24 Μαΐ 2022

Ασφαλιστικό: Αργότερα στη σύνταξη με καλύτερες αποδοχές


Τα πολλά έτη ασφάλισης και οι αυστηρές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορεί να οδηγούν σε φτωχοποίηση ορισμένα στρώματα εργαζομένων, αλλά διασφαλίζουν καλύτερες συντάξεις…
Έτσι η «έξοδος» στο 62ο έτος και..μάλιστα με 40 χρόνια ασφάλισης μπορεί να προκαλεί φτωχοποίηση του εργαζόμενου (απροθυμία πρόσληψης ηλικιωμένων εργαζομένων, μακροχρόνια ανεργία, μερική απασχόληση κ.α.), αλλά βελτιώνει τη θέση στα γηρατειά… Καίτοι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν μειωθεί και υπολογίζονται τα εισοδήματα από το σύνολο του εργασιακού βίου προκείμενου να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές, τελικά οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες, αν και πιο… αυστηρές.

Τον Ιανουάριο φέτος, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος», η μέση σύνταξη γήρατος ξεπέρασε τα 979 ευρώ, σχεδόν 6 ευρώ πάνω από τις αντίστοιχες πληρωμές του προηγούμενου μήνα (Δεκέμβριος 2021).

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι οι αποδοχές στις ηλικίες 61-70 ετών. Οι οποίες φτάνουν τα 1.025 ευρώ. Δεν υπάρχει αντιστοίχηση με τις επικουρικές, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να εικάσει κανείς ότι οι υψηλές κύριες συντάξεις οδηγούν συνήθως και σε εξίσου υψηλότερες επικουρικές. Στο βαθμό που αυτές εξαρτώνται και επηρεάζονται από τις κύριες…

Κατά συνέπεια οι νέο-εξερχόμενοι συνταξιούχοι φαίνεται να βρίσκονται σε κάπως καλύτερη μοίρα από τους παλαιότερους που είχαν λιγότερα έτη ασφάλισης (π.χ. 35ετία) και οι αποδοχές του «τσεκουρώθηκαν» από τις μνημονικές περικοπές…
Κάπως κοντά στον μέσο όρο (979 ευρώ) είναι οι συνταξιούχοι της ηλικιακής κατηγορίας 71-75 ετών με μέση κύρια σύνταξη 959 ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα των νεώτερων συνταξιούχων, όπου οι αποδοχές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπου προφανώς συνωθούνται πολλές χήρες και ορφανά.

Αλλά αυτό που μοιάζει ακόμη πιο επώδυνο είναι οι αποδοχές στις μεγαλύτερες ηλικίας. Σε καμιά ηλικιακή κατηγορία οι συνταξιούχοι δεν προσεγγίζουν καν το μέσο όρο. Και αυτό αποδεικνύει ότι οι ασφαλιστικοί νόμοι και οι μνημονιακές περικοπές περιόρισαν δραματικά το εισόδημα των συνταξιούχων. Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν καλύτερο μισθό (ως εργαζόμενοι προ του 2011), έβγαιναν στη σύναξη με τις αποδοχές της καλύτερης διετίας ή πενταετίας (έναντι του συνόλου του εργασιακού βίου σήμερα κ.α.)

Αυτό δείχνει ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι, που ενδεχομένως ένιωθαν ευνοημένοι όταν εξήλθαν του εργασιακού βίου (με 35ετία, στο 58ο έτος, με ανήλικο κ.λπ.), δεν θα ανακάμψουν ποτέ οικονομικά. Γιατί η ανταποδοτικότητα του συστήματος, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, αποδίδει για έτη ασφάλισης πέραν των 35…
Μειώνονται γεννήσεις και… συνταξιούχοι

Μήνα με τον μήνα, σύμφωνα με την έκθεση «Ήλιος», οι συνταξιούχοι μειώνονται. Αφενός γιατί γίνονται όλο και πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις «εξόδου» (40 έτη ασφάλισης, συμπλήρωση του 62ο έτος της ηλικίας, κατάργηση των ενδιάμεσων ευνοϊκότερων ορίων ηλικίας, όπως μητέρες με ανήλικο, τρίτεκνες - τρίτεκνοι στο δημόσιο κ.α.) και αφετέρου λόγω μεγάλου στοκ μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης (ασφαλισμένοι εν αναμονή συνταξιοδότησης).

Χωρίς από την άλλη να παραγνωρίζεται στην μειώσει του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και η προσωρινή κάμψη του τεράστιου και συνεχώς εντεινόμενο προβλήματος του Δημογραφικού. Μια εξέλιξη εντελώς συγκυριακή όμως. Όχι λόγω της αύξησης των γεννήσεων, αντιθέτως οι γεννήσεις περιορίζονται, αλλά λόγω αυξημένης θνητότητας των προσβληθέντων από τον κορονοϊό…

https://www.ieidiseis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη