11 Ιουν 2022

‘Ωρα μηδέν σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο-Τούρκοι: ‘Έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε στα ελληνικά νησιά-Πάρτε τον στρατό από Ρόδο, Καστελόριζο & τα άλλα νησιά”!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. Αναλυτές του ερντογανικού καθεστώτος εδώ και λίγες ώρες προκαλούν. Για παράδειγμα η καθηγήτρια Emete Gözügüzelli ανέφερε τα εξής: ”Έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε στα ελληνικά νησιά”!

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, η Τουρκία έχει το δικαίωμα σε προληπτική επέμβαση απέναντι στον υπερβολικό οπλισμό στις ακτές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενέβησαν επίσης στο Ιράκ για παρόμοιους λόγους.


Εφόσον η ασέβεια προς το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι κατά πρώτο λόγο ασέβεια των συμφωνιών, δηλαδή διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή, αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη δική του εθνική ασφάλεια.Τώρα, ο κύριος στόχος της Ελλάδας εδώ είναι με τα επιχειρήματα που προβάλλει, λες και η Τουρκία εμπλέκεται σε μια ασυνεπής επιθετικότητα κατά των συμφωνιών.

Το δημοσίευμα:

Κάνοντας φασαρία προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα κατά της Τουρκίας και να επιβάλουν διεθνή ευθύνη έναντι της Τουρκίας παρέμβαση. Εάν η Ελλάδα δείχνει ασέβεια στη συμφωνία και τις διατάξεις της Λωζάνης με αυτόν τον τρόπο όσον αφορά τον οπλισμό, τότε θα πρέπει να μιλήσει για το γεγονός ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα ίδια τα νησιά είναι πλέον συζητήσιμη, αφού η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία στο Παρίσι.”

Σε άλλο δημοσίευμα οι Τούρκοι αναφέρουν:

”Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος το Καστελόριζο και άλλα νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Η Ελλάδα από την άλλη εξοπλίζει τα νησιά με το πρόσχημα ότι η Τουρκία απειλεί.

Η Ελλάδα δεν απορρίπτει τις δηλώσεις περί οπλισμού των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι είναι δικαίωμα αυτοάμυνας. Ισχυρίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τον εαυτό της στο Αιγαίο, η Ελλάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική της εξοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παρά τις αντίθετες πρόνοιες των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού.

Ομολογία παραβίασης

Οι Έλληνες πολιτικοί απαντούν συχνά στο αίτημα της Τουρκίας για διατήρηση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα.


Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία απείλησε την Ελλάδα μέσω της απόφασης «casus belli», είπε πολλές φορές «Οι απειλούμενοι δεν μπορούν να αφοπλιστούν».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Παναγιωτόπουλος ομολόγησε τη στάση του ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Το δημοσίευμα:

Στην ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας GLOBSEC που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα την περασμένη εβδομάδα, ο Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η υπομονή της Ελλάδας πλησιάζει στα όριά της και είπε: «Είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο που συζητά τον αφοπλισμό ορισμένων από τα νησιά μας και λέει ότι αν δεν είναι αφοπλισμένοι, θα τους πάρουν. Θα χάσουμε την κυριαρχία τους;» χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε σε δήλωσή του τον Ιανουάριο του 2022, «Η Τουρκία έχει τοποθετήσει τη μεγαλύτερη αμφίβια δύναμη και τον μεγαλύτερο αμφίβιο στόλο στη Μεσόγειο εναντίον των νησιών μας και ταυτόχρονα θέλει να αφοπλίσουμε τα νησιά μας». Υποστήριξε ότι ο οπλισμός των εν λόγω νησιών από την Ελλάδα είναι «δικαίωμα αυτοάμυνας».

Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου εξοπλίζοντας τα νησιά από τη δεκαετία του 1960.

Σε επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ τον Μάιο του 2021, η Ελλάδα δήλωσε ότι η Αθήνα απέρριψε πλήρως τις απόψεις της Τουρκίας. Η επιστολή, η οποία δεν παρείχε καμία εξήγηση σχετικά με το ότι η Αθήνα δεν εξόπλιζε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ισχυριζόταν ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν είχε καμία σχέση με τον αφοπλισμό τους.”

directus.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη