13 Ιουν 2022

Τι κρύβεται πίσω από τις περίεργες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για «δίκιο» της Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία

Τι διαπραγματεύεται ο Ερντογάν - Η εισβολή στη Συρία για τους Κούρδους και η αγορά F-16 και F-35 από Ουάσιγκτον - Τι θα πράξει η Αθήνα;Μόνο έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ περί «δίκιου» της Τουρκίας στα όσα καταλογίζει σε Φινλανδία και Σουηδία, θέτοντας βέτο για την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ!


Σε τι λοιπόν έχει δίκιο η Άγκυρα, κατά τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ;

«Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση», είπε, μεταξύ άλλων.



Γράφει ο Βασίλης Σκουρής
Ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ:

- Η Βορειοατλαντική Συμμαχία καλεί ευθέως Στοκχόλμη και Ελσίνκι να μην φιλοξενούν πλέον αγωνιστές της δημοκρατίας και των ελευθεριών, που καταφέρνουν διωκόμενοι να φύγουν από την Άγκυρα και τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν αποκαλεί συλλήβδην «τρομοκράτες»! Προφανώς και να γυρίσει πίσω, για να τους χώσει ο Ερντογάν στις φυλακές («Εξπρές του Μεσονυχτίου»), αγωνιστές που έχουν λάβει άσυλο στις δυο χώρες! Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι δείχνει πως η Συμμαχία δεν έχει και μεγάλη σχέση με τον (έστω και κατ΄ ευφημισμόν «ελεύθερο κόσμο»), ανοίγει την όρεξη του καθεστώτος Ερντογάν να επιμείνει με μεγαλύτερη ένταση για όποιον χαρακτηρίζει «γκιουλενιστή», αλλά και να συκοφαντεί την Ελλάδα για το «στρατόπεδο του Λαυρίου»!


- Ενδιαφέρον έχει και αν οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ ανοίγουν το δρόμο ή και δίνουν «πράσινο φως» για εισβολή της Τορκίας στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους, κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη!

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν για να άρει το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι παρά η υπόσχεση της Ουάσιγκτον για πώληση F-16 και F-35 στην Άγκυρα. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο πρώην Γενκός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Π. Ράσμουνσεν, σε συνέντευξή του στα «Νέα». Η στήλη δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη και αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, θέτοντας η ίδια θέμα για την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Όπως ήδη διεμήνυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη