10 Ιουν 2022

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


Η Έλενα Ράπτη Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», που διοργάνωσε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ριζίων.

Στην εκδήλωσε μίλησε και η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, φιλόλογος, διδάκτορας παιδοψυχιατρικής ΔΠΘ και ειδική σύμβουλος σε θέματα παιδείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η βουλευτής παρουσίασε τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσα από τα οποία τα παιδιά διδάσκονται τον «Κανόνα του Εσώρουχου» και μαθαίνουν να αναπαράγουν στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

Τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας είναι:

· το DVD των δύο ιστοριών κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης» και «Η περιπέτεια του Βίκτωρα»,

· το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ»


· το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς

· το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας»

· το νέο παραμύθι για την προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι»

· το έντυπο «μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι»

Επιπλέον, εξήγησε τη σημασία της ιδιωτικότητας. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα και η εικόνα τους τους ανήκει. Έχουν το δικαίωμα να πουν όχι σε φιλιά, αγγίγματα και φωτογραφίες.

Οι γονείς από την πλευρά τους, δεν πρέπει να υποχρεώνουν ποτέ το παιδί να φωτογραφηθεί και παράλληλα θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να μην βγάζουν ποτέ φωτογραφία τα ιδιαίτερα σημεία του σώματός τους αλλά και να μην αφήνουν ποτέ κάποιον άλλο να το κάνει.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους ώστε να απευθύνονται σ’ αυτούς όταν χρειάζονται βοήθεια και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους μαζί τους.

.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη