24 Μαρ 2022
Η μάχη για τη μεσαία τάξη και τις ευπαθείς ομάδες, το δίλημμα για τον εκλογικό νόμο και ήρθε η ώρα των… ntantades.gov.gr
- Σηκώθηκαν οι τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορούσε ανάμεσα σε άλλα και το νέο ΕΝΦΙΑ. Η μεσαία τάξη είχε για μία ακόμη φορά την τιμητική της στην πολιτική αντιπαράθεση και Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν βέλη με φόντο τις ισχυρές πιέσεις στο εισόδημα των πολιτών που εύλογα μονοπωλεί σε ένα μεγάλο κομμάτι την επικαιρότητα. Εκτός της μεσαίας τάξης οι δύο πλευρές μονομάχησαν και για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς οι κινήσεις του Πρωθυπουργού την τελευταία τριετία έχουν ταρακουνήσει το ΣΥΡΙΖΑ που συνήθιζε για χρόνια να επενδύει στη κοινωνική ευαισθησία. Όπως συμβαίνει με την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, που είτε αρέσει είτε όχι η μείωση του αφορά πρωτίστως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
- Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως έχει την αίσθηση της πραγματικότητας κυρίως σε ότι αφορά στο ύψος των σημερινών μισθών. Πράγματι δεν αρκούν σε ένα μέσο νοικοκυριό για να βγάλει το μήνα κυρίως δε για τους νέους που λαμβάνουν το βασικό μισθό, ο οποίος δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Είχε δίκιο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είπε ότι μετά από τις 19 του μήνα τελειώνουν τα χρήματα, αλλά ωστόσο δεν φρόντισε να καταθέσει σοβαρές εναλλακτικές για το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Όσο για την Κυβέρνηση, η άσκηση αυτή αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές.
- Ένα σημείο που αξίζει να σταθεί κανείς στη συζήτηση στη Βουλή, είναι το πόσο στοιχίζει στο ΚΙΝΑΛ η απουσία του αρχηγού του κόμματος από τις μεγάλες μάχες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μπορεί ο κ. Κατρίνης να στέκεται πολύ καλά εντός της ολομέλειας, αλλά θα ήταν διαφορετικά αν ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορούσε να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις. Πάντως αυτή η ανισορροπία «ισοσταθμίζεται» από τα σημαντικά πολιτικά οφέλη που έχει το ΠΑΣΟΚ (και η χώρα) με την συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή.
- Τι θα γίνει τελικά με τον εκλογικό νόμο; Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είπε ουσιαστικά από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα αλλάξει, αλλά είναι πολλοί εκείνοι στο εσωτερικό της Κυβέρνησης που σκέφτονται πάνω απ’ όλα την αυτοδυναμία, προτάσσοντας το επιχείρημα της σταθερότητας σε δύσκολες πραγματικά περιόδους. Η απόφαση αυτή είναι πράγματι περίπλοκη και το δίλημμα μεγάλο, καθώς η Κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μεταξύ της πιθανότητας μιας ισχυρής και αυτοδύναμης Κυβέρνησης και ενός πλήγματος της αξιοπιστίας της. Ας όψονται οι συντάκτες του εκλογικού νόμου στις αρχές του 2020.
- Δεν ήταν τυχαίο το timing που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναφερθεί στην ανάγκη για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, λόγω των υψηλών αυξήσεων των τιμών στην κατανάλωση. Έγινε από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με το Bloomberg η ευρωπαϊκή ηγεσία δηλώνει έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως για το επίμαχο μέτρο, δηλαδή αποτελεί κοινοτική επιλογή που θα εφαρμοστεί παντού στην Ένωση.
- Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζουμε πως σε μία περίπου εβδομάδα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ntantades.gov.gr από το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μια ομολογουμένως ρηξικέλευθη πρωτοβουλία που στην περίπτωση που λειτουργήσει με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες θα ωφελήσει χιλιάδες ζευγάρια που απασχολούνται επαγγελματικά για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση. Η βελτίωση της καθημερινότητας και η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας με στοχευμένες δράσεις συνιστούν επιτακτική ανάγκη, σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων που κάθε βοήθεια και κάθε ευρώ μετράει. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά σε 32 δήμους. Μακάρι να πάει καλά και να επεκταθεί σύντομα σε ολόκληρη τη χώρα!