19 Ιαν 2022

Η ακρίβεια «καταπίνει» την πανδημία και φθείρει την κυβέρνηση


Βαρύ το κλίμα για την κυβέρνηση που βλέπει τη δυσαρέσκεια του κόσμου να μεγαλώνει εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που χτυπά τα νοικοκυριά και να αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών ξεπερνώντας και την πανδημία. Αρνητικό το πρόσημο για το Μαξίμου και για τη διαχείριση της πανδημίας. Μικρύνει και άλλο η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.

Στο νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών εξελίσσεται το κύμα ακρίβειας. Αυτό φανερώνει νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας που διεξήχθη από τις 12 έως 14 Ιανουαρίου και που δημοσιεύει στο iEidiseis.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Ακρίβεια (42%) και πανδημία (40%) αναδεικνύονται ως τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, με την ακρίβεια μάλιστα να ξεπερνά την πανδημία, «εκθρονίζοντάς» την για πρώτη φορά μετά από δυόμισι περίπου χρόνια από την πρώτη θέση.


Τη δυσαρέσκεια του κόσμου φανερώνουν οι απαντήσεις στην έρευνα.
Μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, με το 28% να δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.
Οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά).
Οι πολίτες σε μείζονα θέματα που έχουν προκύψει ως προς τα μέτρα για την πανδημία υιοθετούν κατά πλειοψηφία τα μέτρα της αντιπολίτευσης, ενώ μεταξύ αυτών είναι και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, για παράδειγμα, συμφωνεί και το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 58%
Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου

Στο νέο τοπίο που δείχνει να διαμορφώνεται η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το κυβερνόν κόμμα να χάνει ακόμα μισή μονάδα και την Κουμουνδούρου να κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12% (έναντι 11,5% στα μέσα Δεκεμβρίου), το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2%.



Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας (71% έναντι 70% αντίστοιχα).



► Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση

https://www.efsyn.gr/politiki/328272_i-akribeia-katapinei-tin-pandimia-kai-ftheirei-tin-kybernisi
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη