22 Μαΐ 2022

Βασιλακόπουλος για ευλογιά των πιθήκων: Προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι για την ευλογιά, όχι την ανεμοβλογιά


Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η συγκεκριμένη νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά
«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο ιός που ελέγχθηκε στην Πορτογαλία έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος και είναι ένας ιός DNA και όχι RNA, όπως ο κορωνοϊός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα.
Σημείωσε δε, πως έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια και εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος ιός που κυκλοφορεί είναι της δυτικής Αφρικής και όχι της κεντρικής, γι’ αυτό έχει και μικρή θνητότητα.
Ακόμη, ανέφερε πως η νόσος διαρκεί περίπου 2 με 3 βδομάδες

Γνωστή η ευλογιά των πιθήκων από το 1970

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η συγκεκριμένη νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου.
Πρόσθεσε πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

www.bankingnews.g
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη