19 Ιουν 2022

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη για αναζωπυρώσεις


Η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ότι η φωτιά στην Εύβοια πλέον έχει οριοθετηθεί και οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν περιμετρικά. Πλέον οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στον έλεγχο αναζωπυρώσεων, καθώς μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου έπνεαν δυνατοί άνεμοι που άλλαζαν κατεύθυνση.


Νωρίτερα, το Σάββατο, οι κάτοικοι του χωριού Κρεμαστού έζησαν ώρες αγωνίας. Κλήθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους προς το Τραχήλι, ενώ εστάλη στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα από το 112.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».


Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) θα μεταβεί για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας.


Τα εναέρια μέσα έχουν τέθηκαν εκτός μάχης από τις 21:00 και στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στα ανατολικά ενώ το δυτικό μέτωπο οριοθετήθηκε νωρίτερα.

Ορισμένοι κάτοικοι παρέμειναν στο Κρεμαστό βρέχοντας τις αυλές και τα σπίτια τους, παρά την εντολή εκκένωσης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ. Γύρω στις 9:30 το βράδυ του Σαββάτου, το χωριό δεν φαινόταν να απειλείται από τις φλόγες, καθώς το μέτωπο ήταν ένα χιλιόμετρο πιο μακριά. Ωστόσο, φόβοι υπήρχαν για τον άνεμο που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φλόγες κατέβαιναν σε χαράδρα καίγοντας δασική έκταση και η μεγάλη μάχη δινόταν στον επαρχιακό δρόμο που πλησιάζει η φωτιά από τις επίγειες δυνάμεις. Νωρίτερα σκαπτικά μέσα είχαν φτάσει στο σημείο προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.


Επίσης, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο σημείο για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, με την Πυροσβεστική να ανακοινώνει δυνάμεις με 149 πυροσβέστες, 5 ομάδες Πεζοπόρου τμήματος, 32 οχήματα και συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές πυροσβέστες.

Δύσκολη η φωτιά στην Εύβοια

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς τα δύσβατα σημεία δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, «όλα τα μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά».
Η μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά στην Εύβοια

φωτιά Εύβοια, φωτιά τώρα

«Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί», έλεγε ο ίδιος νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.

«Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δήλωσε ο κ. Δήμας, τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Όπως μετέδωσε το evima, κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης. Συγκεκριμένα γύρισε το πόδι του σε δύσβατο σημείο με αποτέλεσμα να πάθει διάστρεμμα.

Οι κύριες δυνάμεις είναι στο ανατολικό μέτωπο, όπου υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη