24 Απρ 2022
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάγος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες – Ανησυχεί η Δύση για τα σχέδια του Πούτιν
Την ευρωπαϊκή στήριξη στην έκκληση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που κατήγγειλε τη Ρωσία για θηριωδίες εναντίον αμάχων.
Έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο για απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του απηύθυνε ο Σαρλ Μισέλ. Σε επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αξίωσε ακόμη κατάπαυση του πυρός.
«Καλούμε σθεναρά για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία του Ορθόδοξου Πάσχα» αναφέρει στο twitter ο Σαρλ Μισέλ.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία επέμεινε ότι απευθείας διάλογος με τον Ζελένσκι θα γίνει μόνο εάν υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «σε τέλμα». «Οι διαπραγματεύσεις τώρα καθυστερούν, επειδή οι νέες προτάσεις που δώσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν πέντε ημέρες, και οι οποίες διαμορφώθηκαν στη βάση των σχολίων τους, παραμένουν αναπάντητες».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο. Και παραδέχθηκε ότι μία ρωσική στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία είναι «ρεαλιστική πιθανότητα».
«Ο Πούτιν έχει έναν τεράστιο στρατό, έχει μια πολύ δύσκολη πολιτική θέση, επειδή έκανε ένα καταστροφικό λάθος. Η μόνη επιλογή που έχει τώρα πραγματικά είναι να συνεχίσει την απαίσια προσέγγισή του, με επικεφαλής το πυροβολικό, προσπαθώντας να συντρίψει τους Ουκρανούς» τονίζει ο Μπόρις Τζόνσον.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν απέκλεισε να μιλήσει ξανά με τον Ρώσο ομόλογό του. «Ανέκαθεν συζητούσα με έναν απαιτητικό, ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είχα ποτέ μία συμπεριφορά παραχώρησης, από την αρχή».
Σε συνέντευξή του στο Σπίγκελ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησής του για την παράδοση βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα είναι η αποτροπή σύγκρουσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση, που θα οδηγούσε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος. Ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε ότι δεν θεωρεί πως ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγούσε σε τερματισμό του πολέμου.
Επιμέλεια: Βάνα Κουτουρλού