 πλουσίων υποστηρίζει ότι ο φόρος θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Περισσότερα από 100 μέλη του παγκόσμιου υπερπλούτου κάλεσαν, την περασμένη εβδομάδα, τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο: «να μας φορολογήσουν τώρα» – προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η ομάδα των 102 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Disney, Abigail Disney, είπε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα είναι στημένο προς όφελός τους και πρέπει να ξαναγραφτεί για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία για τους σκληρά εργαζόμενους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

«Ως εκατομμυριούχοι, γνωρίζουμε ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. «Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι, ενώ ο κόσμος έχει περάσει μια τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς έχουμε δει πραγματικά τον πλούτο μας να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ωστόσο ελάχιστοι από εμάς – μπορούν να πουν ειλικρινά ότι πληρώνουμε το δίκαιο μας μερίδιο, φορολογικά».

Οι υπερπλούσιοι υπογράφοντες, οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», ζήτησαν την εισαγωγή «μόνιμων φόρων περιουσίας στους πλουσιότερους για να συμβάλλουν στη μείωση της ακραίας ανισότητας και στην αύξηση των εσόδων για συνεχείς, μακροπρόθεσμες αυξήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη».

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί φορολόγηση των πλουσίων», ανέφεραν στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε καθώς παγκόσμιοι ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων συναντώνται στο (εικονικό) Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Ο κόσμος – κάθε χώρα – πρέπει να απαιτήσει από τους πλούσιους να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Φορολογήστε μας, τους πλούσιους, και φορολογήστε μας τώρα».

Ο όμιλος, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον Nick Hanauer, έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο των επενδύσεων – ο οποίος έκανε περιουσία σχεδόν 1 δισ. δολ. από ένα πρώιμο στοίχημα στην μετοχή της Amazon, δηλώνει ότι ένας ετήσιος «φόρος περιουσίας» σε όσους έχουν περιουσίες άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2,52 τρισ. δολ. Αυτό θα ήταν αρκετό για να «βγάλει 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να βοηθήσει στην παραγωγή αρκετών εμβολίων για όλο τον κόσμο καθώς και στην παροχή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες των χωρών χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι).

Ο προτεινόμενος φόρος θα προβλέπει ότι όσοι έχουν περισσότερα από 5 εκατ. δολ. θα πληρώνουν 2% το οποίο θα αυξάνεται στο 3% για εκείνους με περισσότερα από 50 εκατ. δολ. και σε ένα ποσοστό 5% για τους δισεκατομμυριούχους. Με αυτούς τους συντελεστές, η φορολόγηση των πλουσιότερων 119.000 ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου θα συγκέντρωνε περίπου 43,7 δισ. δολ. ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση των κινημάτων Fight Inequality Alliance, Institute for Policy Studies, Oxfam και των Patriotic Millionaires.

Οι υπογράφοντες είπαν ότι αυτό θα ήταν αρκετό για: να πληρώνεται το τέλος υγείας και κοινωνικής περίθαλψης δύο φορές κάθε χρόνο – εξαλείφοντας την ανάγκη αύξησης της εισφοράς εθνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους. Να καλυφθούν οι μισθοί επιπλέον 50.000 νέων νοσηλευτών και να πληρωθεί η μόνιμη αύξηση του Universal Credit.

Επίσης, θα μπορούσαν να χτιστούν 35.000 προσιτά – από οικονομικής σκοπιάς – σπίτια και να αναβαθμιστούν τα πιο υποβαθμισμένα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των λογαριασμών ενέργειας και να βοηθηθεί η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η Gemma McGough, Βρετανίδα επιχειρηματίας και ιδρυτικό μέλος της Patriotic Millionaires UK, δήλωσε: «σε μια εποχή που η απλή ζωή θα κοστίζει, στο μέσο νοικοκυριό, επιπλέον 1.200 λίρες ετησίως, η κυβέρνησή δεν μπορεί να περιμένει να την εμπιστευτούν εάν προτιμά να φορολογεί τους εργαζόμενους παρά τους πλούσιους πολίτες. Αν κάνουν οτιδήποτε τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να κάνουν αυτό: αντί να αυξήσουν την εισφορά της εθνικής ασφάλισης, να φορολογήσουν τους πλούσιους – να μας φορολογούν – αντ’ αυτού».

Η Jenny Ricks, παγκόσμιος σύνεδρος στη Fight Inequality Alliance, είπε: «Η τρελή πραγματικότητα είναι ότι ενώ δισεκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ξεφεύγει από τον έλεγχο. Αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό. Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, από την ανισότητα των εμβολίων έως την κλιματική κατάρρευση, ασκούν ασφυκτική πίεση στις ζωές των ανθρώπων και αρνούνται να χαλαρώσουν. Για χρόνια το Νταβός μας έδειξε ότι οι ελίτ δεν μπορούν και δεν πρόκειται να τερματίσουν τον ιό της ανισότητας που βοήθησε να δημιουργηθεί και να χτιστεί η περιουσία τους, στην πλάτη του».

Πηγή: The Guardian

zougla.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη