10 Ιουν 2022

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ”, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Ρεπορτάζ από τον

Παναγιώτη Αποστόλου
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου “Ευριπίδης” με θέμα: “Επιστροφή στην Πόλη μας”, την Δευτέρα 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι!

Σε ένα πολύ ζεστό απόγευμα οι πολίτες κατέκλυσαν την αίθουσα του πνευματικού κέντρου, τιμώντας με την αθρόα προσέλευσή τους την αποφράδα ημέρα του ελληνισμού!











Την 29η Μαΐου 1453, όταν η Βασιλεύουσα Πόλη μας, η πολυθρύλητη Κωνσταντινούπολη, κυριεύθηκε από τους βαρβάρους!

Κυριεύθηκε και ουδέποτε παραδόθηκε! Άρα η Πόλη μας είναι υπό τουρκική κατοχή και πάντοτε διεκδικούμενη!

Όχι βέβαια στα μυαλά και στις ψυχές των νενέκων πολιτικών, που για άλλη μια χρονιά ξέχασαν τη Βασιλεύουσα, αλλά στην καρδιά, στην ψυχή και τον νου, όλων των Ελλήνων!

Αφού, όταν ο Μωάμεθ Β΄ προσέφερε γη και ύδωρ στον Αυτοκράτορα της Πόλης μας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ΄ προκειμένου να την παραδώσει, εκείνος αρνήθηκε να έχει ασφαλή διέλευση στο Δεσποτάτο του Μυστρά και σφράγισε στο διηνεκές το δικαίωμα επανακτήσεως της Βασιλεύουσας, δίνοντας την απάντηση:

«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»!

Δηλαδή:

«Το να σου παραδώσω την Πόλη, ούτε δικό μου δικαίωμα είναι, ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας»!

Έτσι, ο μέγας σύγχρονος πατριώτης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του Εθνικού μας Θεάτρου Κωνσταντίνος Πρέκας, απαγγέλλοντας ποιήματα – πονήματα του λαού μας με αναφορά στην Πόλη μας και την Παναγιά μας, συγκίνησε όλη την αίθουσα, αλλά και κάθε αδούλωτη ελληνική ψυχή σε όλα τα πέρατα της γης!

Καθήλωσε η στεντόρεια φωνή του Κώστα Πρέκα, όλο το ακροατήριο της αίθουσας, όταν απήγγειλε:







Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα 'πουράνια,

Σημαίνει κ' η Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι.

Mε τετρακόσια σήμαντρα, κ' εξηνταδυό καμπάνες

Κάθε καμπάνα και Παπάς, κάθε Παπάς και Διάκος,

Να 'μπούνε στο Xερουβικό και νάβγει ο Βασιλέας.

Περιστερά κατέβηκεν από τα μεσ' ουράνια.

Πάψετε το Xερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ' Άγια!

Παπάδες πάρτε τα ιερά, και σεις κεριά σβηστείτε,

Γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.

Mον' στείλτε λόγο στη Φραγκιά νάρθουνε τρία καράβια,

Tόνα να πάρει το Σταυρό, και τ' άλλο το Bαγγέλιο,

Το τρίτο το καλύτερο την Άγια Τράπεζά μας,

" Mη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν"

H Δέσποινα εταράχτηκε, κι εδάκρυσαν η 'κόνες.

"Σώπασε Κυρά Δέσποινα, και σεις 'Kόνες μην κλαίτε·

"Πάλε με χρόνους με καιρούς, πάλε δικά σας είναι"!

Της απαγγελίας του Κώστα Πρέκα προηγήθηκε το Χριστός Ανέστη και ο εκκλησιαστικός ύμνος “Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια” από τον Ακάθιστο Ύμνο! Τον ευχαριστήριο Ύμνο προς την Παρθένο Μαρία, την Θεοτόκο και Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού μας!

Στη συνέχεια στον σπουδαίο μας ηθοποιό παραδόθηκε από τον Παναγιώτη Αποστόλου ειδικό αναμνηστικό περιλαίμιο διπλής όψεως! Στην μια όψη ήταν η Αγιά Σοφιά μας και στην άλλη ήταν ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός!

Το έργο ήταν χορηγία προς τον μεγάλο μας ηθοποιό από τον Χαλανδραίο χρυσοχόο Βασίλη Σταύρου, πρώην δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Χαλανδρίου!







Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Παπασπήλιος, συγγραφέας και δισκογραφικός παραγωγός που επιμελήθηκε της παρουσίασης της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα το συγγραφέα δημοσιογράφο Παναγιώτη Λιάκο για τον πανηγυρικό λόγο!













Ακολούθως ξεκίνησαν οι βραβεύσεις με την απονομή αριστείων εξεχόντων προσωπικοτήτων του Χαλανδρίου, για τη μεγάλη τους επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά!

Τον κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βράβευσε ο κ. Νίκος Σαλαβράκος, δικηγόρος, πρώην Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Τον κ. Παναγιώτη Σουκάκο, καθηγητή Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώτος ιδρυτής, το 1958, του Συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου), τον βράβευσε ο κ. Σταύρος Μαλτέζος, καθηγητής του ΕΜΠ, υπεύθυνος του ΕΜΠ στο Cern της Ελβετίας (είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών)!

Τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), πρόεδρο του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), βράβευσε, ο κ. Θεόκλητος Ρουσάκης, Στρατηγός ε.α. διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού!

Τον κ. Παναγιώτη Σόμπολο, δημοσιογράφο, πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών), βράβευσε ο Στρατηγός ε.α. της ΕΛΑΣ, Διοικητής της κρατικής Ασφάλειας Νικόλαος Κούγιας!

Τον κ. Χριστόδουλο Γιαλουρίδη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου, βράβευσε ο ιατρός και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου Ιωάννης Λαδόπουλος!

Τον κ. Σταυριανό Κατσιρέα, ζωγράφο και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, βράβευσε ο κ. Παναγιώτης Μιχαήλ, καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος του Λαϊκού νοσοκομείου!

Τον κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο, καθηγητή Οικονομικών Υγείας ΕΚΠΑ, τον βράβευσε ο κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, νομικός, διεθνολόγος καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας!

Τον κ. Ιωάννη Σμαραγδή, Σκηνοθέτη, τον βράβευσε ο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος, Οικονομολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου!

Τον κ. Παναγιώτη Λιάκο, δημοσιογράφο – συγγραφέα, τον βράβευσε ο κ. Μάνος Κρανίδης, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου!

Τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανίτη (εκλιπόντα), ο οποίος το βράδυ της ανθρώπινης τραγωδίας στο Μάτι της Αττικής το 2018, με το ψαροκάικό του έσωσε πολλούς συνανθρώπους μας, εκπροσώπησε ο γιος του Δημήτριος και παρέλαβε το αριστείο από την κ. Κρίστη Αγαπητού, Οικονομολόγο, πρώην Αντιδήμαρχο και νυν Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου!

Τέλος τον κ. Κωνσταντίνο Πρέκα, ηθοποιό και σκηνοθέτη του Εθνικού μας Θεάτρου, βράβευσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κ. Πέτρος Μίχος, αρχηγός του Ολυμπιακού και της Εθνικής μας Ομάδας!





















Αυτήν την υπέροχη επετειακή εκδήλωση την έκλεισε ο εμπνευστής της, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου, Φαρμακοποιός, πρώην Αντιδήμαρχος, κ. Ηλίας Ντάβαρης, που καταχειροκροτήθηκε όταν τελειώνοντας τον χαιρετισμό του είπε:

«Ας καταλάβουν όλοι τους ντόπιοι και ξένοι, πως ένα είναι το μήνυμα:

«Ορθοδοξία, Λευτεριά και Ρωμιοσύνη, είναι αδέλφια τρίδυμα»!







Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου σε κλίμα εθνικής ανάτασης!

Κλείνοντας να αναφέρω, πέραν των πολλών άλλων προσωπικοτήτων, πως την εκδήλωση τίμησε και ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλανδρίου, αλλά και ο εκδότης της καθημερινής εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα” κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος!!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη