12 Μαΐ 2022

Τέλος τα F-35 σε Ελλάδα; -Τ.Μπάιντεν: Να εγκριθεί η πώληση 40 F-16V στην Τουρκία μαζί με AIM-120 Amraam και AIM-9 Sidewinder


Kαι η αναβάθμιση άλλων 80 F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση βλημάτων αέρος-αέρος AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam μαζί με την πώληση 40 F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό ακόμη 80.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω άτυπης κοινοποίησης στους επικεφαλής του Κογκρέσου. Αν οι ηγέτες του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η κυβέρνηση πρέπει βάσει νόμου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.


Δεν πρόκειται για επίσημη επιβολή αιτήματος αλλά για βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Κογκρέσου. Όπως και να χει, η αμερικανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκρίνει την άμεση πώληση F-35 στην Ελλάδα κατά την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο θα πυρπολήσει την αμερικανική προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Τουρκία και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την σχεδιαζόμενη πώληση των 40 F-16V.

Ανεξάρτητα του τι θα αποφασίσει το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει στροφή 180 μοιρών υπέρ Τουρκίας.
Κυβέρνηση Μπάιντεν: Να εγκριθεί η πώληση 40 F-16V

“Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16” δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με την The Wall Street Journal, προετοιμάζοντας, έτσι, το έδαφος για μια πρόταση περί πώλησης επιπρόσθετων αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Η πρόταση αυτή, η οποία εστάλη στους επικεφαλής του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να αξιοποιήσει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει νέα όπλα.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα F-16 της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ παράλληλα προμήθευσε οπλισμένα drones στην Ουκρανία και εμπόδισε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των δεσμών με την Ουάσινγκτον και συχνότερη επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώσεις του ζητήματος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Υπέρ της πώλησης – “Θα αποκατασταθεί η αμυντική σχέση”

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της διμερούς αμυντικής σχέσης, η οποία “πληγώθηκε” μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 το 2017.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.
Άτυπη κοινοποίηση του αιτήματος

Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση της πρότασης.

Η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω άτυπης κοινοποίησης στους επικεφαλής του Κογκρέσου. Αν οι ηγέτες του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η κυβέρνηση πρέπει βάσει νόμου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ένα ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο που αφορά την πώληση ενός νέου στόλου αεροσκαφών F-16 μαζί με αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα φέτος, μετά από αίτημα της Άγκυρας πέρυσι.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η πώληση των F-16 θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της πολυετούς έντασης μεταξύ των δύο χωρών και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει πιο κοντά με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της διεθνούς φήμης της χώρας που προέκυψε από τον ρόλο της Άγκυρας στην κρίση γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία διευκόλυνε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ παράλληλα προμήθευσε την Ουκρανία με drones που βοήθησαν στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.
WSJ: Ποια είναι τα εμπόδια – “Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την συμφωνία”

Tο κύριο εμπόδιο. σύμφωνα με την WSJ, για την πώληση βρίσκεται στο Κογκρέσο, όπου νομοθέτες και από τα δύο μέρη έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία για τα F-16. Μέλη της Βουλής από το φιλοελληνικό Hellenic Caucus αντιτάχθηκαν στη συμφωνία με επιστολές προς τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, επικαλούμενοι τις αγορές ρωσικών όπλων της Άγκυρας και τη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Στη Γερουσία, ο γερουσιαστής Bob Menendez (D., N.J.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει επικρίνει την αγορά των S-400 και την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που φυλάκισε έναν εξέχοντα επικριτή της τουρκικής κυβέρνησης. Ένας εκπρόσωπος του Menendez δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την προτεινόμενη πώληση πυραύλων και F-16.

«Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έτσι έχω ανοιχτό μυαλό να τους επιτρέψω να αγοράσουν το F16, αλλά θα χρειαστεί ισχυρή πειθώ. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», είπε ο γερουσιαστής Jim Risch στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

«Υπάρχει μια άμβλυνση στο Κογκρέσο έναντι της Τουρκίας λόγω της Ουκρανίας και του Αφγανιστάν, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνούν με στρατιωτικές πωλήσεις ακόμη», δήλωσε η Merve Tahiroglu, συντονιστής του τουρκικού προγράμματος στο Project on Middle East Democracy, μια δεξαμενή σκέψης. στην Ουάσιγκτον.

Μετά από μήνες σιωπής σχετικά με την πώληση των F-16, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να υποστηρίζει αθόρυβα τη συμφωνία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσον αφορά τη διατήρηση της ενότητας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων εντός του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο τον Μάρτιο.

Ο νεοδιορισμένος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, έχει επίσης ταχθεί υπέρ της πώλησης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

“Το αν η συμφωνία λάβει την τελική έγκριση θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την διάθεση της κυβέρνησης να πιέσει το Κογκρέσο για το θέμα” λένε οι αναλυτές.

«Εξαρτάται από τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης να δαπανήσει κεφάλαια για την Τουρκία», δήλωσε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής, μια δεξαμενή σκέψης.
warnews247.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη