26 Ιουν 2022

Η ιστορία πίσω από το «Dirty Diana» - Για ποια Νταϊάνα έγραψε το τραγούδι ο Μάικλ Τζάκσον


Ήταν 18 Απριλίου του 1988, όταν κυκλοφόρησε το θρυλικό «Dirty Diana» του Μάικλ Τζάκσον από την Epic Records, ως το πέμπτο single από το άλμπουμ «Bad». Το τραγούδι γράφτηκε από τον Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος ήταν συμπαραγωγός του Κουίνσι Τζόουνς και από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το κομμάτι, κοινό και κριτικοί άρχισαν να αναρωτιούνται, ποια είναι η Νταϊάνα.


Το τηλέφωνο του Μάικλ Τζάκσον χτυπούσε ασταμάτητα για μέρες και καθημερινά η ερώτηση, που ταλάνιζε το μυαλό των δημοσιογράφων ήταν: «Ποια είναι επιτέλους ή γυναίκα στην οποία αναφέρεται το “Dirty Diana”; Είναι πραγματικό πρόσωπο ή όχι;».

 



Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ρεπόρτερ «την έστηναν» έξω από το σπίτι του βασιλιά της ποπ και περίμεναν πότε θα βγει, για να τους δώσει μία εξήγηση. Πολύ γρήγορα άρχισε να φημολογείται, ότι η ροκ μπαλάντα ήταν αφιερωμένη στην τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος, ενώ την ίδια περίοδο οργίαζαν οι φήμες, που ήθελαν τον Μάικλ Τζάκσον τρελά ερωτευμένο με την τραγουδίστρια και να έχουν αποκτήσει μαζί ένα παιδί.

Η Νταϊάνα Ρος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και πριν από κάθε συναυλία της, χρησιμοποιούσε το «Dirty Diana», ως εισαγωγικό κομμάτι πριν εμφανιστεί στη σκηνή. Όλα αυτά, μέχρι ο βασιλιάς της ποπ μουσικής, να διαψεύσει τις φήμες: «Το κομμάτι μιλάει για τις groupies (τις γυναίκες που παρενοχλούν τους αστέρες). Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Απλώς χρησιμοποίησα το όνομα “Diana”, επειδή μου ταίριαζε με τον στίχο και τον ρυθμό».

Λίγο καιρό αργότερα, οι φήμες για το περιβόητο κομμάτι είχαν αρχίσει να φουντώνουν για μία ακόμη φορά και άρχισε να δημιουργείται εκ νέου ένα σύννεφο βιαστικών συμπερασμάτων. Μήπως το τραγούδι, ήταν τελικά γραμμένο για κάποια άλλη γυναίκα;

Τότε, ήρθε στο προσκήνιο το όνομα της πριγκίπισσας Νταϊάνα και πήρε νέες διαστάσεις η φημολογία, που τόσο πολύ λάτρευε το αναγνωστικό κοινό. «Ήταν ο Τζάκσον ερωτευμένος κρυφά με την πριγκίπισσα»; «Είχαν σχέση μεταξύ τους;». Μάλιστα, όταν ο θρύλος της ποπ, πήγε στην Αγγλία για μία live συναυλία, όλοι περίμεναν να δουν αν η πριγκίπισσα θα ερχόταν σε επαφή με τον τραγουδιστή, γεγονός που συνέβη, αφού ο φακός απαθανάτισε τον Μάικλ Τζάκσον στο αεροδρόμιο να αγκαλιάζει, να φιλάει την πριγκίπισσα και να της μιλά στο αυτί.

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου ήταν αρκετές, για να πειστούν όλοι, ότι το κομμάτι ήταν αφιερωμένο στην πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας.

Με αφορμή το νέο ξέσπασμα, ο Μάικλ Τζάκσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Μπάρμπαρα Γουόλτερς, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της πριγκίπισσας στους στίχους του κομματιού: «Θα επαναλάβω ότι το τραγούδι αφορά τις groupies και μόνο. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν έχει καμία σχέση. Ναι. Είναι το αγαπημένο της κομμάτι απ’ ότι μου είπε, αλλά δεν το αφιερώνω σε εκείνη. Την εκτιμώ και την αγαπώ για τα όσα προσφέρει. Είμαστε φίλοι, αλλά μέχρι εκεί».

Ο Μάικλ Τζάκσον θαύμαζε την πριγκίπισσα Νταϊάνα, για τον δυναμισμό και το φιλανθρωπικό της έργο. Μάλιστα λέγεται, πως την είχε σαν πρότυπο γυναίκας. Όταν συνέβη το μοιραίο γεγονός του θανάτου της, ο βασιλιάς της ποπ μουσικής βρίσκονταν σε παγκόσμια περιοδεία και ανέβαλε τη συναυλία, που θα έδινε στην πόλη Όστεντ του Βελγίου και όταν την πραγματοποίησε τρεις μέρες αργότερα, την αφιέρωσε στην πριγκίπισσα.

To Dirty Diana, αμέσως μετά με την κυκλοφορία του έλαβε καλές κριτικές για τη μελωδία, τον στίχο και το βίντεο κλιπ, ενώ εξελίχθηκε σε παγκόσμια εμπορική επιτυχία, φθάνοντας στη 1η θέση του Billboard Hot 100. Επίσης, έφτασε στο top10 σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το 2009 και μετά τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον το τραγούδι ξαναμπήκε στα τσαρτ, λόγω των αμέτρητων ηλεκτρονικών πωλήσεών του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη