15 Μαΐ 2022

Παιχνίδια τακτικής Τσαβούσογλου - Πιο διαλλακτικός για τη Φινλανδία - Επίθεση στη Σουηδία


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζοντας τα παιχνίδια τακτικής φάνηκε διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.


«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής συμμαχίας.

Αναμένει «εγγυήσεις» από τις δύο χώρες

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.


Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ - Τα ανταλλάγματα που ζητά ο Τσαβούσογλου για το «Ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία

«Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να διακόψουν την υποστήριξη των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων, να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών προς την Άγκυρα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις των δύο κρατών πρέπει να ανακουφίσουν τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας είχαν θετικό πρόσημο» και ότι «η Τουρκία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της πολιτικής των ανοικτών θυρών για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική».

Από την Παρασκευή, η Τουρκία επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην ένταξη των δύο χωρών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σίγουρος ο Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη