26 Μαΐ 2022

Οι απόστρατοι καταγγέλουν «το σφαγιασμό των Μετοχικών Ταμείων» από την κυβέρνηση


Σοκ στους απόστρατους από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για να πέσει «τσεκούρι» στις κρατήσεις υπέρ των Μετοχικών Ταμείων από τα εξοπλιστικά προγράμματα… Το «σχέδιο» προβλέπει μείωση του ποσοστού από το 4 στο 2%…
Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα...που δεν είχε καμία ψευδαίσθηση για τις κυβερνητικές προθέσεις έναντι των απόστρατων σε ανακοίνωση της αναφέρει:
Νέες κυβερνητικές αποφάσεις σε βάρος των αποστράτων. Μη απόδοση των κρατήσεων 4% και 2% στα Μετοχικά ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση σχεδιάζει το σφαγιασμό των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ΜΤΣ – ΜΤΝ – ΜΤΑ), εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί της με το κούρεμα των αποθεματικών τους με το περίφημο PSI, το τσεκούρωμα των μερισμάτων που λάβαιναν οι απόστρατοι.

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία της κυβέρνησης απάντησαν στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση αντισυνταγματάρχη ε.α. και Θανάση Παφίλη, σχετικά με την σχεδιαζόμενη μη απόδοση των κρατήσεων 4% και 2%, όπως προβλέπεται, από το κράτος προς τα Μετοχικά ταμεία (ΜΤ) από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟ) όσο και εκείνα Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής “απάντησαν” δηλώνοντας περίπου αναρμόδια! Ο δε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, που φαίνεται να έχει καταλήξει σε αποφάσεις σε βάρος των αποστράτων, απαντώντας προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέρει συνοπτικά:Το πρώτο(;) έγγραφο του ΥΠΟ για το θέμα έχει ημερομηνία 26/2/21 ενώ ακολούθησαν άλλα δυο μέχρι τέλους του 2021. Συμπίπτει επομένως με την συζήτηση για την προμήθεια των 18 πρώτων αεροσκαφών “Rafale”. Μετά πάνω από ένα χρόνο έρχεται σε γνώση των αποστράτων το “μαντάτο” και ειναι φυσικό να αναρωτιούνται αν ενημερώθηκαν σχετικά οι Ενώσεις αποστράτων (ΝΠΔΔ), πότε ενημερώθηκαν, τι θέση πήραν κλπ.
Το επιχείρημα του ΥΠΟ για το νέο σφαγιασμό των ΜΤ είναι ότι “το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμών των ως άνω προγραμμάτων για τα επόμενα έτη είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το πραγματοποιηθέν ύψος προμηθειών την προηγούμενη δεκαετία”. Ανέκαθεν, το ελληνικό κράτος, ως εργοδότης, έχει αναλάβει την υποχρέωση να αποδίδει στα ΜΤ κρατήσεις 4% και 2% επί των δαπανών αγοράς εξοπλισμού, επιπλέον των εισφορών των στελεχών. Δεν είναι δίκαιο όμως, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους απόστρατους, όποτε το κράτος – εργοδότης θεωρεί το ύψος των κρατήσεων υψηλό να αποφασίζει και την περικοπή τους. Ούτε ακόμα είναι δίκαιο το κράτος να περικόπτει μισθούς, συντάξεις, μερίσματα κατά το δοκούν. Επίσης, στο τέλος – τέλος, δεν είναι αποδεκτό η κυβέρνηση να τροποποιεί νόμους χωρίς να λαβαίνει υπόψη της γνώμες φορέων αποστράτων, πλην των υπό την κηδεμονία της Ενώσεων αποστράτων (ΝΠΔΔ).
“Η κάλυψη των δαπανών αυτών γίνεται με αντίστοιχο σχετικό δανεισμό της χώρας”. Ενώ όμως η κυβέρνηση επισείει τον μπαμπούλα του δανεισμού μπροστά στις υποχρεώσεις της προς το λαό, συγχρόνως αποκρύπτει, ότι με τον ίδιο δανεισμό το κράτος καλύπτει επίσης παροχές και προνόμια σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές κλπ. Με τον ίδιο δανεισμό διαχρονικά πραγματοποιεί αλλεπάλληλες “αγορές του αιώνα” που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν ΝΑΤΟϊκές εξοπλιστικές ανάγκες. Σε σχέση με αυτό το τελευταίο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, τελείως ενδεικτικά, τις πτήσεις αεροσκαφών F-16 στην Νορβηγία και τα Κανάρια νησιά, τις αποστολές φρεγατών στον Περσικό κόλπο και τον Ινδικό ωκεανό, αλλά και μονάδων του ΣΞ εκτός συνόρων. Να θυμίσουμε ότι Ελληνικά αεροσκάφη περιπολούν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας για Νατοϊκούς σκοπούς, ότι έχουμε αποστολή συστοιχίας “Patriot” στη Σαουδική Αραβία. Ακόμη με τον ίδιο δανεισμό υλοποιείται η με κάθε τρόπο επικίνδυνη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προετοιμασία και στην εξελισσόμενη πολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Ρωσία στην Ουκρανία και την Μαύρη Θάλασσα.

Οι απόστρατοι δεν πρέπει να σταθούν σε ζητήματα, όπως αν η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την τελευταία πενταετία ή δεκαετία για να δώσει στα ΜΤ κάποια ψίχουλα, είτε αν η “νομοθετική πρωτοβουλία” που ετοιμάζει θα αφορά μόνο “τα προγράμματα υψηλού κόστους”, έτσι ώστε, όπως ισχυρίζεται ο ΥΕΘΑ, να εξοικονομούνται πόροι “προς όφελος μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων”. Δεν πρέπει να δεχτούν οι ίδιοι οι απόστρατοι, ή οι φορείς που τους εκπροσωπούν να μπουν σε μια τέτοιου είδους συζήτηση με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, χρωστάει πάρα πολλά και προς τους απόστρατους ΕΔ & ΣΑ συνολικά!

Επομένως οι συνάδελφοι ας επαγρυπνούμε, ας ανασυνταχτούμε, για να διεκδικήσουμε:Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προβλεπόμενες εισφορές του κράτους (4% & 2%) προς τα ΜΤΣ – ΜΤΝ – ΜΤΑ.
Να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις στα μερίσματα και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) του ν. 4093/2012. Να επιστραφούν άμεσα και έντοκα τα παρακρατηθέντα στους απόστρατους.
Γενικότερα, να επιστραφούν όλα τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς καταφυγή σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες.
Με ευθύνη της κυβέρνησης να αποκατασταθούν ζημιές των ταμείων που δημιούργησαν «αμαρτωλές» πολιτικές επιλογές, διαχρονικά. Να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους.
Να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στα επίπεδα του 2009.
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα



Militaire.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη