3 Μαΐ 2022

Ο Έλληνας που πέτυχε την μεγαλύτερη απάτη στην τραπεζική ιστορία της Βρετανίας «τρώγοντας» πάνω από 760 εκατ. λίρες


Tο όνομα Αχιλλέας Καλλάκης σε όσους γνωρίζουν από μέσα τα lifestyle νέα της Μυκόνου μπορεί να χτυπά κάποιο καμπανάκι. το «Achilleas Kallakis» ωστόσο σίγουρα χτυπά καμπάνες ίσα με το Μπιγκ Μπεν. Τόσο μεγάλη ήταν η απάτη που κατάφερε να φέρει εις πέρας ο «Δον», ο.. επαγγελματίας παίκτης πόκερ, ο «άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», ο «μεγιστάνας του real estate», ο εγκέφαλος πίσω από την σπείρα «Pacific Group», ο μπον βιβέρ του νησιού των ανέμων και εν τέλει ο άνθρωπος που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του «Britain’s most successful serial confidence trickster» (Ο πιο επιτυχημένος κατά συρροή απατεώνας στη Βρετανία).

Ο γόνος εφοπλιστικών καταβολών Αχιλλέας Καλλάκης κατάφερε να δώσει ελληνικό χρώμα σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην τραπεζική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να φάει από 2 τράπεζες (Alied Irish Banks και Bank of Scotland) περισσότερα από 760 εκατ. λίρες, τουτέστιν κάτι λιγότερο από 890 εκατ. ευρώ.
Τα πρώτα θύματα μιας μεγάλης «καριέρας»

Ο Αχιλλέας Καλλάκης γεννήθηκε στο Ealing του Δυτικού Λονδίνου και ξεκίνησε να παίρνει τα μαθήματά του στις απάτες από τον Αλεξάντερ Ουίλιαμς, ο οποίος υπήρξε συνεργός του, γνωστός κατά κόσμον ως Μάρτιν Λιούις.

Τη δεκαετία του ’90 έζησαν τις πρώτες τους επιτυχίες καταφέρνοντας να κοροϊδέψουν πλούσιους που ήθελαν να γίνουν… λόρδοι πουλώντας τους μαϊμού τίτλους ευγενείας. Η είσοδος του στην high society του Λονδίνου ήταν απλά θέμα χρόνου. Από τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι ο Καλλάκης βρέθηκε μέχρι την αυλή «γαλαζοαίματων», προβάλλοντας τον εαυτό του ως πρέσβη του Σαν Μαρίνο ενώ πέτυχε να γίνει «φίλος» μέχρι και με τον Αλβέρτο του Μονακό.

Ο Καλλάκης ως επαγγελματίας παίκτης πόκερ θεωρούταν μάστερ της μπλόφας και της απάτης. Μαγείρευε τα οικονομικά των επιχειρήσεών του πετυχαίνοντας τεράστιες χρηματοδοτήσεις από διάφορες τράπεζες υπό τη μορφή δανείων. Τα οποία με τη σειρά του επένδυε σε πολυτελή αυτοκίνητα, όμορφες γυναίκες και μεγάλη ζωή. Ο ίδιος κατείχε εγγυητικές επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες η οικογενειακή περιουσία του ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμμετοχή του σε εφοπλιστικά κεφάλαια και εταιρείες ακινήτων πλησίαζαν το ένα δισεκατομμύριο.
Ο μπον βιβέρ της Μυκόνου

Ο Καλλάκης είχε μεγάλη αγάπη για την πολυτελή ζωή και είχε ερωτευτεί την βασίλισσα του lifestyle, τη Μύκονο. Η αγάπη του για το νησί ήταν τόση που το 2008 δώρισε 50.000 ευρώ στο κέντρο υγείας. Την ίδια χρονιά αγόρασε και βίλα στο νησί των ανέμων από την οποία πέρασαν διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής και του παγκόσμιου τζετ σετ, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο αδελφός του πρίγκιπα Καρόλου, Έντουαρντ αλλά και ο πρωθυπουργός του Σαν Μαρίνο.

Το παράδοξο ήταν ότι κανείς απ’ όσους τον γνώριζαν στην Μύκονο για τα λεφτά που κυριολεκτικά σκορπούσε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αχιλλέας Καλλάκης είχε ήδη δύο καταδίκες για απάτες στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πρώτη για εκείνους τους κάλπικους τίτλους ευγενείας στους Αμερικανούς και η δεύτερη για πώληση πλαστών διαβατηρίων του Χονγκ Κονγκ.

Ο Καλλάκης όσο απίστευτο και αν φαίνεται έχει ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Μυκόνου!
Οι μάχες στα τραπέζια του πόκερ

Ο Αχιλλέας Καλλάκης ήταν γέννημα θρέμμα «παίκτης» και γι’ αυτό παρουσίαζε τον εαυτό του ως «Δον». Αγαπούσε το πόκερ μέχρι θανάτου και είχε κερδίσει πολλά από συμμετοχές του σε τουρνουά πόκερ. Λάνσαρε εαυτόν του ως μεγιστάνα του real estate ενώ παράλληλα έδινε επικές μάχες σε τραπέζια επαγγελματικού πόκερ αντιμετωπίζοντας σοβαρούς αντιπάλους.
Από τα τουρνουά στα οποία έχει συμμετάσχει έχει κερδίσει περίπου 350.000 δολάρια. Μεγαλύτερη επιτυχία του στο χώρο του πόκερ ήταν η τρίτη θέση στο Pacific Poker Open του 2005 για 100.000 δολάρια, event που κέρδισε τελικά ο Άγγλος επαγγελματίας Ian Frazer για 500.000 δολάρια.

Τρεις φορές και καίγεσαι: Οι απάτες με τα διαβατήρια και ο δρόμος προς τη φυλακή

Ο Καλλάκης βρισκόταν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο μάτι των βρετανικών αρχών λόγω της πολυτελούς ζωής που διαβιούσε και της έντονης επιχειρηματικής του δραστηριότητας, Είχε ήδη καταδικαστεί για απάτες με παράνομα διαβατήρια του Χονγκ Κονγκ αλλά και για πλαστούς τίτλους ευγενείας σε Αμερικανούς που το σήκωνε το πορτοφόλι τους.

Η 3η φορά που οι βρετανικές οικονομικές και αστυνομικές αρχές ασχολήθηκαν μαζί του ήταν και η μοιραία. Το 2008, στα γραφεία του στο Σίτι δέχτηκε επίσκεψη από άνδρες του τμήματος αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι ερεύνησαν ενδελεχώς τα λογιστικά βιβλία, τους λογαριασμούς και όλα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών του και έπεσαν πάνω σε λαβράκι.


Όλα ήταν αέρας! Ο «Δον» όχι μόνο δεν διέθετε την περιουσία που ισχυριζόταν, αλλά έχοντας χρησιμοποιήσει πλαστά στοιχεία, είχε κατορθώσει το μεγαλύτερο κόλπο στην τραπεζική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, εξαπατώντας δύο τράπεζες, παίρνοντας δάνεια που έφταναν το αστρονομικό ποσό των 769 εκατομμυρίων λιρών.

Κατάφερε με ψεύτικες βεβαιώσεις να «φάει» 740 εκατομμύρια λίρες από την Allied Irish Banks, ενώ εξασφάλισε άλλα 29 εκατομμύρια από την Bank of Scotland. Ήταν τόσο καλός στη «δουλειά» του που όταν η υπόθεσή του έφτασε στο δικαστήριο ο δικαστής άκουσε με έκπληξη πολλούς από τους μάρτυρες κατηγορίας να τον εκθειάζουν για το πόσο έξυπνα κατάφερε να τους πιάσει κορόιδα.

Εν τέλει το δικαστήριο το 2013 τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκισης τα οποία έγιναν 11 μετά από απόφαση του Εφετείου.

Πώς μπορεί ο γιος του Καλλάκη να πάρει πίσω κομμάτι της «περιουσίας» του πατέρα του

Ο Αχιλλέας Καλλάκης και ο συνεργός του Αλεξάντερ Ουίλιαμς εκτίουν ποινές φυλάκισης για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα τα οποία έφτασαν να γίνουν και case stydy για το πώς γίνεται η «σωστή και μεγάλη» κομπίνα.

Το 2020, ο David Clarke, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fraud Advisory Panel χρησιμοποίησε την απάτη των δύο ως μελέτη για να δείξει πώς οι απατεώνες διαπράττουν μεγάλης κλίμακας εμπορική απάτη και να καταδείξει τις αδυναμίες στους τραπεζικούς ελέγχους.


Ωστόσο ο γιος του Καλλάκη, Μιχαήλ, κατηγορεί τις ενάγουσες τράπεζες, φτάνοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας, ότι κατέλαβαν τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειριζόταν ο πατέρας του και το ξεπούλησαν μέσω μιας σειράς ψευδών παρουσιάσεων και χωρίς εξουσιοδότηση.

Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισε τον Μάρτιο του 2020 ότι ο Μιχαήλ Καλλάκης είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπέστη ζημία με βάση ότι είχε προσωπική απαίτηση έναντι της τράπεζας. Η AIB αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

https://www.newsbeast.gr/