20 Ιουν 2022

Ακυβέρνητη η Γαλλία – Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ο Macron – Προς νέες εκλογές;


Μεγάλη ενίσχυση των ποσοστών του Jean Luc Melenchon και της Marine Le Pen

Ο β’ γύρος των χθεσινών (19/6) βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσε τα πολιτικά συμπεράσματα που είχαν ήδη εξαχθεί από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
Ο πρόεδρος Macron είναι μεν η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη Γαλλία αλλά η δυναμική της εξασθενεί, τη στιγμή που τόσο η ριζοσπαστική Αριστερά όσο και η ακροδεξιά βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σημαντικά.
Κατά τον χθεσινό β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, η παράταξη «Ensemble!» που στηρίζει τον πρόεδρο Macron έλαβε μεν τις περισσότερες έδρες (246) αλλά αυτές δεν είναι αρκετές για να της εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 289 έδρες.

Την ίδια στιγμή, η αριστερή συμμαχία «Nupes» του ριζοσπάστη αριστερού Jean Luc Melenchon εκτόξευσε τα ποσοστά της, αποκτώντας 142 έδρες ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen εκλέγει 89 βουλευτές (για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας), αφήνοντας τέταρτο τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους με 64 έδρες.
Πρόκειται για ποσοστά που έρχονται να επιβεβαιώσουν τη «διάσπαση» που διακρίνει το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας.
Και πλέον το ερώτημα της επόμενης ημέρας είναι πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία, μια και μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεδομένου ότι τόσο ο Melenchon όσο και η Le Pen υπόσχονται ότι θα αντιπολιτευτούν σθεναρά τον Macron, προφανώς και έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις προεδρικές εκλογές του 2027, όταν και ο Macron δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μόνη χείρα βοηθείας αποτελούν οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι όμως και αυτοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, αν και υπάρχει μια τάση στο εσωτερικό τους για κυβέρνηση συνασπισμού.
Συνεπώς, προκύπτει ένα τεράστιο δίλημμα για τον Macron: θα συνεχίσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας – εφόσον δεν συναινέσουν και οι Ρεπουμπλικάνοι – που θα αναζητά πλειοψηφίες σε διάφορα θέματα ή θα προκηρύξει – όπως έχει το δικαίωμα – νέες βουλευτικές εκλογές; Όποια απόφαση και αν λάβει, θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.




Τα συμπεράσματα

Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις της πρωθυπουργού, Elisabeth Borne, η οποία υποστήριξε πως η κατάσταση αυτή δεν έχει προηγούμενο.
«Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έναν κίνδυνο για την πατρίδα μας, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε εθνικά και διεθνών.
Από αύριο θα δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε μια λειτουργική πλειοψηφία» υποστήριξε η Borne.
Πάντως είναι προφανές πως η κυβερνητική παράταξη με τις 246 έδρες δεν έχει και πολλά περιθώρια επιλογών.
Πρόκειται για την κυβέρνηση με τα χαμηλότερα ποσοστά της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία είναι τόσο αδύναμη που θα πρέπει να αναγκάζεται να διαπραγματεύεται για κάθε μεταρρύθμιση που θα θέλει να περάσει.
Από την πλευρά του ο Jean Luc Melenchon με 142 βουλευτές έκανε λόγο για μια «εντελώς απροσδόκητη κατάσταση» και για ολοκληρωτική καταστροφή του κυβερνώντος κόμματος, αν και δεν κατάφερε να επιβάλλει τη «συγκατοίκηση» στον Macron με τον ίδιο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός όπως προσδοκούσε.
Νικήτρια θα πρέπει να θεωρείται και Marine Le Pen, η οποία εκλέγει 89 βουλευτές, ξεπερνώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, το όριο των 15 βουλευτών που είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα.
Όσον αφορά το δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα με τους 64 βουλευτές του, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό ρυθμικό παράγοντα για την επόμενη μέρα, καθώς το κόμμα είναι διχασμένο για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στον Macron, καθώς υπάρχουν αρκετοί που τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
H αποχή διαμορφώθηκε στο 53,86% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Mélenchon (NUPES): Ηττα Macron η απώλεια της αυτοδυναμίας – Καμία συνεργασία, πετύχαμε το στόχο μας

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 19 Ιουνίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Emmanuel Macron την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Macron», πρόσθεσε
Ο Mélenchon κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή»

Le Pen: Ήττα της αλαζονείας Macron

Η υπουργός Υγείας Brigitte Bourguignon εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο στη μειοψηφία.
«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Macron πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Jordan Bardella
στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.
«Η αλαζονεία του ίδιου του Macron, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπα, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Πλήγματα για Macron

Δεν εκλέγονται βουλευτές ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Christof Castaner
Ο Richard Ferrand ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Macron, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.
Ο Castaner ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Στα «μετριοπαθή» κόμματα θα απευθυνθεί ο Macron

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Olivia Gregoire.

Σοκαρισμένος ο Le Maire

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire έκανε λόγο για ένα «δημοκρατικό σοκ που δείχνει τις βαθιές ανησυχίες των Γάλλων», σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών και την ήττα Macron που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως πρόκειται για «πρωτοφανή κατάσταση», σημειώνει ότι υπάρχει «πλειοψηφική ομάδα γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» και επιμένει πως προτεραιότητες παραμένουν τα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Le Maire κάλεσε σε έναν «συμβιβασμό» των βουλευτών γύρω από τον συνασπισμό του Macron και σε μία κουλτούρα διαλόγου στη νέα Βουλή.

www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη