16 Μαΐ 2022

Άγρια (πολεμική) ομορφιά, «επίθεση»... γοητείας στις ΗΠΑ και το... μήνυμα του MSCI μέσω Εθνικής και Μυτιληναίου


Οι επενδυτές στις κεφαλαιαγορές (χρηματιστήρια στην καθομιλουμένη...) προσπάθησαν «να θολώσουν τα νερά» με την ανοδική κίνηση της Παρασκευής, μετά από μια περίοδο αρκετών ημερών, όπου τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.


Την ίδια στιγμή, τα πράγματα στο πολιτικό-διπλωματικό, γεωπολιτικό και πολεμικό μέτωπο, δείχνουν πολύπλοκα και... επικίνδυνα. Η Ουκρανία κέρδισε τη Eurovision και τις καρδιές όλων μας (πλην Ρώσων, Λευκορώσων και λοιπών ρωσόφιλων), στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη σε σχέση με τη δοκιμασία που περνάει, αλλά το κλίμα μυρίζει πολύ... μπαρούτι.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, το φυσικό αέριο στέκεται στο... ύψος του, ο φόβος για ενεργειακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη μεγαλώνει, το πετρέλαιο παραμένει σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το ευρώ έχει συμπιεστεί πολύ έναντι του δολαρίου και τα μαύρα σενάρια για την πορεία βασικών αγαθών διατροφής, όπως το σιτάρι, ενισχύονται συνεχώς.

Οι Ευρωπαίοι θα... προσπαθήσουν προς το τέλος του μηνός να βρουν έναν κοινό τόπο για τη λειτουργία της χονδρικής και λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η απεξάρτηση από τη Ρωσία θα πάρει πολλά χρόνια.

Οι καταστάσεις πιέζουν για τη λήψη έκτακτων αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τον πληθωρισμό να τροφοδοτείται συνεχώς, ο φόβος για την κρίση χρέους ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων, δημιουργεί στις αγορές μια... σχετική βεβαιότητα ότι βαδίζουμε προς ύφεση, εάν και εφόσον δεν αλλάξουν θεαματικά τα σημερινά δεδομένα.

Φέτος, θα τη βγάλουμε σχετικά... καθαρή (εκτός αν γίνουν πράγματα που σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε...), αλλά ο επόμενος χειμώνας θα αποτελέσει ορόσημο για ολόκληρο το 2023. Αν έχουμε πολύ ακριβότερες τιμές ενέργειας, τότε η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες θα γίνουν... ροντέο.

Αν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, τότε θα μετράμε απώλειες και θα χρειαστεί να συμβιβαστούμε με την εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Αν δεν σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία και δεν μαζευτούν οι Ρώσοι, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Και μέσα σε όλα αυτά, μάλλον είναι λίγοι αυτοί που έχουν συνειδητοποιήσει, τι σημαίνει αυτή η αλλαγή του κόσμου, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ελπίζουμε ότι όταν θα το συνειδητοποιήσουμε, δεν θα κλάψουμε με... μαύρο κλάμα!

Ο Μητσοτάκης... γοητεύει

Μέσα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει... μπαρούτι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει σήμερα να φανεί ακόμη πιο... γοητευτικός μέσα στο... γήπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσκεψη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Αμερικανικής κυβέρνησης, θα βγάλει ειδήσεις, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς μέσα στο Κογκρέσο είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι πρωθυπουργοί άλλων κρατών που έχουν απευθυνθεί στον Αμερικανικό λαό.

Η παρουσίαση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας σε πλήθος επενδυτών και στελεχών των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών κολοσσών του πλανήτη, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, από τη στιγμή που αυτή γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, αυξημένης εγρήγορσης και εντεινόμενης ανασφάλειας.

Ο αέρας της Ελληνικής... γοητείας, έχει ως αφετηρία τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Υπερδύναμη, αλλά αυτό που αναδεικνύεται περισσότερο, μέσα από τη συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι ο ενισχυμένος γεωπολιτικός και ενεργειακός ρόλος μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αρκεί βεβαίως, όλα αυτά που γνωρίζουμε σε... θεωρητικό επίπεδο, να αποκτήσουν σάρκα και οστά σε επίπεδο επενδύσεων.

Γιατί όπως καταλαβαίνετε, η παρουσία Αμερικανών επενδυτών σε μια οποιαδήποτε χώρα, αποτελεί κράχτη και για δεκάδες άλλες. Και όπως μαθαίνουμε, μέσα στους επόμενους μήνες, θα ανακοινωθούν σπουδαία πράγματα.

Αρκεί φυσικά, να μην γίνει του... Πούτιν το κάγκελο στην Ευρώπη και μας πάρουν τα... σκάγια!

Μήνυμα με νόημα

Την Παρασκευή το βράδυ είχαμε τις ανακοινώσεις της Morgan Stanley για τον MSCI Greece και ομολογούμε ότι δεν εκπλαγήκαμε, γιατί έγινε αυτό που όλοι βλέπαμε. Η απόφαση του Αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού, να εντάξει στον δείκτη MSCI τις μετοχές της Εθνικής και του Μυτιληναίου, ανεβάζει τις "μετοχές" του εγχώριου επιχειρείν. Στον σχετικό δείκτη, εκτός από τις δύο νέες εισαγωγές, έχουμε ήδη τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, την Alpha Bank, τη Eurobank και το Jumbo.

Επιπλέον, όσο περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον σχετικό δείκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η βεβαιότητα ότι... μυρίζει αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, κάτι που ισοδυναμεί με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, αν δεν... στραβώσει κάτι πολύ άσχημα, λόγω της Πουτινο-εισβολής, τότε τα... χαρμόσυνα νέα, αναμένονται λίγο πριν τις εκλογές του 2023.

Η Ελλάδα θα είναι μια... κανονική χώρα, καθώς θα δανείζεται από τις αγορές, έχοντας... πρόσωπο, μετά από 12 και πλέον χρόνια απαξίωσης και μιζέριας. Θα είναι μια εξέλιξη, που θα αφήνει πίσω, μια μαύρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, η οποία μάλλον δεν έχει διδάξει σε πολλούς, ποια ήταν τα λάθη μας και πόσο ακριβά τα πληρώσαμε. Βέβαια, μπορεί να ήταν ασυγκρίτως πιο μεγάλο το κόστος, αλλά μας λυπήθηκε ο... Θεός!

Και αν η είσοδος της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον MSCI είναι ένα πολύ καλό νέο συνολικά για την Ελληνική οικονομία, αυτά που θα δούμε προσεχώς στο κλάδο της Ενέργειας, θα συνιστούν κοσμογονία. Η Ελλάδα αποτελεί το νέο ελκυστικό "προϊόν" στον ενεργειακό χάρτη και θα είναι πολλοί αυτοί, οι οποίοι θα θελήσουν να πάρουν επίκαιρες θέσεις, κεφαλαιοποιώντας αυτό που θα περιγράψει στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη