27 Μαΐ 2022
Ανασχηματισμός για τρεις!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε με το ταξίδι του στις ΗΠΑ ότι στην πολιτική ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ», όταν πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις.
Στην πιο δύσκολη συγκυρία -ακόμη πιο δύσκολη και από τον πρώτο καιρό της πανδημίας- εν μέσω πολέμου και τρομερής ακρίβειας να σαρώνει εδώ και όλο τον πλανήτη, κατάφερε να γυρίσει τα νούμερα και έφερε τη Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά στο κατώφλι της προσδοκίας των «γαλάζιων» για αυτοδυναμία. Φυσικά όχι για τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά για τον δεύτερο που θα γίνει με το νόμο Θεοδωρικάκου- στον οποίο ποντάρουν προς το παρόν όλες τους τις κινήσεις.
Φώφη Γιωτάκη
Οι φήμες θέλουν τον πρωθυπουργό, παρόλα αυτά , να σκέφτεται έναν ανασχηματισμό. Όπως είναι γνωστό, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, αλλά και δεν επιβεβαιώνεται μέχρι να συμβεί. Όμως , ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνος σε αυτό το παιχνίδι. Στη πραγματικότητα και τα τρία πρώτα κόμματα είναι μπροστά σε μικρότερους ή μεγαλύτερους «ανασχηματισμούς».
Ούτως ή άλλως η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Μπορεί, αυτή να είναι μακρά και να ψηφίσουμε την άνοιξη του ’23, αλλά να είναι και μικρότερη, με τις κάλπες να στήνονται το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Πρώτα απ’ όλα ένας πρωθυπουργός με έναν ανασχηματισμό, μικρό ή μεγάλο, στέλνει μηνύματα στους ψηφοφόρους. Και το ερώτημα είναι, τι είδους μηνύματα θέλει να στείλει σε αυτήν την συγκυρία ο κ. Μητσοτάκης. Θα επιδιώξει να καθησυχάσει εκείνους που στρέφονται στην άκρα δεξιά; Θα προσπαθήσει να επαυξήσει την παρουσία του στο χώρο του Κέντρου; Θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στους λεγόμενους «νοικοκυραίους» και να δείξει μια πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση; Το τι θα επιλέξει, εξαρτάται από τις εκλογικές στοχεύσεις που θα αναδειχθούν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός αυτήν την στιγμή κάθεται πάνω στις δάφνες της επιτυχημένης εικόνας του ταξιδιού στις ΗΠΑ, όπου γνώρισε τιμές που δεν έχουν επιφυλαχθεί για κανέναν άλλον πρωθυπουργό της χώρας μας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι, όπως στη ζωή, και αυτό θα έχει ημερομηνία λήξεως, εφόσον δεν συνοδευτεί από μία αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία- κάτι που δεν είναι αναμενόμενο από την στιγμή που η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει το ρόλο της Άγκυρας στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Ένας ανασχηματισμός μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα οφέλη, μόνο όταν είναι περιορισμένες οι ζημίες από τους δυσαρεστημένους κάθε φορά, βουλευτές ή εξωκοινοβουλευτικούς, που περιμένουν αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα. Ένας ανασχηματισμός γίνεται καταρχάς μόνο όταν είναι διακριτά τα περιθώρια των αλλαγών και μόνο όταν είναι ξεκάθαρος ο ορίζοντας για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών. «Πρώτα διαλέγεις το επικρατέστερο σενάριο εκλογών και μετά κάνεις τις άλλες κινήσεις στη σκακιέρα», λένε έμπειρα στελέχη, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της μίας ή της αντίθετης κίνησης στην παρούσα φάση.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί με απόλυτο τρόπο να κλείνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι προτιμά και επιμένει να «χτίζει» το αφήγημα της προσήλωσης στους θεσμικούς κανόνες.
Γιατί όμως, ούτε οι βουλευτές του, δεν τσιμπάνε; Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί «γαλάζιοι» δηλώνουν πλέον ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν από την ανακοίνωση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα- θεωρούν πιθανή αν όχι επιβεβλημένη την κίνηση. Ταυτόχρονα -και κυρίως οι βουλευτές- αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού δίνει «παράταση» στα σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά δεν τα διαγράφει απαραίτητα. Πιστεύουν δε ότι η αξιοποίησή τους, έστω στο …παραπέντε, θα ήταν μια κάποια λύση για το πέρασμά τους στην εκλογική τους περιφέρεια πριν την αναμέτρηση στις εθνικές κάλπες. Έχει «πάγκο» η ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα που μπορεί να αξιοποιήσει σε έναν ανασχηματισμό, στέλνοντας δυναμικά μηνύματα στις διάφορες δεξαμενές των ψηφοφόρων της; Είναι ένα στοίχημα για το Μαξίμου που εμπεριέχει και ρίσκο, ειδικά στην συγκυρία των έντονων προκλήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το «ναι, μεν αλλά» δεν δίνει απαντήσεις, στις αδυναμίες που εντοπίζονται στο σχήμα. Απαντήσεις δίνει μόνο μια κίνηση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στον πυρήνα του- αν αλλάξει ο χ υπουργός θα αλλάξει και η πολιτική που ασκείται για τα μείζονα ζητήματα που προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες; Αν όχι, τότε γιατί να κάνει ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης; Το σίγουρο είναι ότι ο προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου, αλλά μένει να αποδειχθεί αν «κουμπώνει» με γρήγορες και επεξεργασμένες κινήσεις για το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές- από τις 7 Ιουλίου άλλωστε ξεκινά επισήμως ο τελευταίος και σίγουρα προεκλογικός χρόνος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο δικός τους «ανασχηματισμός» είναι σε εξέλιξη. Μετά την «πρώτη φορά, εκλογή αρχηγού από την βάση», ο κ. Τσίπρας που έπαιξε χωρίς εσωκομματικό αντίπαλο, έρχεται αντιμέτωπος με τα διλήμματα για την συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου.
Το πρώτο βήμα αφορά στην πρόταση για την εκλογή του Γραμματέα. Θα προτείνει την επανεκλογή του κ. Τζανακόπουλου; Θα εισηγηθεί την εκλογή ενός στελέχους στη θέση 2 του κόμματος με «πασοκική» προέλευση, όπως έχουν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματός του; Θα ανοίξει την κάλπη εγκλωβισμένος στις εσωκομματικές ισορροπίες; Και θα έχει αντίπαλο αυτήν την φορά το πρόσωπο που θα προτείνει για Γραμματέα ή θα πετάξουν «λευκή πετσέτα» ή της Ομπρέλας; Κάποιοι λένε ότι οι αποφάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ των επόμενων 24ώρων κρύβουν εκπλήξεις.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και νέα η διαδρομή -μετά την εκλογή νέας ηγεσίας- κουβαλά υψηλές προσδοκίες και έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης του σχεδίου, καθώς οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξασφαλίζοντας από το Συνέδριο «ψήφο εμπιστοσύνης» καλείται τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει μια ικανή ηγετική ομάδα για τα δύσκολα που έρχονται. Το επόμενο δεκαήμερο εκλέγεται Γραμματέας και νέο Πολιτικό Συμβούλιο- το τιμ που θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές συναποφασίζοντας για τις κινήσεις, εφόσον δεν «αραχνιάσει» ξεχασμένο στη γωνία του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δυναμική ανόδου για το τρίτο κόμμα και ταυτόχρονα τα «καμπανάκια» για το φρενάρισμα ή την επιβεβαίωση των αισιόδοξων προβλέψεων για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο «ανασχηματισμός» στη Χαριλάου Τρικούπη τώρα αρχίζει και δεν είναι προφανώς υπόθεση μιας γενιάς ή τάσης…https://www.protothema.gr/blogs/fofi-giotaki/article/1247806/anashimatismos-gia-treis/?utm_source=rss