14 Μαΐ 2022
H προετοιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσκεψη στις ΗΠΑ και η ατζέντα της συνάντησης με τον Μπάιντεν
Τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν την Δευτέρα, ενώ έχει συναντήσεις και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο. Μάλιστα, είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μία μοναδική συγκυρία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει απευθυνθεί στην αμερικανική Γερουσία.
Αυτό αποδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την αναβαθμισμένη εικόνα της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και με μια σειρά κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον.
Η ψήφιση της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από τη Βουλή εδραιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, επισημαίνουν πως θωρακίζει τη χώρα αμυντικά και διπλωματικά.
«Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους της ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε, αν χρειαστεί, να δικαιούται και αυτός να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους του», είπε χθες κατά την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας, ουσιαστικά, το στίγμα της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
Ακόμα, είναι γνωστό ότι η Αθήνα είναι σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για τα F-35, έστω και αν η αγορά τους αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται άμεσα ρεαλιστική. Το επόμενο διάστημα, όμως, μπορεί να βρεθούν στη Σούδα, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων, ενώ, παράλληλα, η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί με τη νέα Συμφωνία σε «Σούδα του Βορρά».
Λίγες ημέρες πριν επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον όπου μεταξύ άλλων θα θέσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, η ψήφιση της Συμφωνίας είναι ένα πλεονέκτημα στις συζητήσεις που θα γίνουν και ένα μήνυμα για την στήριξη της Ελλάδας έναντι οποιαδήποτε απειλής καθώς στο προοίμιο αναφέρεται η «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης».
Μέρος της χθεσινής συζήτησης επισκίασε το δημοσίευμα της Wall Street Journal για το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση τουρκικών F16 και πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα. Από την πλευρά της κυβέρνησης υποβαθμίζουν την σημασία αυτής της κίνησης σε κάθε περίπτωση δεν κρίνουν ότι επηρεάζει την ουσία της ξεκάθαρης στήριξης από την Ουάσιγκτον στην Ελλάδα και την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή έναντι της Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε χθες «διαδικαστικό αίτημα σε επίπεδο αμερικανικού State Department», που αφορά αναβάθμιση κάποιων συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F-16.
Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και τις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πηγές, θα παρουσιάσει στον Τζο Μπάιντεν με αριθμούς και στοιχεία τις παράνομες υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικό έδαφος και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Παράλληλα, με το τουρκικό casus belli και την ρητορική έντασης από την πλευρά της Άγκυρας τίθεται ένα σαφές θέμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία από την δυτική συμμαχία και υπάρχουν κύκλοι που την θεωρούν κρίσιμο στρατηγικό εταίρο που πρέπει να παραμείνει στο δυτικό άρμα. «Αυτό, όμως, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.