26 Μαρ 2022

Μητσοτάκης: Να σας πληρώσει ο Πούτιν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος - Προς επισιτιστική κρίση


Αν και παραδέχτηκε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που διαμόρφωσε η ΕΕ αποτελεί ένα έκτρωμα, και μάλιστα ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν είναι θιασώτης της άποψης ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποποιούμενος πάσης ευθύνης για τους απίστευτα φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, λίγο έλειψε να καλέσει τους Έλληνες να ζητήσουν από τον Πούτιν να πληρώσει τους λογαριασμούς τους

Στον «υπαίτιο» Πούτιν και στη «βάρβαρη και παράνομη εισβολή» του στην Ουκρανία, έριξε όλες τις ευθύνες για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σήμερα. Ο ίδιος είπε ότι δεν αποκλείεται σύντομα και επισιτιστική κρίση.

Στην προσπάθειά του να ξορκίσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του, η οποία έχει υιοθετήσει αμάσητη την πολιτική της Κομισιόν για την «αγορά ενέργειας», που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα «τέρας» που πληρώνουν πανάκριβα τα νοικοκυριά και ωφελούνται μόνο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, και προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του για την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία που υπάρχει στην Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα' ριξε όλα στον κακό πόλεμο και στον Πούτιν.

Η εύκολη λύση, δηλαδή. Αν και ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφέστατα, παραδέχτηκε την πλήρη αποτυχία της Κομισιόν στον τομέα της ενέργειας, και βέβαια την ταύτιση του ιδίου με το έκτρωμα που έχουν κατασκευάσει οι Βρυξέλλες, την ονομαζόμενη «ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», προσπάθησε να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, στρίβοντας διά του αρραβώνος.

Παρ' ότι ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας, σήκωσε τα χέρια ψηλά, πετώντας το μπαλάκι στην ΕΕ και την Κομισιόν. Είπε χαρακτηριστικά πως «η χονδρική αγορά του φυσικού αερίου έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας», ότι στην «αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη υπάρχει στρέβλωση» και ότι επιβάλλεται «να γίνουν παρεμβάσεις».

Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία

Ως γνωστόν, όμως, οι «καυτοί» λογαριασμοί τόσο για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, όσο κυρίως για τους φωτοχοποιημένους Έλληνες, δεν ήλθαν με το που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά πολύ πριν.

Κάτι που οφείλεται, στο μεγαλύτερο βαθμό, στην πολιτική της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας που αποφάσισε η Κομισιόν στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», και βέβαια στο γεγονός ότι, στα καθ' ημάς, η κυβέρνηση υιοθέτησε αβλεπί αυτές τις πολιτικές με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τις πάμπολλες νέες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, την ανυπαρξία ελέγχων εκ μέρους της Πολιτείας, κ.ο.κ. Προβλήματα, τα οποία, αναμφισβήτητα, διόγκωσε η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής - πολίτης ή επιχείρηση είναι διπλάσιες από αυτές που διαμορφώνονται στην αγορά ενέργειας. Από που κι ως που, λοιπόν, ο Κ.Μητσοτάκης βλέπει μόνον πρόβλημα στη «χονδρική» και όχι στο όργιο κερδοσκοπίας που υπάρχει από όσους πουλάνε ρεύμα στους καταναλωτές! Κοντολογίς, η κυβέρνηση λειτουργεί περισσότερο ως ατζέντης μεγάλων συμφερόντων, παρά ως παράγων που προστατεύει τους πολίτες.

Τύφλα να' χει ο Τσίπρας

Κατά τα λοιπά, ο Κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα ως άλλος υπέρμαχος του κράτους, που θα τον ζήλευε ακόμα και η Κουμουνδούρου και ο Περισσός, καταγγέλλοντας τις αγορές και υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι θιασώτης του ότι «όλα τα ρυθμίζουν οι αγορές».

Χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύω ότι όταν οι αγορές δε δουλεύουν προς όφελος των πολιτών πρέπει να παρεμβαίνει ο ρυθμιστής και εν προκειμένω ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής». Λίγο έλειψε να μας πει κι αυτός ότι σύντομα θα βαράει τα ταμπούρλα και θα χορεύουν οι αγορές στον σκοπό του!

Όπως και να' χει, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει μια κατανόηση στην Κομισιόν για το πως δουλεύει η χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, για το πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και για το πως αυτή η αγορά δεν αντανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ζητήσει από την επικεφαλής της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παίκτες της αγοράς και να προτείνει λύσεις, μέσα στις οποίες είναι και η εισβολή ενός πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν». Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή!

Επιπλέον, ανέφερε ότι «το άλλο ζήτημα είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει καταθέσει προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση, μια πανάκριβη οριακή τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ πιο φτηνές πηγές ενέργειας, όπως τα υδροηλεκτρικά, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ...».

Ευτυχώς που τον Μάιο θα έχει φτιάξει ο καιρός. Έως τότε, βέβαια, να δούμε πως θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τους λογαριασμούς, αλλά και εάν κάνει κάτι προς θετική κατεύθυνση η Κομισιόν. Κάτι, για το οποίο άπαντες αμφιβάλλουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την παρούσα Κομισιόν ως τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες.

Άλλα έλεγε στον Πούτιν

Ο Κ.Μητσοτάκης, προσπαθώντας να ρίξει όλες τις ευθύνες στον... κακό πόλεμο, είπε ότι, «όταν σχεδιάστηκε αυτή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. της ΕΕ) κανείς δε φανταζόταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Η αγορά αυτή σχεδιάστηκε έχοντας υπόψιν της ότι θα βρίσκεται σε ομαλούς καιρούς και όχι σε πολεμικές συνθήκες. Γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «με τις τιμές που πληρώνουμε, χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές. (...) Οι τιμές του πληθωρισμού που βλέπουμε σήμερα, είτε στην αγορά της ενέργειας, είτε μετακυλιόμενες σε άλλες αγορές όπως των τροφίμων είναι τιμές που έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον Πούτιν και την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».

Δεν έλεγε, βέβαια, τα ίδια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, μετέβαινε στο Σότσι στη νότιο Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πούτιν, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να του ζητήσει καλύτερες τιμές στο φυσικό αέριο, το οποίο προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Τότε, μάλιστα, η κυβέρνηση διέρρεε ότι θέλει απευθείας διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, για να αγοράσει η Ελλάδα ρωσικό φυσικό αέριο σε καλύτερες τιμές. Καθώς και ότι η Ελλάδα «ψωνίζει» ακριβότερο αέριο, επειδή το αγοράζει στις τιμές του «ευρω-Χρηματιστηρίου» και όχι απευθείας από τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom. Ποιος Μητσοτάκης, τελικά, ισχύει; Του Δεκεμβρίου ή του Μαρτίου;

Ακόμα, ο Κ.Μητσοτάκης υπερθεμάτισε της απόφασης να κλείνει συμφωνίες η ΕΕ ως σύνολο με τις ΗΠΑ για αγορές του (ακριβού) αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και όχι η κάθε χώρα - μέλος ξεχωριστά. Κάτι που επίσης θα επηρεάσει αρνητικά τις τσέπες των Ευρωπαίων και πολύ περισσότερο των Ελλήνων.

Μάλιστα, παραλλήλισε αυτές τις αγορές LNG, από τις οποίες θα θησαυρίσουν οι αμερικανικές εταιρείες, με το ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ εκχώρησαν αυτή την αρμοδιότητα στην Κομισιόν και στην περίπτωση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Και είδαν, βεβαίως, όλοι οι Ευρωπαίοι πόσο καλά τα κατάφερε η Κομισιόν. Εκτός του απίστευτου αλαλούμ την πρώτη περίοδο, να έχουν ωφεληθεί αποκλειστικά και μόνον μεγάλα αμερικανο-γερμανικά συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών.

Επισιτιστική κρίση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα (!) ότι η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών.

«Ένα ζήτημα -είπε- το οποίο θα μας απασχολήσει μετά βεβαιότητας τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Έχω συγκαλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας.

Λίγο αργά αντελήφθη το πρόβλημα. Μήνες τώρα βοά ο τόπος και οι επαγγελματίες ειδικά της αγροτικής παραγωγής στέλνουν συνεχώς μηνύματα συναγερμού στην κυβέρνηση.

Και κατέληξε: «Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία αν μετά τον COVID-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα -γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δε θα γίνει στην Ουκρανία ή στην Ρωσία- και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Επεισοδιακή Σύνοδος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα «επεισόδια» που σημειώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας πως επρόκειτο για «μικρές εντάσεις κατά τη συζήτηση, που δραματοποιούνται από τα ΜΜΕ».

Να σημειωθεί ότι το κλίμα έντασης στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε, εξαιτίας των διαφωνιών αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, μάλιστα, αποχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή ως προς τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ένα μέρος τους ζητάει επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία, ενώ άλλες χώρες, με επικεφαλής Γερμανία και Ολλανδία, εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Ο Κ.Μητσοτάκης, πάντως, αναφερόμενος στο ενεργειακό, περιορίστηκε να πει ότι επρόκειτο για μια «αρκετά δύσκολη συζήτηση. Προσήλθαμε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου. Καταφέραμε, μετά από πολύ επιμονή, να μπει στα συμπεράσματα του ΕΣ το πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Επιτροπή να εξετάσει».

Βάρβαρη και παράνομη εισβολή

Ακόμα, υπερθεμάτισε της παρουσίας Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι πρέπει «να βαδίσουμε στο δρόμο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και από την Ευρώπη και από τους υπερατλαντικούς συμμάχους», οι οποίες ήδη «έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς τη ρωσική οικονομία».

Επίσης, είπε ότι ξαναείχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, τον οποίο προσκάλεσε να απευθυνθεί στη ελληνική Βουλή, προκειμένου να αντιληφθεί η ελληνική κοινή γνώμη το μέγεθος της «βάρβαρης και παράνομης εισβολής» της Ρωσίας.

Ακόμα, ανέφερε ότι «κυρίως με τη Γαλλία εξετάζουμε, αν μπορούμε, να οργανώσουμε ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη», η οποία δέχεται μια «πρωτοφανή ρωσική επίθεση που δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων».

Κάλεσε, δε, τη Ρωσία να «αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων, χωρίς καμία διάκριση, με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας επίλυσης, μιας κατ’ αρχάς εκεχειρίας, για να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι εχθροπραξίες».https://www.antinews.gr/action.read/politiki/mitsotakis-na-sas-plirosei-o-poutin-tous-fouskomenous-logariasmous-tou-reumatos-pros-episitistiki-krisi/2.157333
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη