H συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανοικτά της Κρήτης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση
Hσυγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανοικτά της Κρήτης...συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς η περιοχή είναι ένα από τα ενεργά πεδία της νέας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Το ρωσικό πετρελαιοφόρο Vyazma, με βάση την Ταρτούς (Tartus) της Συρίας, που χρησιμοποιείται από το ρωσικό ναυτικό για τον ανεφοδιασμό ναυτικών μονάδων, βρίσκεται σε ανάπτυξη ανοιχτά της Κρήτης.
Από το Φεβρουάριο, τις ημέρες που προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πως ρωσικές «καμπάνες» χτυπούν από την Ταρτούς της Συρίας για όλες τις νατοϊκές βάσεις στην ΝΑ Ευρώπη, (Ελλάδα-Τουρκία-Ιταλία) οι οποίες σύμφωνα με ρωσικές πηγές απειλούν τα ρωσικά συμφέροντα από άκρη σε άκρη.
Υπενθυμίζεται επίσης πως ρωσικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια εντοπίστηκαν και τον Απρίλιο νοτίως της Κρήτης, θέτοντας σε συναγερμό το ΝΑΤΟ, λόγω της βάσης της Σούδας, αλλά και την ελληνική πλευρά, αφού παρακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα από κοντά ελληνο-γαλλική και σε λίγο διάστημα ελληνο-ισραηλινή άσκηση.
Οι αναφορές για λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο πληθαίνουν και δείχνουν μια εικόνα της ρωσικών ελιγμών και δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει συγκεκριμένου σεναρίου που αφορά την παρακολούθηση και "στοχοποίηση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η παρουσία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχουν κύρια αποστολή την παρεμπόδιση εισόδου των αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ στον Βόσπορο, με χρήση πυραύλων από καταδρομικά και τα υποβρύχια της Μόσχας, κάτι που η συμμαχία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάθε σενάριο.
Η Μόσχα κατασκεύασε μια ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς το 1971, αλλά η παρουσία της απέκτησε μεγαλύτερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Οι ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έφτασαν στη γειτονική παράκτια επαρχία της Λατάκια, αλλά η ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 2015 ανέτρεψε την ροή του πολέμου υπέρ της επίσημης συριακής κυβέρνησης. Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και έτσι η Ταρτούς δεν κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ανταρτών.
Το λιμάνι της Ταρτούς έχει σημαντική στρατηγική αξία για τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την επέκταση του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στα σύνορά της στην Ευρώπη.
Τα προβλήματα της Μόσχας σε σχέση με την Ελλάδα, αφορούν κυρίως την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε Αιγαίο και Δυτική Θράκη, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν το Αιγαίο (θάλασσα που συνδέει την Α.Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο), καθώς και τα Στενά του Βοσπόρου. Επίσης, με έργα όπως την σιδηροδρομική Εγνατία, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, αλλά και όλα τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται μέχρι την Βαλτική παρακάμπτοντας τον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία.
https://fonaklas.blogspot.com/2022/06/blog-post_404.html