4 Μαΐ 2022

Διαφωνίες για τις κυρώσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ, ράλι για αέριο - πετρέλαιο


Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι απεσταλμένοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με ένα προτεινόμενο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε στο Reuters ότι εκτιμά ότι θα πλησιάσουν σε συμφωνία σε νέα συνάντηση την Πέμπτη.

Στη συνάντηση ορισμένες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προτεινόμενα μέτρα, όπως είπε η πηγή, αρνούμενη φυσικά να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία εξέφρασαν ανησυχίες για το εμπάργκο πετρελαίου», είπε η πηγή, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στη συνάντηση της Πέμπτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Σλοβακία έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για το εμπάργκο πετρελαίου, με τη Σλοβακία να λέει σήμερα ότι επιθυμεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο, τουλάχιστον τριών ετών.
Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη

Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και άνθρακα.

Έτσι, μετά τη χθεσινή άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ήδη κατά τουλάχιστον 5%. Οι ανοδικές πιέσεις αναθερμάνθηκαν, καθώς η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 25% των αναγκών σε πετρέλαιο και το 1/3 των αναγκών σε αέριο.


Ωστόσο, η απόφαση της Ε.Ε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας και των ζητημάτων του ανεφοδιασμού, είναι πιθανό να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση από τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε, δεν ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Μόσχας να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν αν πληρώσουν την Gazprom σε ρούβλια, όπως είχε απαιτήσει ο ρώσος πρόεδρος από τις «μη φιλικές χώρες».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο αναλυτής της UBS Μαρκ Χαφέλε τονίζει ότι «το βασικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες αναταράξεις στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη». «Ορισμένες από τις στοχοποιημένες χώρες θα υποστούν οικονομική στασιμότητα ή ήπιες υφέσεις» εκτιμά, παράλληλα, θεωρώντας, ωστόσο, απίθανο το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση Κομισιόν

Το έκτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία παρουσίασε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το πρωί. Στο πακέτο περιλαμβάνεται το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο η πρόεδρος Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «δύσκολο».

Όπως ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν το έκτο αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει:καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης
κυρώσεις κατά μεγάλων ρωσικών τραπεζών όπως την έξοδο από το σύστημα SWIFT της Sberbank,
απαγόρευση εκπομπής σε τρεις μεγάλους κρατικούς ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε μορφή (διαδικτυο, εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κλπ)
και σταδιακή κατάργηση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με ''τακτοποιημένο'' τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές…θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και ένα «φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης» για την Ουκρανία, σχεδιασμένο όπως τα σχέδια ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό για τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα για να ξεκλειδώσει τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται και να στηρίξει την πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει βάλει στις κυρώσεις και τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο.

Όπως αναφέρει, στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται και ο Κύριλλος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ένωσης οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη