15 Μαΐ 2022

Πως θα αντιδράσει ο Πούτιν αν η Σουηδία και η Φινλανδία μπουν στο ΝΑΤΟ - Όλα τα σενάρια


Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Από την πλευρά του ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ομιλία που εκφώνησε κατά την 80η ημέρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Μόσχας και αποπειράθηκε να εμφανίσει τη Ρωσία ως τον στόχο και όχι τον δράστη μιας επίθεσης.

«Η συλλογική Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές απ' όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε στην ομιλία του.

«Κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια απ' ευθείας σύγκρουση - όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε. Ξέρουμε από κυρώσεις: υπήρχαν πάντα με τη μια ή την άλλη μορφή».



Η Μόσχα θα απαντήσει αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της

Την ίδια ώρα η Ρωσία διαμηνύει ότι θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

«Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (...) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.



Υποστήριξε ότι η Αγία Πετρούπολη -η γενέτειρα του Πούτιν- θα μπορούσε να είναι ο πρώτος στόχος του ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

«Αυτός είναι ο κύριος στόχος [προς αυτήν την κατεύθυνση]. Αυτό είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία», είπε.

«Το ερώτημα είναι διαφορετικό. Σήμερα διεξάγουμε μια ειδική επιχείρηση, σώζοντας κάθε ζωή του άμαχου πληθυσμού και των Ουκρανών Ναζί, αντίθετα, γιατί αυτοί δεν είναι δικοί τους άνθρωποι, και γι' αυτούς όσο περισσότερα θύματα, τόσο το καλύτερο.

«Αν οι Φινλανδοί θέλουν να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού μας, εάν χτυπήσουν την Αγία Πετρούπολη, αυτό απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Φινλανδία ως κράτος. Λοιπόν, πώς αλλιώς; «Πώς μπορεί ένας κανονικός άνθρωπος να το αντιληφθεί αυτό: λίγο έχεις καταστρέψει - λίγο έχουμε εμείς; Όχι, δεν θα γίνει».

Το νέο «μεγάλο θηρίο» υπερηχητικό Sarmat της Ρωσίας είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος 208 τόνων 15.880 mph.

Ο Πούτιν είπε ότι το όπλο είναι «ασταμάτητο» από τη Δύση χωρίς «ανάλογα… στον κόσμο για πολύ καιρό ακόμα».

Πρόκειται να αναπτυχθεί φέτος.

Ο πρόσφατα πολεμοχαρής τηλεοπτικός παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλιοφ, 68 ετών, είπε στο ρωσικό τηλεοπτικό κοινό του ότι η Βρετανία πρέπει να πλημμυρίσει δύο φορές με τα πιο προηγμένα πυρηνικά όπλα του Πούτιν.

Πρότεινε τη χρήση του Satan-2 για να σβήσει την Αγγλία από τον χάρτη.

Στη συνέχεια, η Ρωσία θα πρέπει να «βυθίσει τη Βρετανία στα βάθη της θάλασσας» με το «υποβρύχιο ρομποτικό drone Poseidon» που θα προκαλέσει ένα τσουνάμι 1.640 ποδιών.

Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal έχει αναπτυχθεί με συμβατικές κεφαλές στον πόλεμο της Ουκρανίας - αλλά είναι επίσης πυρηνικός.

Η Ρωσία προέτρεψε χωριστά τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Βρετανία και δεσμεύτηκε να εμποδίσει τους Βρετανούς πολίτες που επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα της.



Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν «πραγματικούς» λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι σχετικά με το θέμα αυτό, και η αναμενόμενη πιθανότητα η Σουηδία να ακολουθήσει, θα επιφέρουν την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

Ο Πούτιν έκοψε το ρωσικό ρεύμα στη Φινλανδία

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Μόσχα έκανε την προειδοποίησή της προς την Φινλανδία πράξη και έτσι διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς τη γειτονική της χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής. Είχε προηγηθεί και η σχετικά ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση από τον ρωσικό πάροχο, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Ερντογάν για Φινλανδία - Σουηδία: Όχι σε ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες (13/5) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη χώρα μας.

Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους». «Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά» πρόσθεσε.

Τρία σενάρια

Στρατιωτικές κινήσεις. Προς το παρόν, ο Πούτιν είναι απασχολημένος με το μέτωπο στην Ουκρανία και έτσι εκτιμάται πως είναι απίθανο να προχωρήσει σε ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 1300 χλμ έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.

Υβριδικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές μπορεί τώρα να έχουν ως στόχο ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενα από τις συνήθεις επίσημες αρνήσεις ενοχής.

Ανατροπή. Στον Βλαντίμιρ Πούτιν αρέσει να «παίζει» στρατηγικά και όχι να καταφεύγει σε τακτικισμούς και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί.

Καλίν: Η Τουρκία δεν θα κλείσει την πόρτα της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία «δεν έχει κλείσει την πόρτα» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και την πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που θεωρεί ότι ασκούνται, ιδίως στη Στοκχόλμη, δήλωσε σήμερα Σάββατο (14/5) ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) - που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση - συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και η παρουσία του είναι "ισχυρή, ανοιχτή και αναγνωρισμένη" στη Σουηδία ειδικότερα.

"Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν στα καταστήματα, τις δραστηριότητες, τις οργανώσεις, τα άτομα και τα άλλα είδη παρουσίας του PKK να υπάρχουν σε αυτές τις χώρες", δήλωσε ο Καλίν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη