23 Μαΐ 2022

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το σιτάρι στην Δύση και οι ΗΠΑ στέλνουν...


Κινήσεις απελπισίας προ του φάσματος της πείνας - Το 70% του σιταριού της Ελλάδας «χάθηκε»! Η επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη είναι πλέον θέμα εβδομάδων μετά το κλείσιμο και της ινδικής αγοράς σιτηρών και η Ευρώπη αναζητά..... απεγνωσμένα να σπάσει ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην βορειοδυτική Ουκρανία (τον οποίο οι Ρώσοι, πάντως τον έχουν πληρώσει ακριβά με την βύθιση της ναυαρχίδας τους του καταδρομικού Moskva) με την βοήθεια των ΗΠΑ.
Η Ευρώπη ξεμένει από σιτάρι. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να κάνει εξαγωγές σίτου αν σπάσει ο αποκλεισμός. Χώρες όπως π.χ. η Ελλάδα διαθέτουν μαλακό σιτάρι για μόνο δύο μήνες ακόμα.
Το 70% του σιταριού στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον: Η Ελλάδα εισήγαγε από τη Ρωσία περίπου το 50% των αναγκών της σε μαλακά σιτάρια, που είναι το κύριο συστατικό του ψωμιού, ενώ χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και το υπόλοιπο 20%, προερχόταν από την Ουκρανία. Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει σήμερα.
Μόνη λύση θεωρούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ότι είναι η προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων αντιπλοϊκών βλημάτων, καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν κτυπηθεί αποθήκες που είχαν αποθέματα βλημάτων Neptune και πιθανότατα δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα βλήματα.
Το Reuters μετέδωσε ότι σε μία κίνηση απελπισίας «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να βοηθήσουν να σπάσει ο ρωσικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα». Προφανώς αναφέρονται σε επάκτιες πυροβολαρχίες RGM-84 Harpoon και θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθούν σε τέτοιο ρόλο οι Harpoon σε μία ένοπλη σύγκρουση.
Αλλά η επερχόμενη επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της (ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι «δεν μπορεί να βρει παιδικό γάλα σε σκόνη για τα υιοθετημένα παιδιά του») και η πίεση από την πλευρά των πολιτών μεγαλώνει.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως νέα επιβεβαίωση της σταθερής υποστήριξης στο Κίεβο που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και μέσα σε αυτό έχει βάλει και τα αντιπλοϊκά βλήματα, μαζί με 6 δισεκατομμύρια δολάρια, για τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνα κλπ.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου».
«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.
«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη