30 Απρ 2022

Σαθρό το οικονομικό αφήγημα της Ελλάδος με δανεικά, ανεξέλεγκτες παροχές, το 10ετές ομόλογο 4% – Ορατό 4ο μνημόνιο


Να σημειωθεί ότι από το Καλοκαίρι του 2021 το bankingnews προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα ούτε δικαιολογεί, ούτε αξίζει να έχει επιτόκια στα 10ετή ομόλογα 0,54%… και νομοτελειακά τα επιτόκια στο 10ετές ομόλογο θα φθα΄σει στο 3,5% με 4%


Το οικονομικό αφήγημα της Ελλάδος…. είναι σαθρό, δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση και δεν έχει σχεδιαστεί καμία αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο της χώρας, παροχές χωρίς έλεγχο, δανεικά που συσσωρεύονται και γενικώς ένα τοξικό χρέος που διογκώνεται.
Συνεχίζει να παρουσιάζει τις ίδιες παθογένειες εδώ και χρόνια, στηριζόμαστε στα δανεικά, στις ανεξέλεγκτες παροχές και όπως αναμενόταν… μια δημοπρασία ομολόγων ήρθε να αποκαλύψει ότι οι επενδυτές βλέπουν αδιέξοδα…
Η δημοπρασία ομολόγων που απέτυχε ή κατά το ορθότερο επανέκδοση 7ετούς ομολόγου που απέτυχε… δεν θα είχε τέτοια προβολή εάν δεν είχαν προηγηθεί τα εξής…
1)Πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s.

Η Ελλάδα ζήτησε να αναβαθμιστεί σε ΒΒ+ κίνηση που ωστόσο όπως αποδείχθηκε δεν είχε καμία επίδραση στα ομόλογα.
2)Η Ελλάδα στηρίζεται ενεργά από την ΕΚΤ που έχει αγοράσει 35 δισεκ. ελληνικού χρέους
3)Η Ελλάδα ακολουθεί μια αλόγιστη πολιτική παροχών όπου από το 2020 με αφορμή την πανδημία έχουν διοχετευθεί στην οικονομία και χαθεί… 43 δισεκ. παροχών
4)Οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα από την ΕΚΤ περί τα 45 δισεκ. ευρώ
5)Εάν σε όλα αυτά λάβουμε υπόψη ότι χρωστάμε 250 δισεκ. στους μηχανισμούς στήριξης τύπου ESM και EFSF και θα δανειστούμε και 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη των 31 δισεκ. ευρώ… είμαστε μια χώρα όχι ανάπτυξης αλλά δανεικών… τα δανειακά είναι το αφήγημα της ελληνικής οικονομίας…

Το ελληνικό 10ετές θα φθάσει στο 4%

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα φθάσει στο 4%… ήδη βρίσκεται στο 3,20%.
Να σημειωθεί ότι από το Καλοκαίρι του 2021 το bankingnews προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα ούτε δικαιολογεί, ούτε αξίζει να έχει επιτόκια στα 10ετή ομόλογα 0,54%… και νομοτελειακά τα επιτόκια στο 10ετές ομόλογο θα φθα΄σει στο 3,5% με 4%
Ήδη το spread Ελλάδος – Γερμανίας διαμορφώνεται στις 230 μονάδες βάσης με το 10ετές Γερμανικό ομόλογο να έχει φθάσει στο 0,90%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα φθάσει στο 4% επίπεδα τα οποία υπερβαίνουν το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα επαναφέρουν τα ζητήματα του χρέους.
Να ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο αποτελεί το ομόλογο αναφοράς μιας χώρας και δείχνει το ρίσκο χώρας και τις δυνατότητες δανεισμού μιας χώρας.

Ψευδεπίγραφη εικονική πραγματικότητα η ελληνική οικονομία

Προσέξτε το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι τίποτε άλλο από παροχές και δανειακά.
Το μοντέλο αυτό κατέστρεψε την ελληνική οικονομία την τελευταία 20ετία και αυτό το μοντέλο συνεχίζεται να διαιωνίζεται με φαύλο τρόπο.
Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την ΝΔ και αποδεικνύεται ότι την ίδια χάλια πολιτική ακολουθούν και τα δύο κόμματα.
Προσέξτε 43 δισεκ. σωρευμένες παροχές από το 2020 έως το 2022, παροχές που η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει και ένα σύστημα που επιβιώνει στα δανεικά.

Είναι πιθανό 4ο μνημόνιο;

Για την ώρα ένα 4ο μνημόνιο φαντάζει μακρινό και σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα.
Όμως η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί τις πρακτικές της 20ετούς αποτυχίας, δανειακά και παροχές και ορισμένοι ξένοι ήδη αρχίζουν να ανησυχούν ότι η Ελλάδα ελλείψει υγιούς οικονομικού μοντέλου και λόγω δανεικών θα χρειαστεί σε βάθος χρόνου και 4ο μνημόνιο για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Πολλοί θα σπεύσουν να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση, η Ελλάδα τελείωσε με τα μνημόνια και άλλα τέτοια ευφυολογήματα.
Η ελληνική οικονομία διαθέτει ένα από τα πιο αποτυχημένα οικονομικά συστήματα καθώς δεν έχει καινοτομίες και δεν στηρίζεται στην εσωτερική παραγωγή κεφαλαίων, πορεύεται με παροχές – σπατάλες και δανεικά.
Είναι βέβαιο ότι για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, όταν καταλαγιάσει η σκόνη που έχουν σηκώσει το Ουκρανικό, η οικονομική και ενεργειακή κρίση και πολλά άλλα…

Το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την τοξικότητα της οικονομίας

Μην διερωτάστε γιατί η Ελλάδα ως χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στο πουθενά σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές και ώριμες αγορές.
Βρίσκεται στο πουθενά επειδή οι επενδυτές δεν αξιολογούν μόνο τα δεδομένα των τραπεζών ή των εισηγμένων εταιριών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Δυστυχώς θα ανέμενε κανείς μια κεντροδεξιά κυβέρνηση να μην υιοθετεί πολιτικές αριστερών δηλαδή δανεικά και παροχές…
Δυστυχώς μια κεντροδεξιά κυβέρνηση ακολουθεί τις ίδιες φαύλες οικονομικές πρακτικές που καταλήγουν πάντα σε αδιέξοδο.
Αυτό το αφήγημα είναι σαθρό και γρήγορα θα αποκαλυφθεί το αδιέξοδο.
Όλα αυτά αξιολογούνται από τους διεθνείς επενδυτές και έτσι εξηγείται γιατί μας θεωρούν ευκαιριακή, τριτευούσης σημασίας χρηματιστηριακή αγορά χωρίς μέλλον….
Αυτές είναι μέρος των αιτιών που κρατούν καθηλωμένο το ελληνικό χρηματιστήριο στις 930 μονάδες.

www.bankingnews.gr