17 Ιουν 2022

Προς ένα “θερμό” καλοκαίρι στο Αιγαίο – Γράφει η Ελίζα Βόζεμπεργκ


Η πρωτόγνωρη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με ακραίες και προσβλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων σε καθημερινή βάση, ρεκόρ υπερπτήσεων και ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, προκαλεί εύλογη ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου.

Η επιθετική στάση της τουρκικής πλευράς αποδίδεται σε ένα βαθμό στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της γείτονος, ταυτόχρονα όμως δείχνει αμηχανία και εκνευρισμό μπροστά στην αλλαγή των ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας τόσο σε εξοπλιστικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.


Της Ελίζας Βόζεμπεργκ *

Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η Ελλάδα πέτυχε πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και αρκετές δεκαετίες, όπως οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, προμήθεια υπερσύγχρονων Rafale και Belharra και ενίσχυση της συνεργασίας με Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μάλιστα ο εκνευρισμός του προέδρου Ερντογάν εντείνεται έτι περαιτέρω, όταν διαπιστώνει ότι τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία όλες ανεξαιρέτως τις άνευ προηγουμένου τουρκικές προκλήσεις. Υπερασπίστηκε αποτελεσματικά τα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο, πέτυχε την ανάσχεση της Τουρκίας επί του πεδίου, τη μετατροπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικές και τη διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας, με αποκορύφωμα την ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Όμως οι σπασμωδικές αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας συνδέονται και με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της γείτονος, με πιο βασικό τη βαθιά οικονομική κρίση, που μαστίζει τα τουρκικά νοικοκυριά.

Η τουρκική οικονομία, που επί σειρά ετών αποτελούσε το ισχυρό χαρτί του Ερντογάν, έχει εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα του με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πλειονότητα των τούρκων πολιτών να αδυνατούν να προμηθευθούν ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά.

Ωστόσο όταν η FED και η ΕΚΤ προβαίνουν σε γενναία αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πληθωριστικές πιέσεις της τάξεως του 8%, η εμμονή του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας, με πληθωρισμό στο 74% όχι μόνο αντιβαίνει σε κάθε οικονομική λογική, αλλά και επιβεβαιώνει την απώλεια επαφής του με την πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι η πολυετής παραμονή στην εξουσία σε συνδυασμό με τον απολυταρχικό χαρακτήρα διακυβέρνησης έχουν απομακρύνει τον Ερντογάν από την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, καθιστώντας τον ακόμη πιο απρόβλεπτο.

Όταν μάλιστα σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας μετά από 20 χρόνια απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας, είναι αναμενόμενο να εντείνεται η αλαζονική του ανασφάλεια.

Μόνη διέξοδος για το εσωτερικό του ακροατήριο απομένει το νεοοθωμανικό όραμα, με παραπομπές στο ένδοξο παρελθόν και συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας.

Όμως απέναντι σε κάθε απειλή η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με σθένος και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναπροσδιόρισε τη διπλωματική μας στρατηγική, έκτισε ισχυρές συμμαχίες και ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα και δεν παρασύρεται από το παραληρηματικό αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» και των «γκρίζων ζωνών» ούτε πέφτει στην παγίδα των Τούρκων, που επιδιώκουν στρατιωτικοποίηση της έντασης.

Όταν η Τουρκία αποφασίσει να σταματήσει τις προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου με αντικείμενο τη μοναδική διαφορά που έχουμε με τη γείτονα, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

* Η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής ΝΔ

https://www.thepresident.gr/2022/06/17/pros-ena-quot-thermo-quot-kalokairi-sto-aigaio-grafei-i-eliza-vozempergk/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη