23 Απρ 2022
To τελικό σχέδιο της Ρωσίας, ο πλήρης έλεγχος Donbass και Νότιας Ουκρανίας έως την Οδησσό – Πως αποφεύγει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο;
Πώς η Ρωσία αποφεύγει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο; – Το μεταφέρει σε άγνωστο μέρος π.χ. διεθνή ύδατα… και το αναμειγνύει με πετρέλαιο άλλων χωρών….
Ο βασικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσαφηνίζεται, η βασική προτεραιότητα είναι να καταληφθεί όλη η Νότια Ουκρανία από την Κριμαία έως την Οδησσό και βεβαίως η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας η περιοχή του Donbass που περιλαμβάνει το Luhansk και Donetsk.
Παρά την προπαγάνδα των δυτικών ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εδαφικά κέρδη στην Ανατολική Ουκρανία σημειώνεται ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες οι ρώσοι έχουν καταλάβει 4 πόλεις και κωμοπόλεις και 42 χωριά ενώ στο Luhansk ελέγχουν το 80% της πόλης όταν πριν την εισβολή το 60% το έλεγχαν οι Ουκρανοί.
H νέα στρατηγική της Ρωσίας σε στρατιωτικό επίπεδο εστιάζει όχι απλά στην κατάληψη της Ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της Ουκρανίας αλλά να ελέγξει όλη την Νότια Ουκρανία αποκλείοντας την από την θάλασσα.
Ήδη η θάλασσα του Azov και η ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης έχουν περιέλθει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και στην περιοχή του Donbass το 80% των εδαφών ελέγχονται από την Ρωσία όταν πριν την εισβολή το 60% των εδαφών το ήλεγχαν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις λοιπόν έχουν βάλει ως στόχο όχι απλά να δημιουργήσουν ένα διάδρομο στα ανατολικά της Ουκρανίας αλλά να ελέγξουν όλο τον νότο φθάνοντας έως την Οδησσό το λιμάνι της Ουκρανίας που αποτελεί πλέον την μόνη διέξοδο της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα.
Τι σχεδιάζουν Ρωσικός στρατός και Ρωσική πολιτική ηγεσία στην Ουκρανία;
Ο Ρώσος στρατηγός Rustam Minnekayev, παρουσίασε το νέο ρωσικό σχέδιο που είναι ο «πλήρης έλεγχος του Donbass και της νότιας Ουκρανίας».
Κατά τον στρατηγικό αυτό αποτελεί την νέα στρατηγική της «δεύτερης φάσης» της επιχείρησης της Ρωσίας που ξεκίνησε πρόσφατα και σε μεγάλο βαθμό εστίασε στην πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης την οποία οι ρώσοι την θεωρούν ότι ελέγχουν πλήρως…
Οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να διεισδύσουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου παραμένουν οι τελευταίοι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιώτες.
Ο Ρώσος διοικητής επιβεβαίωσε ότι ο στρατός σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που θα συνδέει την Κριμαία με το Donbass.
Αλλά το επιχειρησιακό σχέδιο για τον Νότο της Ουκρανίας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τον στρατηγό Minnekayev:
Ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα δώσει στη Ρωσία άλλη μια πύλη στην αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.
«Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι ένας άλλος τρόπος για την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός καταπιέζεται », ανέφερε ο ρώσος στρατηγός.
Αυτό θέτει την Οδησσό στην Μαύρη Θάλασσα στο στόχαστρο στην οποία βρίσκεται το περιορισμένο ναυτικό της Ουκρανίας, και η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό την άμεση βαριά επίθεση.
Να σημειωθεί ότι, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εποπτεύει τη Μολδαβία με σχέδιο να εισβάλλει.
Η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα όπου φιλοξενεί περίπου από 100.000 έως 400.000 πρόσφυγες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη καταλάβει την Υπερδνειστερία, ένα μη αναγνωρισμένο αποσχισθέν κράτος που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Μολδαβίας», ενώ ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι «η Μολδαβία εξαρτάται 100% από το ρωσικό αέριο».
Η μικροσκοπική Μολδαβία επιδιώκει να ενταχθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δηλώνει ότι «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη Μολδαβία μια ευκαιρία για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο ευημερούν μέλλον».
Πώς η Ρωσία αποφεύγει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο; – Το μεταφέρει σε άγνωστο μέρος
Το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει κάτω από τα ραντάρ των δυτικών χωρών που έχουν επιβάλλει σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Που πηγαίνει… σε «άγνωστο προορισμό»…
Οι εξαγωγές πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια με προορισμό τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ιστορικά ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού αργού, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, σύμφωνα με το TankerTrackers.com.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε 1,3 εκατομμύρια την ημέρα τον Μάρτιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Παρόμοια στοιχεία από την Kpler, έναν άλλο πάροχο δεδομένων εμπορευμάτων, έδειξαν ότι οι ροές αυξήθηκαν σε 1,3 εκατομμύρια την ημέρα τον Απρίλιο από 1 εκατομμύριο στα μέσα Μαρτίου.
Πετρέλαιο από ρωσικά λιμάνια αποστέλλεται σε άγνωστο προορισμό.
Τον Απρίλιο μέχρι στιγμής, πάνω από 11,1 εκατομμύρια βαρέλια φορτώθηκαν σε δεξαμενόπλοια χωρίς προγραμματισμένη διαδρομή, περισσότερα από ποτέ, σύμφωνα με το TankerTrackers.com.
Πριν από την εισβολή, ουδέποτε η Ρωσία είχε εξάγει τόσο πετρέλαιο.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Με βάση ενδείξεις το πετρέλαιο μεταφέρεται σε μεγαλύτερα πλοία στη θάλασσα και εκφορτώνεται.
Στη συνέχεια, το ρωσικό αργό αναμειγνύεται με το φορτίο του πλοίου, χωρίς να καταγράφεται ότι προέρχεται από την Ρωσία.
Αυτή είναι μια παλιά πρακτική που επέτρεψε τις εξαγωγές πετρελαίου από χώρες που τελούσαν σε καθεστώς κυρώσεων όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.
Οι κυρώσεις δεν λειτουργούν
Αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν.
Το πετρέλαιο καταφέρνει να σπάσει τις κυρώσεις, αλλά το πρόσθετο κόστος μεταφοράς αυξάνει το τελικό κόστος.
Δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι ανταλλάξιμο προιόν, το πρόσθετο κόστος βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους, όχι μόνο τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν θα ήταν περίεργο αν, μέσω της ανάμειξης του ρωσικού πετρελαίου στη θάλασσα, μέρος του να έφθανε και στις ΗΠΑ.
Η ΕΕ λέει ότι αυτές οι αποστολές είναι απαραίτητες λόγω μακροπρόθεσμων συμβάσεων.
Όμως εάν αυτό ισχύει γιατί χρειάζεται να υπάρξει ανάμειξη του ρωσικού πετρελαίου με πετρέλαιο άλλης χώρας στη θάλασσα σε άγνωστους προορισμούς;
Η προφανής απάντηση είναι ότι οι χώρες θέλουν να φαίνονται ότι επιβάλλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά στην πράξη δεν έχουν την πολυτέλεια να διακόψουν τον εφοδιασμό.
Είναι εύκολο για τις ΗΠΑ να πουν ότι δεν θα πάρουν ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο όταν χρειάζονται λίγο από το ρωσικό πετρέλαιο και καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και στα πλοία, όχι μόνο στη Ρωσία.
Αλλά τότε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα προμηθεύονται πετρέλαιο;
Γιατί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να καταργηθούν;
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αποτελούν περίπου ανέκδοτο καθώς στην πράξη παραβιάζονται συστηματικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι το πετρέλαιο περνάει ούτως ή άλλως, αρχικά κατευθύνεται στο πουθενά και καταλήγει αναμεμειγμένο στην Δύση όπου δήθεν έχει επιβάλλει κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, το σοκ από όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό διεθνώς.
Η ΕΕ θέλει να φαίνεται ότι κάτι κάνει, αλλά το βάρος της πραγματικότητας είναι υψηλότερος πληθωρισμός για όλους.
Με τον τερματισμό των κυρώσεων, το κόστος όλων αυτών των γελοίων πολιτικών θα μετριαστεί και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα αρχίσουν πάλι να λειτουργούν καλύτερα από ότι σήμερα… τουλάχιστον.
Διπολικό σύστημα
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Yellen ανησυχεί μήπως η Ρωσία αποφύγει τις κυρώσεις μέσω Κίνας, Ινδίας και άλλων χωρών.
Η ειρωνεία αυτής της τρέλας είναι ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το γεγονός ότι η Κίνα και η Ινδία παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις όταν η ΕΕ συναλλάσσεται με τη Ρωσία, στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Πολλές χώρες εφαρμόζουν τρόπους αποφυγής των πολιτικών κυρώσεων που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία όχι γιατί κόπτονται για την Ουκρανία αλλά γιατί συντηρούν μια κατάσταση για να προωθήσουν πωλήσεις όπλων και υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG στην Ευρώπη…
Να σημειωθεί ότι κατηγορούν την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και την ίδια στιγμή λησμονεί ο κόσμος τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε Ιραάκ, Λιβύη, Αφγανιστάν και αλλού…
www.bankingnews.gr