4 Μαΐ 2022

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με το νέο τέρμιναλ φυσικού αερίου


Σε ενεργειακό κόμβο μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη με το νέο τέρμιναλ φυσικού αερίου. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφτεί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη τη δεύτερη πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης,


Η πρώτη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία που σύναψε η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και γεφύρωσε συμφέροντα πολλών και διαφορετικών χωρών κηρύσσει σήμερα την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ και πολλών αξιωματούχων.

Επίσης, θα παραβρεθούν ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία, καθιστώντας την Ελλάδα «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και συγχρόνως οραματικό έργο για την χώρα καθώς με τη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης θα διαθέτει δυνατότητες εισαγωγής LNG που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται σε ανύποπτο χρόνο για να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες. Ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών δικαιώνουν τον επενδυτικό σχεδιασμό καθώς βρίσκουν την χώρα μας έτοιμη να οργανώσει τις εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού της με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο μέσω υποδομών όπως η Ρεβυθούσα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και το αντίστοιχο έργο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Το business plan της πολυμετοχικής εταιρείας στην οποία συμμετέχουν η Ελμίνα Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog του κ. Πίτερ Λιβανού και η Βουλγαρική Bulgartransgaz μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τα τέλη του 2023.

Η συνολική επένδυση για το νέο τέρμιναλ ανέρχεται σε 410 εκατ. ευρώ και έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων του.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της υποδομής, η νέα μονάδα θα μπορεί να μεταφέρει 5,5 δισ κ.μ. LNG προς την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τους τελευταίους μήνες που ξέσπασε ο πόλεμος υπάρχει μια τεράστια ζήτηση για κλείσιμο δυναμικότητας στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρουν στελέχη της Gastrade, ζήτηση που δικαιολογεί και το νεότερο επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας για δεύτερο FSRU, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην βουλή και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα στο 2024.

Η εταιρεία βλέποντας τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής έχει ταχθεί υπέρ της δια-συνδεσιμότητας με τις άλλες αγορές ώστε να αναπτυχθεί ο διάδρομος προς βορρά και να καλυφθούν και χώρες όπως η Μολδαβία, αλλά και η Ουκρανία.

Σήμερα η Ευρώπη πασχίζει να αντικαταστήσει 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς για να επιτευχθεί ο στόχος αυτό χρειάζονται να επενδυθούν νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών LNG που θα παραλάβουν και θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Οι ανάγκες στην Νοντιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία) σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρώσικου αερίου και είναι από τις περιοχές με δυναμική ανάπτυξης.

Τα νούμερα αυτά θα φτάσουν στα Βαλκάνια τα 16 έως 17 δισεκατομμύρια κ.μ και αν προσθέσουμε και την Μολδαβία και την Ουκρανία τα 50 δις κ.μ. τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Gastrade, αυτές οι ποσότητες δεν μπορούν να καλυφθούν από την μια μέρα στην άλλη και για να γίνει αυτό απαιτούνται υποδομές όπως ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα μπορεί να υποδεχτεί ένα 10% της δυναμικότητας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.